Ερώτηση
Ποιοι ήταν οι Εδωμίτες;
Απάντηση
Οι Εδωμίτες ήταν οι απόγονοι του Ησαύ, του πρωτότοκου γιου του Ισαάκ και δίδυμου αδελφού του Ιακώβ. Στη μήτρα, ο Ησαύ και ο Ιακώβ πάλευαν και ο Θεός είπε στη μητέρα τους, τη Ρεβέκκα, ότι θα γίνονταν δύο έθνη, με τον μεγαλύτερο να υπηρετεί τον μικρότερο (Γένεση 25:23). Ως ενήλικας, ο Ησαύ πούλησε απερίσκεπτα την κληρονομιά του στον Ιακώβ για ένα μπολ κόκκινης σούπας (Γένεση 25:30-34) και στη συνέχεια μίσησε τον αδελφό του. Ο Ησαύ έγινε ο πατέρας των Εδωμιτών και ο Ιακώβ έγινε ο πατέρας των Ισραηλιτών, και τα δύο έθνη συνέχισαν να μάχονται στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας τους. Στη Βίβλο, το "Σηείρ" (Ιησούς του Ναυή 24:4), η "Βοσόρρα" (Ησαΐας 63:1) και η "Σελά" (Β΄ Βασιλέων 14:7) είναι αναφορές στη γη και την πρωτεύουσα του Εδώμ. Η Σελά είναι περισσότερο γνωστή σήμερα ως Πέτρα.
Το όνομα "Εδώμ" προέρχεται από μια σημιτική λέξη που σημαίνει "κόκκινο", και η γη νότια της Νεκράς Θάλασσας πήρε αυτό το όνομα λόγω του κόκκινου ψαμμίτη που είναι τόσο εμφανής στην τοπογραφία. Ο Ησαύ, εξαιτίας της σούπας για την οποία αντάλλαξε τα πρωτοτόκιά του, έγινε γνωστός ως Εδώμ και αργότερα μετέφερε την οικογένειά του στην ομώνυμη ορεινή χώρα. Η Γένεση 36 αφηγείται την πρώιμη ιστορία των Εδωμιτών, αναφέροντας ότι είχαν βασιλιάδες που βασίλευαν πάνω τους πολύ πριν το Ισραήλ αποκτήσει βασιλιά (Γένεση 36:31). Η θρησκεία των Εδωμιτών ήταν παρόμοια με εκείνη άλλων ειδωλολατρικών κοινωνιών που λάτρευαν θεούς γονιμότητας. Οι απόγονοι του Ησαύ κυριάρχησαν, τελικά, στις νότιες χώρες και ζούσαν από τη γεωργία και το εμπόριο. Ένας από τους αρχαίους εμπορικούς δρόμους, η βασιλική Οδός (Αριθμοί 20:17), περνούσε μέσα από το Εδώμ και όταν οι Ισραηλίτες ζήτησαν άδεια να χρησιμοποιήσουν τη διαδρομή κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, απορρίφθηκε με απειλή βίας.
Επειδή ήταν στενοί συγγενείς, οι Ισραηλίτες απαγορευόταν να μισούν τους Εδωμίτες (Δευτερονόμιο 23:7). Ωστόσο, οι Εδωμίτες επιτίθονταν τακτικά στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να γίνουν πολλοί πόλεμοι. Ο βασιλιάς Σαούλ πολέμησε εναντίον των Εδωμιτών και ο βασιλιάς Δαβίδ τους υπέταξε, εγκαθιστώντας στρατιωτικές φρουρές στον Εδώμ. Με τον έλεγχο της επικράτειας των Εδωμιτών, το Ισραήλ είχε πρόσβαση στο λιμάνι του Εσιών-Γάβερ στην Ερυθρά Θάλασσα, από το οποίο ο βασιλιάς Σολομώντας πραγματοποίησε πολλές αποστολές. Μετά τη βασιλεία του Σολομώντα, οι Εδωμίτες εξεγέρθηκαν και είχαν κάποια ελευθερία μέχρι που υποτάχθηκαν από τους Ασσύριους υπό τον Τιγλάθ-Πιλεσέρ
Κατά τη διάρκεια των μακκαβαϊκών πολέμων, οι Εδωμίτες υποτάχθηκαν από τους Εβραίους και αναγκάστηκαν να ασπαστούν τον ιουδαϊσμό. Μέσα σε όλα αυτά, οι Εδωμίτες διατήρησαν μεγάλο μέρος του παλιού τους μίσους για τους Εβραίους. Όταν τα ελληνικά έγιναν η κοινή γλώσσα, οι Εδωμίτες, ονομάστηκαν Ιδουμαίοι. Με την άνοδο της ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ένας Ιδουμαίος, του οποίου ο πατέρας είχε ασπαστεί τον Ιουδαϊσμό, ονομάστηκε βασιλιάς της Ιουδαίας. Αυτός ο Ιδουμαίος είναι γνωστός στην ιστορία ως ο βασιλιάς Ηρώδης ο Μέγας, ο τύραννος που διέταξε σφαγή στη Βηθλεέμ σε μια προσπάθεια να σκοτώσει το παιδί, τον Χριστό (Ματθαίος 2:16-18).
Μετά τον θάνατο του Ηρώδη, ο λαός των Ιδουμαίων εξαφανίστηκε σιγά σιγά από την ιστορία. Ο Θεός είχε προβλέψει την καταστροφή των Εδωμιτών στον Ιεζεκιήλ 35, λέγοντας: "Όπως χαρήκατε για την κληρονομιά του οίκου Ισραήλ, επειδή ήταν ερημωμένη, έτσι θα πράξω μαζί σας, θα είστε ερημωμένοι, το όρος Σηείρ και ολόκληρος ο Εδώμ, ολόκληρος. Τότε θα γνωρίσουν ότι εγώ είμαι ο Κύριος" (Ιεζεκιήλ 35:15). Παρά τις συνεχείς προσπάθειες του Εδώμ να εξουσιάσει τους Ιουδαίους, η προφητεία του Θεού προς τη Ρεβέκκα εκπληρώθηκε: το μεγαλύτερο παιδί υπηρέτησε το μικρότερο, και ο Ισραήλ αποδείχθηκε ισχυρότερος από τον Εδώμ.
English
Ποιοι ήταν οι Εδωμίτες;