settings icon
share icon
Ερώτηση

Ο Θεός δημιούργησε το κακό;

Απάντηση


Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως αν ο Θεός δημιούργησε όλα τα πράγματα, τότε θα πρέπει και το κακό να δημιουργήθηκε από τον Θεό. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια προϋπόθεση εδώ η οποία θα πρέπει να ξεκαθαριστεί. Το κακό δεν είναι ένα «πράγμα», σαν μια πέτρα ή τον ηλεκτρισμό λόγω χάριν. Δεν μπορείς να πεις ότι έχεις ένα βάζο γεμάτο από κακό! Το κακό είναι μάλλον κάτι που συμβαίνει, όπως για παράδειγμα το τρέξιμο. Το κακό δεν είναι μια ύπαρξη από μόνο του- είναι η έλλειψη του καλού. Για παράδειγμα, οι τρύπες είναι υπαρκτές, αλλά υπάρχουν μόνο πάνω σε κάτι άλλο. Την έλλειψη εδάφους σε κάποιο σημείο, την ονομάζουμε τρύπα – δεν μπορεί όμως να υπάρξει τρύπα, αν δεν υπάρχει έδαφος. Οπότε, όταν ο Θεός δημιούργησε, είναι αλήθεια, ότι όλα όσα ήρθαν στην ύπαρξη ήταν καλά. Ένα από τα καλά πράγματα που ο Θεός έφτιαξε, ήταν τα ζωντανά πλάσματα, ουράνια και επίγεια, τα οποία είχαν την ελευθερία να επιλέγουν το καλό. Προκειμένου όμως να έχουν πραγματικές επιλογές, ο Θεός έπρεπε να επιτρέψει να υπάρχει και κάτι άλλο, εκτός από το καλό. Έτσι, ο Θεός επέτρεψε σ’ αυτά τα ελεύθερα πλάσματα, τους αγγέλους και τους ανθρώπους, να επιλέγουν το καλό ή το όχι-καλό (κακό). Όταν υπάρχει μια κακή σχέση ανάμεσα σε δύο καλά πράγματα, το ονομάζουμε αυτό κακό. Αλλά αυτό δεν το καθιστά «πράγμα» , που προϋποθέτει αν έχει δημιουργηθεί από τον Θεό.

Ίσως ένα ακόμα παράδειγμα να βοηθήσει. Αν ρωτούσαμε έναν μέσο άνθρωπο «Το κρύο, είναι υπαρκτό;» -Η απάντησή του πιθανότατα θα ήταν «Ναι». Ωστόσο αυτό θα ήταν ανακριβές. Το κρύο δεν είναι ύπαρξη. Το κρύο είναι η έλλειψη της ζέστης. Παρ’ όμοια το σκοτάδι δεν είναι μια ύπαρξη. Το σκοτάδι είναι η έλλειψη του φωτός. Έτσι και το κακό είναι η έλλειψη του καλού, ή καλύτερα, το κακό, είναι η έλλειψη της παρουσίας του Θεού. Ο Θεός δεν χρειάστηκε να δημιουργήσει το κακό, αλλά απλά επέτρεψε την έλλειψη του καλού.

Ας δούμε το παράδειγμα του Ιώβ, από την Παλαιά Διαθήκη στο βιβλίο του Ιώβ κεφάλαια 1-2. Ο Σατανάς ήθελε να καταστρέψει τον Ιώβ, και ο Θεός επέτρεψε στον Σατανά να του κάνει οτιδήποτε εκτός από να τον σκοτώσει. Ο Θεός επέτρεψε να συμβεί αυτό ώστε να αποδείξει στον Σατανά ότι ο Ιώβ ήταν δίκαιος, επειδή αγαπούσε τον Θεό, και όχι ο Θεός τον είχε ευλογήσει τόσο πλούσια. Ο Θεός είναι Παντοδύναμος και ολοκληρωτικά Κυρίαρχος πάνω σε κάθε τι που συμβαίνει. Ο Σατανάς δεν μπορεί να κάνει τίποτα, χωρίς την άδεια του Θεού. Ο Θεός δεν δημιούργησε το κακό, αλλά το επιτρέπει να συμβαίνει. Εάν δεν επέτρεπε την πιθανότητα κακού, τότε άγγελοι και άνθρωποι θα υπηρετούσαν τον Θεό υποχρεωτικά, χωρίς άλλη επιλογή. Δεν ήθελε ο Θεός «ρομπότ» που απλά κάνουν ότι θέλει Αυτός, εξ’ αιτίας του «προγραμματισμού» τους. Ο Θεός επέτρεψε την πιθανότητα κακού, έτσι ώστε να έχουμε γνήσια, ελεύθερη βούληση και να διαλέξουμε αν θα Τον υπηρετήσουμε ή όχι.

Εν τέλει, δεν υπάρχει μια απάντηση σ’ αυτές τις ερωτήσεις που να μπορούμε πλήρως να κατανοήσουμε. Εμείς, ως πεπερασμένα ανθρώπινα όντα, δεν μπορούμε ποτέ να κατανοήσουμε πλήρως, έναν άπειρο Θεό (Ρωμαίους 11:33-34). Πολλές φορές νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε γιατί ο Θεός κάνει κάτι, μέχρι αργότερα ν’ ανακαλύψουμε ότι ο σκοπός του Θεού ήταν διαφορετικός απ’ αυτόν που νομίζαμε. Ο Θεός βλέπει τα πράγματα από μια αιώνια προοπτική. Εμείς μπορούμε μόνο να δούμε από μια γήινη οπτική γωνία. Γιατί ο Θεός έβαλε τον άνθρωπο στην γη, ξέροντας ότι ο Αδάμ και η Εύα θα αμάρταιναν, και ως εκ τούτου θα έφερναν το κακό, τον θάνατο και τον πόνο σε όλη την ανθρωπότητα; Γιατί απλά δεν μας δημιούργησε και να μας αφήσει στον παράδεισο, όπου όλοι θα ήμασταν τέλειοι και χωρίς πόνο; Η καλύτερη απάντηση που μπορώ να σκεφτώ είναι η εξής: Ο Θεός δεν επιθυμούσε μια φυλή-ρομπότ, χωρίς ελεύθερη βούληση. Ο Θεός έπρεπε να επιτρέψει την πιθανότητα του κακού για μας, ώστε να έχουμε την πραγματική επιλογή για το αν θα Τον λατρέψουμε ή όχι. Αν ποτέ δεν υποφέραμε και δεν γνωρίζαμε το κακό, θα ξέραμε στ’ αλήθεια πόσο υπέροχος είναι ο Ουρανός; Ο Θεός δεν δημιούργησε το κακό, αλλά το επέτρεψε να συμβεί. Αν δεν το είχε επιτρέψει, θα Τον λατρεύαμε όλοι υποχρεωτικά, όχι από δική μας ελεύθερη επιλογή.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ο Θεός δημιούργησε το κακό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries