settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιοι ήταν οι Γαλιλαίοι στη Βίβλο;

Απάντηση


Ο Γαλιλαίος στη Βίβλο είναι κάτοικος της περιοχής του Ισραήλ που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα της Γαλιλαίας. Την εποχή του Χριστού, η Γαλιλαία ήταν η βορειότερη από τις τρεις επαρχίες του Ισραήλ, πάνω από τη Σαμάρεια στη μέση και την Ιουδαία στο νότο. Περίπου 700 χρόνια πριν από τον Χριστό, οι Ισραηλίτες κάτοικοι της Γαλιλαίας κατακτήθηκαν από την Ασσυρία. Οι περισσότεροι από τους Ιουδαίους που ζούσαν εκεί μεταφέρθηκαν στην Ασσυρία, ενώ μη Ιουδαίοι μετανάστες μετακινήθηκαν στη Γαλιλαία (Β΄ Βασιλέων 15:29-17:24). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αγία Γραφή αναφέρεται μερικές φορές στην περιοχή ως "Γαλιλαία των εθνών" (Ησαΐας 9:1, Ματθαίος 4:13-16).

Οι Ιουδαίοι είχαν την τάση να περιφρονούν τους Γαλιλαίους, θεωρώντας τους αμόρφωτους και αμφιβόλου καταγωγής (Ιωάννης 1:46, 7:52). Οι Γαλιλαίοι είχαν επίσης τη φήμη των ταραχοποιών, καθώς συχνά συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις κατά των Ρωμαίων κατακτητών. Είναι σημαντικό ότι ο Ιησούς μεγάλωσε στη Γαλιλαία (Ματθαίος 2:19-23) και ότι στη Γαλιλαία κάλεσε τους περισσότερους από τους μαθητές Του, ξεκίνησε τη διακονία Του και έκανε τα πρώτα Του θαύματα (Ματθαίος 4:17-23- Ιωάννης 2:11). Όντας Γαλιλαίος, ο Ιησούς "Τον αγνοήσαμε σαν να ’ταν ένα τίποτα, του δώσαμε την καταφρόνια μας, κι εκτίμηση ούτε μια στάλα" (Ησαΐας 53:3, μτφρ. ΒΕ).

Βλέπουμε φευγαλέες αναλαμπές στις Γραφές για το πώς η Γαλιλαία μπορεί να ήταν ένα προβληματικό σημείο για τη ρωμαϊκή κυριαρχία. Ο Γαμαλιήλ ανέφερε μια αποτυχημένη εξέγερση με επικεφαλής τον "Ιούδα τον Γαλιλαίο" στις Πράξεις 5:37. Στο Λουκά 13:1-3, κάποιοι άνθρωποι είπαν στον Ιησού για ένα περιστατικό που αφορούσε Γαλιλαίους: "Κατά τον καιρό εκείνο ήρθαν μερικοί αναγγέλλοντας σ' αυτόν για τους Γαλιλαίους, το αίμα των οποίων ο Πιλάτος ανέμιξε με τις θυσίες τους" (στίχος 1). Ούτε οι Γραφές ούτε η κοσμική ιστορία δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν τη σφαγή, αλλά είναι πιθανό ότι οι Γαλιλαίοι, που επισκέπτονταν την Ιερουσαλήμ για να προσφέρουν θυσίες, είχαν παρασυρθεί από εθνικιστικό φρόνημα και προκάλεσαν αναταραχή στο όρος του Ναού. Ο Ρωμαίος κυβερνήτης Πιλάτος κατέστειλε γρήγορα και βίαια την αναταραχή, σκοτώνοντας τους Γαλιλαίους μαζί με τα ζώα της θυσίας τους, ίσως ως δημόσια επίδειξη του τρόπου με τον οποίο οι παραβάτες πρέπει να "εξιλεωθούν" για τις "αμαρτίες" τους κατά της Ρώμης.

Ο Ιησούς απάντησε στο άκουσμα της σφαγής των Γαλιλαίων με μια προειδοποίηση: "Νομίζετε ότι αυτοί οι Γαλιλαίοι ήσαν αμαρτωλοί περισσότερο από όλους τούς Γαλιλαίους, επειδή έπαθαν τέτοια πράγματα; Όχι, σας λέω· αλλά, αν δεν μετανοείτε, όλοι παρόμοια θα απολεστείτε" (Λουκάς 13:2-3). Αντί να εικάζετε για την αμαρτία των Γαλιλαίων, ο Ιησούς είπε, φροντίστε για τη δική σας αμαρτία. Όλοι πρέπει να μετανοήσουν.

Ο Πέτρος, ως Γαλιλαίος, μιλούσε με μια βόρεια αραμαϊκή διάλεκτο και η προφορά και το λεξιλόγιό του τον πρόδωσαν όταν προσπαθούσε να παραμείνει ανώνυμος τη νύχτα της σύλληψης του Ιησού. Καθώς ο Πέτρος καθόταν σε μια αυλή κατά τη διάρκεια μιας από τις δίκες του Ιησού, μια υπηρέτρια τον πλησίασε και του είπε: "Κι εσύ ήσουν μαζί με τον Ιησού, τον Γαλιλαίο" (Ματθαίος 26:69). Αργότερα, μια άλλη υπηρέτρια είπε: "Κι αυτός ήταν μαζί με τον Ιησού, τον Ναζωραίο" (εδάφιο 71). Λίγο αργότερα, άλλοι είπαν στον Πέτρο: "Στ' αλήθεια, κι εσύ είσαι απ' αυτούς· επειδή, και η ομιλία σου σε κάνει φανερόν" (στίχος 73). Οι Γαλιλαίοι ήταν φυσικό να ξεχωρίζουν στους ανθρώπους της Ιερουσαλήμ.

Το γεγονός ότι ο Ιησούς έζησε και υπηρέτησε στη Γαλιλαία είναι ένα ακόμη παράδειγμα της ταύτισής Του με εκείνους που ο κόσμος απορρίπτει. Ήρθε για να αναζητήσει και να σώσει τους χαμένους, τόσο κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής Του όσο και σήμερα. Εκείνοι που ακολουθούν το παράδειγμά Του θα διακηρύξουν ομοίως το μήνυμά Του και θα ζήσουν τις διδασκαλίες Του ανάμεσα στους απόκληρους του πολιτισμού και θα διακονήσουν "τους ελάχιστους από αυτούς" (Ματθαίος 25:40).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιοι ήταν οι Γαλιλαίοι στη Βίβλο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries