settings icon
share icon
Ερώτηση

Αλλάζει ο Θεός γνώμη;

Απάντηση


Το εδάφιο στο Μαλαχία 3:6 δηλώνει, «Επειδή, εγώ είμαι ο Κύριος• δεν αλλοιώνομαι• γι' αυτό, εσείς, οι γιοι Ιακώβ, δεν απωλεστήκατε.» Παρόμοια, στο Ιάκωβος 1:17 μας λέει, «κάθε αγαθή δόση, και κάθε τέλειο δώρημα, είναι από πάνω, το οποίο κατεβαίνει από τον Πατέρα των φώτων, στον οποίο δεν υπάρχει αλλοίωση ή σκιά μεταβολής.» Το νόημα στο εδάφιο στους Αριθμούς 23:19 δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο: «Ο Θεός δεν είναι άνθρωπος για να ψευστεί, ούτε γιος ανθρώπου για να μεταμεληθεί. Αυτός είπε, και δεν θα εκτελέσει; Ή, μίλησε, και δεν θα το τηρήσει;» Όχι, ο Θεός δεν μεταμελείται. Αυτά τα εδάφια επιβεβαιώνουν ότι ο Θεός είναι αμετάβλητος και αναλλοίωτος.

Πως λοιπόν εξηγούμε εδάφια όπως αυτό στη Γένεση 6:6, «Και ο Κύριος μεταμελήθηκε ότι δημιούργησε τον άνθρωπο επάνω στη γη• και λυπήθηκε στην καρδιά του.»; Επίσης στο Ιωνάς 3:10, λέει «Και ο Θεός είδε τα έργα τους, ότι απέστρεψαν από τον πονηρό τους δρόμο• και ο Θεός μεταμελήθηκε για το κακό, που είχε πει να κάνει σ' αυτούς• και δεν το έκανε.» Παρόμοια, στο Έξοδος 32:14 διακηρύττει, «Και ο Κύριος μεταμελήθηκε για το κακό, που είπε να κάνει ενάντια στον λαό του.» Αυτά τα εδάφια μιλάνε για το Κύριο να «μεταμελείται» για κάτι και μοιάζει να αντικρούει το δόγμα του αμετάβλητου του Θεού. Ωστόσο, μια προσεκτική εξέταση αυτών των χωρίων αποκαλύπτει ότι αυτά δεν είναι πραγματικά ενδείξεις ότι ο Θεός αλλάζει γνώμη.

Στην αρχική γλώσσα, η λέξη που μεταφράζεται ως «μετανοώ» ή «υποχωρώ» είναι η Εβραϊκή έκφραση «λυπάμαι για». Το να λυπάσαι για κάτι δεν σημαίνει ότι έγινε κάποια αλλαγή, απλά σημαίνει ότι υπάρχει λύπη για κάτι που έχει γίνει.

Σκεφτείτε το εδάφιο στη Γένεση 6:6 «Και ο Κύριος μεταμελήθηκε ότι δημιούργησε τον άνθρωπο επάνω στη γη.» Το εδάφιο αυτό μάλιστα συνεχίζει και λέει «και λυπήθηκε στην καρδιά του.» Αυτό το εδάφιο δηλώνει ότι ο Θεός μετάνιωσε που δημιούργησε τον άνθρωπο. Ωστόσο, προφανώς δεν άλλαξε την απόφασή Του. Αντιθέτως, μέσω του Νώε, επέτρεψε στον άνθρωπο να συνεχίσει να υπάρχει. Το γεγονός ότι σήμερα είμαστε ζωντανοί είναι απόδειξη ότι ο Θεός δεν μετάνιωσε που δημιούργησε τον άνθρωπο. Επίσης, το περιεχόμενο αυτού του κειμένου είναι μια περιγραφή της αμαρτωλής κατάστασης που ζούσε ο άνθρωπος και ήταν η αμαρτία του ανθρώπου που πυροδότησε την θλίψη του Θεού, όχι η ύπαρξη του ανθρώπου. Σκεφτείτε το εδάφιο στο Ιωνάς 3:10 «Και ο Θεός είδε τα έργα τους, ότι απέστρεψαν από τον πονηρό τους δρόμο• και ο Θεός μεταμελήθηκε για το κακό, που είχε πει να κάνει σ' αυτούς• και δεν το έκανε.» Ξανά, η ίδια Εβραϊκή λέξη χρησιμοποιείται και μεταφράζεται «λυπάμαι για». Γιατί ο Θεός λυπήθηκε για ότι είχε σχεδιάσει για του Νινεβίτες; Γιατί υπήρξε μια αλλαγή στη καρδιά τους και ως αποτέλεσμα άλλαξε τους τρόπους τους από ανυπακοή σε υπακοή. Ο Θεός είναι απολύτως συνεπής. Ο Θεός επρόκειτο να κρίνει τη Νινεβή εξαιτίας του κακού της. Ωστόσο, η Νινεβή μετανόησε και άλλαξε τους τρόπους της. Ως αποτέλεσμα, ο Θεός έδειξε έλεος στη Νινεβή, το οποίο είναι τελείως συνεπές με το χαρακτήρα Του.

Το εδάφιο στη προς Ρωμαίους 3:23 μας διδάσκει ότι όλοι οι άνθρωποι αμάρτησαν και ξέπεσαν από τα δεδομένα του Θεού. Το Ρωμαίους 6:23 δηλώνει ότι η συνέπεια αυτού είναι ο θάνατος (πνευματικός και φυσικός). Έτσι οι άνθρωποι της Νινεβή ήταν άξιοι τιμωρίας. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση, είναι η επιλογή του ανθρώπου να αμαρτάνει που μας χωρίζει από το Θεό. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρεί το Θεό υπεύθυνο για τη κατάστασή του. Έτσι θα ήταν αντίθετο με το χαρακτήρα του Θεού να μη τιμωρήσει τους Νινεβίτες εάν συνέχισαν να αμαρτάνουν. Ωστόσο, οι άνθρωποι της Νινεβή άλλαξαν σε υπακοή και γι΄ αυτό ο Κύριος επέλεξε να μη τους τιμωρήσει όπως αρχικά προόριζε. Η αλλαγή από μέρους των Νινεβιτών υποχρέωσε το Θεό να κάνει ότι έκανε; Απολύτως όχι! Ο Θεός δεν έχει καμιά υποχρέωση απέναντι στον άνθρωπο. Ο Θεός είναι καλός και δίκαιος και επέλεξε να μη τιμωρήσει τους Νινεβίτες ως αποτέλεσμα της αλλαγής της καρδιάς τους. Αν κάτι κάνει αυτό το χωρίο είναι να τονίζει το γεγονός ότι ο Θεός δεν αλλάζει, γιατί εάν δεν διαφύλαττε τους Νινεβίτες, θα ήταν ενάντια στο χαρακτήρα Του.

Οι Γραφές που ερμηνεύονται ως ο Θεός να αλλάζει γνώμη, είναι ανθρώπινες προσπάθειες να εξηγήσουν τις πράξεις του Θεού. Ο Θεός θα έκανε κάτι αλλά αντί αυτού έκανε κάτι άλλο. Σε μας, αυτό ακούγεται σαν αλλαγή. Αλλά για το Θεό που είναι παντογνώστης και κυρίαρχος, δεν είναι αλλαγή. Ο Θεός ήξερε πάντα τι θα έκανε. Ο Θεός κάνει ότι πρέπει να κάνει για να οδηγήσει την ανθρωπότητα να εκπληρώσει το τέλειο σχέδιο Του. «ο οποίος εξαρχής αναγγέλλω το τέλος, και από πρωτύτερα αυτά που ακόμη δεν συνέβησαν, λέγοντας: Η βουλή μου θα σταθεί, και θα εκτελέσω ολόκληρο το θέλημά μου• … ναι, μίλησα, και θα κάνω να γίνει• ότι βουλεύτηκα, και θα το εκτελέσω» (Ησαΐας 46:10-11). Ο Θεός απείλησε τη Νινεβή με καταστροφή, γνωρίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει τη Νινεβή να μετανοήσει. Ο Θεός απείλησε το Ισραήλ με καταστροφή, γνωρίζοντας ότι ο Μωυσής θα μεσολαβήσει. Ο Θεός δεν μετανοεί για τις αποφάσεις Του, αλλά θλίβεται από κάποιες εξαιτίας αυτού που κάνει μερικές φορές ο άνθρωπος ως ανταπόκριση στις αποφάσεις Του. Ο Θεός δεν αλλάζει γνώμη αλλά προτιμά να ενεργεί σε συνέπεια με το Λόγο Του σε ανταπόκριση των πράξεών μας.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Αλλάζει ο Θεός γνώμη;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries