settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει ότι ο Θεός είναι αιώνιος;

Απάντηση


Η λέξη αιώνιος σημαίνει «υπάρχει για πάντα, δεν έχει αρχή, δεν έχει τέλος». Ο Ψαλμός 90:2 μας μιλάει για την αιωνιότητα του Θεού: «Πριν γεννηθούν τα όρη και πλάσεις τη γη και την οικουμένη, και από τον αιώνα μέχρι τον αιώνα, εσύ είσαι ο Θεός.» Εμείς οι άνθρωποι μετράμε το κάθε τι μέσα στο χρόνο κι έτσι είναι δύσκολο να συλλάβουμε κάτι που δεν έχει αρχή, που πάντοτε υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει δίχως τέλος. Έτσι, η Αγία Γραφή δεν προσπαθεί ν' αποδείξει την ύπαρξη του Θεού ή την αιωνιότητά Του αλλά απλώς ξεκινάει με τη διακήρυξη «στην αρχή ο Θεός…» (Γένεση 1:1), δείχνοντας πως ο Θεός ήδη υπήρχε όταν άρχισε να υπάρχει ο χρόνος. Από το χωρίς χρονικό όριο παρελθόν έως το χωρίς χρονικό όριο μέλλον, από τους ατελείωτους αιώνες έως τους ατελείωτους αιώνες ο Θεός υπήρχε και υπάρχει για πάντα.

Όταν ο Μωυσής έλαβε το πρόσταγμα από τον Θεό να πάει στους Ισραηλίτες, ν' αναγγείλει το μήνυμα Του, διερωτήθηκε τι να τους απαντήσει αν τον ρωτούσαν ποιο ήταν το όνομα του Θεού. Η απάντηση του Θεού ήταν πολύ αποκαλυπτική: «Εγώ είμαι εκείνος που είμαι. Έτσι», του λέει, «θα μιλήσεις στους Ισραηλίτες: "Εκείνος που είναι μ' έστειλε σ' εσάς."» (Έξοδος 3:14, ΝΜΒ) Τα λόγια αυτά φανερώνουν πως Αυτός που πραγματικά υπάρχει είναι ο Θεός, μιλούν για την αυθυπαρξία Του, πως επειδή Αυτός υπάρχει, γι' αυτό υπάρχει οποιοσδήποτε ή οτιδήποτε άλλο. Μιλάει, επίσης, για την αιωνιότητα και αμεταβλητότητα του Θεού, όπως επίσης για τη συνέπεια και πιστότητα Του στην εκπλήρωση των υποσχέσεών Του, καθώς περιλαμβάνει όλον τον χρόνο, παρελθόν, παρόν και μέλλον. Η έννοια είναι, «δεν Είμαι μόνο αυτό που Είμαι τώρα αλλά Είμαι ό,τι έχω υπάρξει και ό,τι θα Είμαι, και θα Είμαι ό,τι Είμαι». Τα λόγια του Θεού που είναι σχετικά με την αιωνιότητά Του, μας μιλούν από τις σελίδες των Γραφών.

Ο Ιησούς Χριστός, Θεός ενσαρκωμένος, επιβεβαίωσε τη θεότητά Του και την αιωνιότητά Του στους ανθρώπους της εποχής Του, λέγοντάς τους «πριν γίνει ο Αβραάμ, εγώ είμαι» (Ιωάννης 8:58). Είναι σαφές ότι ο Ιησούς ισχυριζόταν πως είναι Θεός εν σαρκί, διότι οι Ιουδαίοι ακούγοντας τη δήλωση αυτή έκαναν κίνηση να τον λιθοβολήσουν. Το να δηλώσει κάποιος μεταξύ των Ιουδαίων πως είναι αιώνιος Θεός αποτελούσε βλασφημία άξια θανάτου (Λευιτικό 24:16). Ο Ιησούς ισχυρίστηκε πως είναι αιώνιος όπως ο Πατέρας Του είναι αιώνιος. Ο απόστολος Ιωάννης επίσης διακήρυξε αυτήν την αλήθεια αναφορικά με τη φύση του Χριστού: «Στην αρχή ήταν ο Λόγος, και ο Λόγος ήταν προς τον Θεό, και Θεός ήταν ο Λόγος (Ιωάννης 1:1). Ο Ιησούς και ο Πατέρας Του είναι ένα ως ουσία, υπάρχουν προ χρόνου και συμμετέχουν εξίσου στην αιωνιότητα.

Το Ρωμαίους 1:20 μας λέει πως η αιώνια φύση του Θεού και η αιώνια δύναμή Του αποκαλύπτονται σε μας μέσω της Δημιουργίας Του. Όλοι οι άνθρωποι βλέπουν και κατανοούν την πλευρά αυτή της φύσης του Θεού, όντας μάρτυρες της ποικίλης τάξης που χαρακτηρίζει τη Δημιουργία. Ο ήλιος και τα ουράνια σώματα συνεχίζουν να κινούνται στην τροχιά τους αιώνα με αιώνα. Οι εποχές έρχονται και φεύγουν στον διορισμένο τους καιρό· τα δέντρα βγάζουν φύλλα την άνοιξη και τα ρίχνουν το φθινόπωρο. Όλα αυτά έτσι λειτουργούν χρόνο με το χρόνο και κανένας δεν μπορεί να τα σταματήσει ή ν' αλλάξει το σχέδιο του Θεού. Όλα αυτά μαρτυρούν την αιώνια δύναμη του Θεού και το σχέδιό Του για τη γη. Κάποια μέρα θα κάνει καινούριο ουρανό και καινούρια γη που θα συνεχίσουν να υπάρχουν στην αιωνιότητα, όπως Αυτός. Εμείς που ανήκουμε στον Χριστό μέσω της πίστης μας σ' Αυτόν, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε στην αιωνιότητα, καθώς ο Θεός μας κάνει κοινωνούς της αιωνιότητάς Του, με το δεδομένο πως έχουμε δημιουργηθεί κατ' εικόνα Του.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει ότι ο Θεός είναι αιώνιος;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries