settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς ένας χριστιανός πρέπει να θεωρεί την σεξουαλική εκπαίδευση;

ΑπάντησηΤα παιδιά θα μάθουν από κάποιον για την σεξουαλικότητα. Οι πιθανές επιλογές είναι οι συνομήλικοί τους, η πορνογραφία, το σχολικό περιβάλλον, ο πειραματισμός ή οι γονείς τους. Ο καλύτερος χώρος για την σεξουαλική εκπαίδευση είναι το σπίτι, ως ένα φυσικό τμήμα τής εκπαίδευσης τών παιδιών «στον δρόμο τους» (Παροιμίες 22:6). Ο Θεός έχει δώσει στους γονείς την ευθύνη να διδάξουν στα παιδιά την προοπτική τού Θεού σε κάθε τομέα τής ζωής, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικότητας (Εφεσίους 6:1-4).

Λόγω της ενδογενούς πολυπλοκότητας τής ανθρώπινης σεξουαλικότητας, οι φυσικές πτυχές τής βιολογικής αναπαραγωγής δεν μπορούν να διαχωριστούν από την ηθική ευθύνη. Ασχέτως του πού τα παιδιά λαμβάνουν σεξουαλική εκπαίδευση, στα σχολεία ή ακόμη στην εκκλησία, παραμένει η ευθύνη τών γονιών να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους εκπαιδεύονται σωστά τόσο περί την βιολογική όσο και περί την ηθική πλευρά τής σεξουαλικότητας. Είναι επικίνδυνο ν’ αφήνουμε την διδασκαλία τών αξιών στους άλλους, ιδιαιτέρως αναφορικά με ζητήματα σεξουαλικότητας σε πολλές κουλτούρες σήμερα.

Πρώτον, τι διδάσκει η Αγία Γραφή σχετικά με το σεξ; Η σεξουαλικότητα είναι ένα δώρο τού Θεού σε μας και έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Ο Θεός δημιούργησε το σεξ για δύο σκοπούς: για την αναπαραγωγή και την ενότητα μεταξύ άνδρα και γυναίκας (Γένεση 1:28, Ματθαίος 19:6, Μάρκος 10:7-8, Α΄ Κορινθίους 7:1-5). Κάθε άλλη χρήση του σε συνιστά αμαρτία (Α΄ Κορινθίους 6:9, 18, Α΄ Θεσσαλονικείς 4:3). Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι στον κόσμο μας δεν πιστεύουν αυτές τις αλήθειες. Ως αποτέλεσμα υπάρχουν πολλές διαστροφές τής σεξουαλικότητας και πολύς αχρείαστος πόνος που προκαλείται απ’ αυτές. Οι γονείς που εκπαιδεύουν σωστά τα παιδιά τους αναφορικά με το σεξ, μπορούν να τα βοηθήσουν να διακρίνουν την αλήθεια από την πλάνη, να περπατήσουν με σοφία και να έχουν τελικώς πληρέστερη εμπειρία τού δώρου τής σεξουαλικότητας.

Το πλείστον τής σύγχρονης σεξουαλικής εκπαίδευσης παρουσιάζει την διαστροφή, την πορνεία, την ομοφυλοφιλία και την συμβίωση πριν τον γάμο ως «φυσιολογικές» εκφράσεις τής σεξουαλικότητας. Κάθε διδασκαλία περί ορίων περιορίζεται στην αποφυγή τών αρνητικών συνεπειών. Ολο αυτό αντίκειται στις Γραφές (Α΄ Κορινθίους 6:9, Λευιτικό 20:15-16, Ματθαίος 5:28). Οι χριστιανοί γονείς πρέπει να συμμετέχουν ενεργώς σε όλες τις πλευρές τής εκπαίδευσης τών παιδιών τους, ιδιαιτέρως σε περιοχές που δυσφημούνται οι Γραφές. Οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι στο τι μαθαίνουν τα παιδιά τους και να διορθώνουν κάθε παραπληροφόρηση που τους δίνεται. Πρέπει, ακόμη, να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους με τέτοιον τρόπο ώστε να τα εξοπλίζουν να διακρίνουν την βιβλική αλήθεια από την πολιτισμική εκτροπή. Ο Θεός κρατάει υπόλογους τους γονείς για την ανατροφή τών παιδιών τους (Εφεσίους 6:4), και όχι τα σχολεία, τις εκκλησίες ή τις κυβερνήσεις.

Πολλοί γονείς θεωρούν το θέμα τής σεξουαλικότητας δύσκολο, που προκαλεί αμηχανία αλλά δεν χρειάζεται να το βλέπουμε έτσι. Οι γονείς πρέπει ν’ αρχίσουν όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά, στην προσχολική τους ηλικία, μιλώντας ψύχραιμα σχετικά με το σώμα τους και το πώς άνδρες και γυναίκες έχουν δημιουργηθεί διαφορετικά. Οι συζητήσεις αυτές περνούν φυσιολογικά σε περισσότερο σύνθετες περιοχές καθώς το παιδί ωριμάζει. Είναι σημαντικό να γνωρίζει το παιδί ότι μπορεί να μιλήσει στην μαμά και τον μπαμπά για οτιδήποτε του προκαλεί σύγχυση.

Καθώς η πληροφόρηση περί το σεξ μας βομβαρδίζει από κάθε κατεύθυνση, οι συζητήσεις τού γονιού με το παιδί του πρέπει να ξεκινήσουν πολύ νωρίς. Πριν οι γονείς επιτρέψουν σ’ ένα σχολικό σύστημα να διδάξει την σεξουαλικότητα ή την ηθική, πρέπει να είναι βέβαιοι ότι τα παιδιά τους έχουν ήδη μάθει την αλήθεια. Είναι κατόπιν καίριας σημασίας να σταθούν δίπλα τους σχετικά με αυτά που μαθαίνουν και πώς τα εφαρμόζουν. Η διατήρηση ενός συνεχούς, ανοιχτού διαλόγου με τα παιδιά μας αποτελεί κλειδί για να παραμείνουμε υπεύθυνοι γι’ αυτά που μαθαίνουν. Όταν οι γονείς ενεργούν προληπτικά στην διδασκαλία τών παιδιών τους, τα παιδιά αυτά έχουν μια βάση για ν’ αναγνωρίζουν και απορρίπτουν τις εκτροπές που ο κόσμος προωθεί ως αλήθειες.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς ένας χριστιανός πρέπει να θεωρεί την σεξουαλική εκπαίδευση;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries