settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι συνέβη στον Κήπο τής Γεσθημανή;

Απάντηση


Ο Κήπος τής Γεθσημανή, ένας τόπος τού οποίου το όνομα σημαίνει κυριολεκτικά «λιοτρίβι», βρίσκεται στην πλαγιά τού Όρους τών Ελαιών, ακριβώς απέναντι από τον χείμαρρο τού Κεδρών από την Ιερουσαλήμ. Ένας κήπος με αρχαίες ελιές στέκεται εκεί έως σήμερα. Ο Ιησούς πήγαινε συχνά στην Γεθσημανή με τους μαθητές Του για να προσευχηθεί (Ιωάννης 18:2). Τα πλέον φημισμένα γεγονότα στην Γεθσημανή συνέβησαν την νύχτα πριν την σταύρωση, όταν προδόθηκε ο Ιησούς. Κάθε ένας από τους συγγραφείς τών ευαγγελίων περιγράφουν τα συμβάντα εκείνης της νύχτας με μικρές παραλλαγές· διαβάζοντας έτσι και τις τέσσερις αφηγήσεις (Ματθαίος 26:36-56, Μάρκος 14:32-52, Λουκάς 22:39-53, Ιωάννης 18:1-11) αποκτούμε μια ακριβή συνολική εικόνα εκείνης της δυναμικής νύχτας.

Καθώς βράδιαζε, αφού ο Ιησούς και οι μαθητές είχαν γιορτάσει το Πάσχα, ήρθαν στον Κήπο. Κάποια στιγμή ο Ιησούς πήρε μαζί Του τρεις μαθητές —τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη— και αποχωρίστηκε από τους υπόλοιπους. Εκεί ο Ιησούς τους ζήτησε να αγρυπνούν μαζί Του και να προσεύχονται για να μην πέσουν σε πειρασμό (Ματθαίος 26:41), αλλά εκείνοι αποκοιμήθηκαν. Δύο φορές χρειάστηκε να τους ξυπνήσει ο Ιησούς και να τους υπενθυμίσει να προσεύχονται για να μην πέσουν στον πειρασμό. Αυτό ήταν εξαιρετικά οδυνηρό διότι ο Πέτρος έπεσε πραγματικά στον πειρασμό αργότερα, εκείνη την ίδια νύχτα, όταν αρνήθηκε τρεις φορές πως γνώριζε τον Ιησού. Ο Ιησούς προχώρησε λίγο πιο πέρα από τους τρεις μαθητές για να προσευχηθεί, και ζήτησε δύο φορές από τον Πατέρα Του να απομακρύνει το ποτήρι τής οργής που επρόκειτο να πιει, αλλά κάθε φορά υποτάχθηκε στο θέλημα τού Πατέρα. Είπε, «περίλυπη είναι η ψυχή μου έως θανάτου» (Ματθαίος 26:38), και ο Θεός έστειλε έναν άγγελο από τον Ουρανό για να Τον ενισχύσει (Λουκάς 22:43).

Μετά από αυτό, ο Ιούδας ο Ισκαριώτης που Τον πρόδωσε, ήρθε με ένα «πλήθος» στρατιωτών, αρχιερέων, Φαρισαίων και δούλων για να συλλάβουν τον Ιησού. Ο Ιούδας τούς έδειξε ποιος ήταν με ένα προσυμφωνημένο σημάδι, και φίλησε τον Ιησού. Ο Πέτρος προσπάθησε να προστατεύσει τον Ιησού, πήρε μία μάχαιρα και επιτέθηκε σε κάποιον Μάλχο, υπηρέτη τού αρχιερέα, και του έκοψε το αυτί. Ο Ιησούς έλεγξε τον Πέτρο και θεράπευσε θαυματουργικά το αυτί τού ανθρώπου. Προκαλεί έκπληξη πως το πλήθος που έγινε μάρτυρας αυτού του εκπληκτικού θαύματος δεν επηρεάστηκε από αυτό. Ούτε ταρακουνήθηκαν από την επιβλητική παρουσίαση τής δύναμής Του, όπως περιγράφεται στον Ιωάννη 18:5-6, όπου είτε στο μεγαλείο τής εμφάνισής Του είτε στη δύναμη τών λόγων Του, είτε και στα δύο, έπεσαν κάτω σαν νεκροί. Ωστόσο, Τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στον Πόντιο Πιλάτο, ενώ οι μαθητές διασκορπίστηκαν φοβούμενοι για την ζωή τους.

Τα γεγονότα που συνέβησαν στον Κήπο τής Γεθσημανή αντηχούν μέσα στους αιώνες. Το πάθος που υπέστη ο Ιησούς εκείνη την δυναμική νύχτα έχει περιγραφεί σε μουσική, βιβλία, ταινίες επί αιώνες. Από τον 16ο αιώνα, όταν ο Μπαχ έγραψε δύο έξοχα ορατόρια βασισμένα στις ευαγγελικές αφηγήσεις τού Ματθαίου και του Ιωάννη, έως τις σύγχρονες ημέρες με την ταινία Το Πάθος του Χριστού, η ιστορία αυτής της ασυνήθιστης νύχτας έχει ειπωθεί ξανά και ξανά. Ακόμη και η γλώσσα μας έχει επηρεαστεί από αυτά τα γεγονότα, δίνοντάς μας φράσεις, όπως «μάχαιρα έδωκες, μάχαιρα θα λάβεις» (Ματθαίος 26:52)· «το πνεύμα πρόθυμο, η δε σαρξ ασθενής» (Μάρκος 14:38), και «αιμάτινος ιδρώτας» (Λουκάς 22:44). Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος αυτής της νύχτας ήταν, φυσικά, η αποφασιστικότητα τού Σωτήρα μας να πεθάνει στον σταυρό στην δική μας θέση για να πληρώσει την τιμωρία εξαιτίας τών αμαρτιών μας. «Επειδή, εκείνον που δεν γνώρισε αμαρτία, τον έκανε (ο Θεός) για χάρη μας αμαρτία, για να γίνουμε εμείς δικαιοσύνη τού Θεού διαμέσου αυτού.» (Β΄ Κορινθίους 5:21). Αυτό είναι το ευαγγέλιο τού Ιησού Χριστού.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι συνέβη στον Κήπο τής Γεσθημανή;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries