settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί ο Θεός μισεί την αμαρτία;

Απάντηση


Ο Θεός μισεί την αμαρτία διότι αποτελεί την πλήρη αντίθεση τής φύσης Του. Ο ψαλμωδός περιγράφει το μίσος τού Θεού για την αμαρτία με τον ακόλουθο τρόπο: «Εσύ δεν είσαι Θεός που θέλεις την ασέβεια· ο πονηρευόμενος δεν θα κατοικεί κοντά σου.» (Ψαλμός 5:4). Ο Θεός μισεί την αμαρτία διότι είναι άγιος· η αγιότητα είναι η πλέον εξέχουσα ιδιότητα τού Θεού μεταξύ όλων τών άλλων (Ησαΐας 6:3, Αποκάλυψη 4:8). Η αγιότητά Του γεμίζει πλήρως την ύπαρξή Του. Η αγιότητά Του αποτελεί την επιτομή τής ηθικής Του τελειότητας και της απόλυτης καθαρότητάς Του από κάθε είδος κηλίδας (Ψαλμός 89:35, 92:15, Ρωμαίους 9:14).

Η Αγία Γραφή φανερώνει την στάση τού Θεού απέναντι στην αμαρτία με έντονα συναισθήματα εχθρότητας, αποστροφής και απόλυτης δυσαρέσκειας. Για παράδειγμα, η αμαρτία περιγράφεται σαν ένα σάπιο έλκος (Ησαΐας 1:6), ένα βαρύ φορτίο (Ψαλμός 38:4), ακαθαρσία που μολύνει (Τίτον 1:15, Β΄ Κορινθίους 7:1), ένα δεσμευτικό χρέος (Ματθαίος 6:12-15), σκοτάδι (Α΄ Ιωάννου 1:6) και μια πορφυρόχρωμη κηλίδα (Ησαΐας 1:18).

Ο Θεός μισεί την αμαρτία για τον απλό λόγο ότι η αμαρτία μάς χωρίζει απ’ Αυτόν: «οι ανομίες σας έβαλαν χωρίσματα ανάμεσα σε σας και στον Θεό σας, και οι αμαρτίες σας έκρυψαν το πρόσωπό του από σας για να μην ακούει» (Ησαΐας 59:2· δες επίσης Ησαΐας 13:11, Ιερεμίας 5:25). Ηταν η αμαρτία που έκανε τον Αδάμ και την Εύα ν’ απομακρυνθούν από τον Θεό και να κρυφτούν «μεταξύ των δέντρων τού Κήπου» (Γένεση 3:8). Η αμαρτία φέρνει πάντοτε χωρισμό, και το γεγονός ότι ο Θεός μισεί την αμαρτία σημαίνει ότι μισεί τον αποχωρισμό Του από μας. Η αγάπη Του απαιτεί την αποκατάσταση, η οποία με την σειρά της απαιτεί αγιότητα.

Ο Θεός επίσης μισεί την αμαρτία εξαιτίας τής αδιόρατης δολιότητας η οποία μας εξαπατά να στρέφουμε την ματιά μας στην απόλαυση που προσφέρει ο κόσμος αποκλείοντας έτσι τις ευλογίες τού Θεού. Αυτοί που έχουν συγχωρηθεί μπορούν να λένε, «χορτασμός ευφροσύνης είναι το πρόσωπό σου· τερπνότητες βρίσκονται στα δεξιά σου παντοτινά» (Ψαλμός 16:11). Η επιδίωξη τής αμαρτίας ισοδυναμεί με το γύρισμα τής πλάτης στα δώρα τού Θεού, ο οποίος λέει «γνωρίζω τις βουλές που βουλεύομαι για σας, βουλές ειρήνης και όχι κακού για να σας δώσω το προσδοκώμενο τέλος» (Ιερεμίας 29:11). Το μίσος τού Θεού προς την αμαρτία υπονοεί ότι αγαπάει τον λαό Του και θέλει να τους ευλογεί.

Ενας άλλος λόγος που ο Θεός μισεί την αμαρτία είναι ότι αυτή μας τυφλώνει ως προς την αλήθεια. Ο Ιησούς παρομοίασε τους ψευδοδιδασκάλους με «τυφλούς που οδηγούν τυφλούς» (Ματθαίος 15:14). Ο Ιωάννης είπε ότι εκείνος που μισεί τον αδελφό του «είναι μέσα στο σκοτάδι και περπατάει μέσα στο σκοτάδι, και δεν ξέρει πού πηγαίνει, επειδή το σκοτάδι έχει τυφλώσει τα μάτια του» (Α΄ Ιωάννου 2:11). Η αμαρτία έχει συνέπειες που ο αμαρτωλός συχνά παραβλέπει. «Μην πλανιέστε· ο Θεός δεν εμπαίζεται· επειδή ό,τι αν σπείρει ο άνθρωπος αυτό και θα θερίσει.» (Γαλάτας 6:7, δες επίσης Αριθμοί 32:23). Ο Θεός μισεί την αμαρτία για τον ίδιο λόγο που το φως μισεί το σκοτάδι και η αλήθεια μισεί το ψέμα. Ο Θεός θέλει τα παιδιά Του να είναι «πλουτισμένα με τη βεβαιότητα που δίνει η αληθινή γνώση» (Κολοσσαείς 2:2, μτφ. Β.Ε.), και η αμαρτία παρεμβαίνει στον δρόμο αυτόν του Θεού.

Ο Θεός μισεί την αμαρτία διότι μας σκλαβώνει και τελικώς θα μας καταστρέψει. Όπως η αμαρτία τού Σαμψών τον οδήγησε σε φυσική τύφλωση και αιχμαλωσία (Κριτές 16:21), η αμαρτία μάς οδηγεί σε πνευματική τύφλωση και δεσμά. «Δεν ξέρετε ότι σε όποιον παριστάνετε τον εαυτό σας δούλους για υπακοή, είστε δούλοι εκείνου στον οποίο υπακούτε, ή της αμαρτίας για θάνατο ή της υπακοής για δικαιοσύνη;» (Ρωμαίους 6:16). Ο Θεός είναι η πηγή τής ζωής και εκτείνει αυτήν την ζωή αιωνίως σε όλους εκείνους που πιστεύουν. Είναι η αμαρτία που μας εμποδίζει να λάβουμε ζωή και αυτός είναι ένας λόγος που ο Θεός μισεί την αμαρτία.

Ο Θεός μισεί την αμαρτία διότι μειώνει την αγάπη μας γι’ Αυτόν. Η Γραφή λέει, «Μην αγαπάτε τον κόσμο, ούτε αυτά που υπάρχουν μέσα στον κόσμο. Αν κάποιος αγαπάει τον κόσμο η αγάπη τού Πατέρα δεν υπάρχει μέσα σ’ αυτόν· επειδή κάθε τι που υπάρχει στον κόσμο, η επιθυμία τής σάρκας και η επιθυμία τών ματιών και η αλαζονεία τού βίου δεν είναι από τον Πατέρα αλλά είναι από τον κόσμο.» (Α΄ Ιωάννου 2:15-16). Ο Ιάκωβος μάς προειδοποιεί για τον κίνδυνο ν’ αγκαλιάσουμε τον κόσμο: «Μοιχοί και μοιχαλίδες, δεν ξέρετε ότι η φιλία τού κόσμου είναι έχθρα προς τον Θεό; Όποιος, λοιπόν, θελήσει να είναι φίλος τού κόσμου γίνεται εχθρός τού Θεού.» (Ιακώβου 4:4). Κανένας δεν μπορεί να υπηρετεί δύο κυρίους (Λουκάς 16:13), και πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ αμαρτίας και δικαιοσύνης.

Ως πιστοί, πρέπει να μισούμε την αμαρτία όπως την μισεί ο Θεός. Είμαστε «γιοι τού φωτός και γιοι τής ημέρας· δεν είμαστε της νύχτας ούτε του σκότους» (Α΄ Θεσσαλονικείς 5:5). Πρέπει ν’ αναγνωρίσουμε ότι ο Θεός μάς έχει ξεχωρίσει· είμαστε «έθνος άγιο, λαός τον οποίο ο Θεός απέκτησε» (Α΄ Πέτρου 2:9). Δεν μπορούμε να γίνουμε άγιοι από μόνοι μας, αλλά ο Θεός μάς δίνει το Αγιο Πνεύμα Του να μας αγιάσει (Β΄ Θεσσαλονικείς 2:13). Εχουμε την υπόσχεσή Του ότι θα μας βοηθήσει στον αγώνα μας ενάντια στην αμαρτία (Α΄ Κορινθίους 1:8).

Μισούμε την αμαρτία διότι μας χωρίζει από τον Θεό. Την μισούμε διότι μειώνει την αγάπη μας και αμβλύνει την συνείδησή μας, διότι μας αιχμαλωτίζει και μας τυφλώνει. Την μισούμε διότι λυπεί το Πνεύμα τού Θεού (Εφεσίους 4:30). Η προσευχή μας στον Αγιο είναι «Και ο ίδιος ο Θεός τής ειρήνης είθε να σας αγιάσει ολοκληρωτικά, και να διατηρηθεί ολόκληρο το πνεύμα σας, και η ψυχή, και το σώμα, άμεμπτα στην παρουσία τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού.» (Α΄ Θεσσαλονικείς 5:23).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί ο Θεός μισεί την αμαρτία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries