Ερώτηση
Ποιοι ήταν οι Χουσίτες;
Απάντηση
Οι Χουσίτες ήταν λαός από τη γη της Χους ή Χουσάν (Αββακούμ 3:7). Ο τόπος Χους, πήρε το όνομά του από τον Χους, τον μεγαλύτερο γιο του Χαμ (Γένεση 10:6). Ο Χαμ ήταν ένας από τους τρεις γιους του Νώε που επέζησαν από τον παγκόσμιο κατακλυσμό. Ο Χους ήταν ο πατέρας του Νεβρώδ του κυνηγού (Γένεση 10:8-9). Πολύ αργότερα, ο Μωυσής παντρεύτηκε έναν απόγονο του Χους (Αριθμοί 12:1).
Η γη Χους συνδέεται στις Γραφές με διάφορες περιοχές του αρχαίου κόσμου, αλλά η πιο συνηθισμένη σύνδεση είναι με τη γη της Αιθιοπίας νότια της Αιγύπτου. Ορισμένες μεταφράσεις της Βίβλου χρησιμοποιούν το όνομα "Αιθιοπία" εκεί που στα εβραϊκά διαβάζεται "Χους". Στο έργο του "Ιουδαϊκή Αρχαιολογία" ο Ιώσηπος επιβεβαιώνει τη συσχέτιση μεταξύ Αιθιόπων και Χουσιτών: "Διότι από τους τέσσερις γιους του Χαμ, ο χρόνος δεν έβλαψε καθόλου το όνομα του Χους, διότι οι Αιθίοπες, επί των οποίων βασίλευσε, ονομάζονται ακόμη και σήμερα, τόσο από τους ίδιους όσο και από όλους τους ανθρώπους στην Ασία, Χουσίτες" (6.2). Στην αρχαιότητα, η γη Χους κάλυπτε πολύ ευρύτερη περιοχή από ό,τι η σύγχρονη Αιθιοπία. Η "γη Χους" που αναφέρεται στη Γένεση 2:13 είναι πιθανότατα ένας διαφορετικός τόπος από την Χους της μεταγενέστερης ιστορίας.
Υπάρχει επίσης μια βιβλική σύνδεση μεταξύ των Χουσιτών και των Μαδιανιτών. Στο Αριθμοί 12:1 αναφέρεται ότι ο Μωυσής παντρεύτηκε μια Αιθιόπισσα γυναίκα. Γνωρίζουμε ότι η Σεπφώρα ήταν Μαδιανίτισσα (Έξοδος 2:16, Αριθμοί 10:29). Έτσι, αν η Σεπφώρα είναι η ίδια γυναίκα που αναφέρεται στο Αριθμοί 12:1, τότε ο Χουσάν και ο Μαδιάμ αφορούν τον ίδιο λαό. Το Αββακούμ 3:7 υπονοεί την ίδια σύνδεση: "Της Κουσάν βλέπω τις σκηνές να χαμηλώνουν από φόβο· και τρέμουν τα σκηνώματα της Μαδιάμ". Στην παράλληλη δομή της εβραϊκής ποίησης, τα ονόματα Κουσάν και Μαδιάμ τοποθετούνται ως συνώνυμα.
Η ίδια η λέξη Χους σημαίνει "μαύρος" και, ιστορικά, οι άνθρωποι της Χους ήταν μελαμψοί. Ο προφήτης Ιερεμίας υπαινίσσεται το χρώμα του δέρματος των Χουσιτών όταν ρωτά ρητορικά: "Μπορεί ο Αιθίοπας να αλλάξει το δέρμα του;". (Ιερεμίας 13:23). Ο λαός της Αιθιοπίας έχει την παράδοση ότι μετά τον κατακλυσμό ο Χαμ ταξίδεψε μέχρι τον ποταμό Νείλο στην πεδιάδα της Άτμπαρα. Από εκεί μπορούσε να δει την αιθιοπική πεδιάδα. Η οικογένεια του Χαμ εγκαταστάθηκε εκεί, αλλά και στην κοντινή πεδιάδα. Αυτή η παράδοση, που υποστηρίζεται από τη βιβλική διήγηση, καθιστά τους Χουσίτες έναν από τους αρχαιότερους λαούς που υπάρχουν.
Σε μια προφητεία κατά της Χους, ο προφήτης Ησαΐας αναφέρεται στους Χουσίτες λέγοντας: "Στέλνει τους πρεσβευτές της με το ποτάμι μες σε καΐκια καμωμένα από πάπυρο, που γλιστρούν πάνω στα νερά. Γυρίστε πίσω, γρήγοροι αγγελιοφόροι, στον υψηλόκορμο και μελαψό λαό σας, που είν’ από πάντα τρομερός, ισχυρός και κυριαρχικός και που τη χώρα του ποτάμια τη διασχίζουν" (Ησαΐας 18:2, μτφρ. ΒΕ). Ο Ησαΐας προφητεύει ότι η Χους θα δεχτεί την κρίση του Θεού (εδάφιο 6) και οι κάτοικοι της Χους θα είναι μεταξύ εκείνων που θα φέρουν δώρα στον Κύριο κατά τη διάρκεια της χιλιετούς βασιλείας του Χριστού στη Γη (εδάφιο 7). Το Ιεζεκιήλ 30:4 προβλέπει επίσης μια εποχή κρίσης για την Χους και το Ψαλμός 68:31 προβλέπει μια εποχή που "η Αιθιοπία γρήγορα θα εκτείνει τα χέρια της στον Θεό".
Στην εποχή του Ησαΐα, οι Ασσύριοι έκαναν επέλαση, αποφασισμένοι να κατακτήσουν. Ο Ιούδας, φοβούμενος τη δύναμη της Ασσυρίας, μπήκε στον πειρασμό να συμμαχήσει με τον Χους και την Αίγυπτο, αλλά ο Θεός μέσω του Ησαΐα προειδοποίησε τους Ιουδαίους να μην προβούν σε μια τέτοια συμμαχία. Ο προφήτης προέβλεψε ότι ο βασιλιάς Σαργών Β' της Ασσυρίας θα κατακτούσε την Αίγυπτο και την Χους, δείχνοντας την ανοησία του να εμπιστεύεται κανείς άλλα έθνη για βοήθεια: "Έτσι ο βασιλιάς τής Ασσυρίας θα απαγάγει δέσμιους τους Αιγυπτίους, και αιχμάλωτους τους Αιθίοπες, νέους και γέροντες, γυμνούς και ανυπόδητους, μάλιστα με γυμνά τα οπίσθιά τους, προς εντροπή τής Αιγύπτου. Και θα τρομάξουν και θα ντραπούν για την Αιθιοπία, το θάρρος τους, και για την Αίγυπτο, το καύχημά τους" (Ησαΐας 20:4-5). Αντί να βασιστεί στους Xουσίτες για να τους σώσει, ο Θεός ήθελε ο Ιούδας να βασιστεί σ' Αυτόν. Η εμπιστοσύνη στον Θεό δεν είναι ποτέ άστοχη, και ο Θεός έσωσε θαυματουργικά την Ιερουσαλήμ από τους Ασσύριους (Ησαΐας 37).
English
Ποιοι ήταν οι Χουσίτες;