settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η χριστιανική θεώρηση περί την γιόγκα;

Απάντηση


Για πολλούς χριστιανούς στην Δύση που δεν κατανοούν την ιστορία που υπάρχει από πίσω, η γιόγκα είναι απλώς ένα μέσο φυσικής άσκησης, ενδυνάμωσης και βελτίωσης τής ευλυγισίας τών μυών. Η φιλοσοφία, όμως, πίσω από την γιόγκα είναι κάτι πολύ περισσότερο από την φυσική βελτίωση κάποιου. Είναι μία αρχαία πρακτική που προέρχεται από την Ινδία, που πιστεύεται πως αποτελεί το μονοπάτι προς την πνευματική αύξηση και τον φωτισμό.

Η λέξη γιόγκα σημαίνει «ένωση», και ο σκοπός είναι να ενωθεί ο πρόσκαιρος (προσωρινός) εαυτός με το απεριόριστο Βράχμα – η ινδουιστική ιδέα τού «Θεού». Ο θεός αυτός δεν είναι μια πραγματική ύπαρξη αλλά μια απρόσωπη πνευματική ουσία που είναι ένα με την φύση και το σύμπαν. Η άποψη αυτή αποκαλείται «πανθεϊσμός», η πίστη πως κάθε τι είναι Θεός και ότι η πραγματικότητα συνίσταται μόνον από το σύμπαν και την φύση. Αφού τα πάντα είναι θεός, η φιλοσοφία τής γιόγκα δεν κάνει διάκριση μεταξύ του ανθρώπου και του Θεού.

Η Χάθα γιόγκα είναι η πλευρά της γιόγκα που εστιάζει στο φυσικό σώμα μέσω ειδικών στάσεων, ασκήσεων αναπνοής, συγκέντρωσης ή διαλογισμού. Είναι ένα μέσο να προετοιμάσουμε το σώμα για πνευματικές ασκήσεις με λιγότερα εμπόδια προκειμένου να επιτύχουμε φωτισμό. Η πρακτική τής γιόγκα βασίζεται στην πίστη ότι ο άνθρωπος και ο Θεός είναι ένα. Είναι κάτι περισσότερο από την λατρεία του εαυτού μας μεταμφιεσμένη ως πνευματικότητα ανωτέρου επιπέδου.

Το ερώτημα γίνεται, είναι δυνατό ο χριστιανός ν’ απομονώσει τις φυσικές πλευρές της γιόγκα ως μια απλή μέθοδο άσκησης, χωρίς να ενσωματώνει την πνευματικότητα ή την φιλοσοφία που υπάρχει πίσω απ’ αυτήν; Η γιόγκα ξεκίνησε με μια εμφανέστατα αντιχριστιανική φιλοσοφία που δεν έχει αλλάξει. Διδάσκει τον άνθρωπο να εστιάζει στον εαυτό του αντί στον έναν αληθινό Θεό. Ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες ν’ αναζητούν τις απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα τής ζωής μέσα στην συνείδησή τους αντί στον λόγο τού Θεού. Αφήνει ακόμη τον άνθρωπο έκθετο στην πλάνη τού εχθρού τού Θεού, που ψάχνει να βρει θύματα που μπορεί ν’ απομακρύνει απ’ Αυτόν (Α΄ Πέτρου 5:8).

Οτιδήποτε κάνουμε θα πρέπει να το κάνουμε για την δόξα τού Θεού (Α΄ Κορινθίους 10:31), και θα πρέπει να είμαστε σοφοί να κρατάμε τα λόγια τού αποστόλου Παύλου: «Τέλος, αδελφοί μου, όσα είναι αληθινά, όσα είναι σεμνά, όσα είναι δίκαια, όσα είναι καθαρά, όσα είναι προσφιλή, όσα έχουν καλή φήμη, αν υπάρχει κάποια αρετή, και αν υπάρχει κάποιος έπαινος, αυτά να συλλογίζεστε.» (Φιλιππησίους 4:8). Ο χριστιανός θα πρέπει να προσέχει και να προσεύχεται για διάκριση σχετικά με την ανάμιξή του στην γιόγκα.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η χριστιανική θεώρηση περί την γιόγκα;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries