settings icon
share icon
Ερώτηση

Μπορεί ο χριστιανός να κατεβαίνει στις εκλογές για να λάβει πολιτικό αξίωμα;

ΑπάντησηΤο κατά πόσον ή όχι μπορούν οι χριστιανοί να κατεβαίνουν στις εκλογές για να λάβουν πολιτικά αξιώματα αποτελεί ένα ζήτημα που προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις. Δεν υπάρχουν ευθείες αναφορές στην Αγία Γραφή σε χριστιανούς που κατεβαίνουν σε εκλογές για την λήψη πολιτικών αξιωμάτων. Υπάρχουν όμως χριστιανικές αρχές που σχετίζονται με την απόφαση τού κατά πόσον μπορούμε να επιζητούμε πολιτικά αξιώματα. Καθένας που σκέπτεται να κατέβει σε εκλογές για την λήψη αξιώματος θα κάνει καλά να θεωρήσει αυτές τις αρχές και με προσευχή ν’ αναζητήσει το θέλημα τού Θεού για την ζωή του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χώρες όπου οι πολιτικοί αξιωματούχοι εκλέγονται από τους πολίτες είναι χώρες που προωθούν την ελευθερία. Οι χριστιανοί σε πολλές χώρες στον κόσμο αυτόν καταπιέζονται και διώκονται, πάσχοντας κάτω από Κυβερνήσεις τις οποίες δεν μπορούν ν’ αλλάξουν, και είναι Κυβερνήσεις που μισούν την πίστη τους και φιμώνουν την φωνή τους. Οι πιστοί αυτοί κηρύττουν το ευαγγέλιο τού Ιησού Χριστού με κίνδυνο τής ζωής των. Σε άλλες χώρες, οι χριστιανοί έχουν το δικαίωμα να μιλούν σχετικά και να εκλέγουν τους ηγέτες τους χωρίς να φοβούνται για την ασφάλεια την δική τους και των οικογενειών τους.

Οι ηγέτες που εκλέγουμε ασκούν μεγάλη επιρροή στις ελευθερίες μας. Μπορούν να επιλέγουν να προστατεύουν τα δικαιώματα τών πολιτών να λατρεύουν τον Θεό και να εξαπλώνουν το ευαγγέλιο ή μπορούν να τα περιορίζουν. Μπορούν να οδηγούν τις χώρες τους προς την δικαιοσύνη ή προς την ηθική καταστροφή. Είναι ξεκάθαρο πως όσο περισσότεροι αφιερωμένοι χριστιανοί συμμετέχουν στην Κυβέρνηση —είτε στα κατώτερα είτε στα ανώτερα επίπεδα— τόσο περισσότερο θα διαφυλάξουν τις θρησκευτικές ελευθερίες. Οι χριστιανοί στην πολιτική μπορούν να επιφέρουν αλλαγές στην κουλτούρα που χρειάζονται απελπιστικά να γίνουν. Ένα σπουδαίο παράδειγμα είναι ο William Wilberforce, ο Άγγλος πολιτικός τού 19ου αιώνα που διεξήγαγε αγώνα επί δεκαετίες ώστε να τερματίσει το αισχρό εμπόριο σκλάβων που άκμαζε εκείνον τον καιρό. Η εκστρατεία του τελικώς ευοδώθηκε και σήμερα επαινείται για το θάρρος του και την αφοσίωσή του στις χριστιανικές αρχές.

Την ίδια στιγμή ισχύει το παλιό ρητό: «η πολιτική είναι μια βρώμικη υπόθεση». Οι πολιτικοί, ακόμη και αυτοί με τα καλύτερα κίνητρα, διατρέχουν τον κίνδυνο τής διαφθοράς από ένα σύστημα που εμπλέκεται με την δύναμη. Εκείνοι που κατέχουν πολιτικά αξιώματα, ιδιαιτέρως στα ανώτερα επίπεδα, πολιορκούνται από εκείνους που ελπίζουν να κερδίσουν εύνοια στην προσπάθειά τους να προωθήσουν τα δικά τους προγράμματα. Οπουδήποτε συγκεντρώνονται χρήματα και δύναμη, απληστία και πλεονεξία βρίσκονται πάντοτε κοντά. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τους χριστιανούς που εμπλέκονται στα κοσμικά πολιτικά συστήματα, και χρειάζεται πολλή προσοχή καθώς ζουν μέσα στον κόσμο αλλά δεν είναι εκ του κόσμου αυτού. Ίσως πουθενά αλλού στην ζωή αυτήν είναι περισσότερο αληθές πως «φθείρουν τα καλά ήθη οι κακές συναναστροφές» (Α΄ Κορινθίους 15:33) παρά στις θέσεις τής πολιτικής ισχύος.

Ο Ιησούς είπε ότι η βασιλεία Του δεν ήταν απ’ αυτόν τον κόσμο (Ιωάννης 18:36). Η βασιλεία τού Χριστού δεν συνδέεται με γήινα πολιτικά συστήματα ή εθνικές Κυβερνήσεις. Οι χριστιανοί οφείλουν να νοιάζονται για το πνευματικό βασίλειο και όχι για τον προσωρινό αυτόν κόσμο. Δεν υπάρχει κάτι κακό με την εμπλοκή τών χριστιανών στην πολιτική ενόσω θυμούνται ότι είμαστε πρέσβεις τού Χριστού εδώ στην γη. Αυτή είναι η πρωταρχική περιγραφή τού ρόλου μας, και στόχος μας είναι ν’ απευθυνόμαστε στους ανθρώπους για να συμφιλιωθούν με τον Θεό δια του Ιησού (Β΄ Κορινθίους 5:20).

Έτσι, μπορεί ο χριστιανός να κατέβει στις εκλογές για να λάβει πολιτικό αξίωμα; Για μερικούς χριστιανούς η απάντηση είναι, αναμφίβολα όχι· για άλλους είναι, σίγουρα ναι. Πρόκειται για προσωπική απόφαση που απαιτεί προσευχή και σοφία που μόνον ο Θεός μπορεί να δώσει, και την οποία υπόσχεται πως θα δώσει σ’ εκείνους που αληθώς την επιζητούν (Ιακώβου 1:5). Οι χριστιανοί πολιτικοί πρέπει να θυμούνται πως το καθήκον τους προς τον Κύριο προηγείται των καθηκόντων τους που πηγάζουν από το αξίωμα. Ο Παύλος μάς λέει πως οτιδήποτε κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε για την δόξα τού Κυρίου, όχι για την δική μας (Α΄ Κορινθίους 10:31, Κολοσσαείς 3:17). Όταν ο χριστιανός επιζητεί αξίωμα, θα πρέπει να ισχύει ότι μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντα αυτού του αξιώματος για την δόξα του Θεού χωρίς να συμβιβάζει τις χριστιανικές αρχές.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Μπορεί ο χριστιανός να κατεβαίνει στις εκλογές για να λάβει πολιτικό αξίωμα;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries