settings icon
share icon
Ερώτηση

Πότε πρέπει ένα χριστιανικό ζευγάρι να ζητήσει συμβουλευτική για τον γάμο του;

ΑπάντησηΚάθε ζευγάρι που δυσκολεύεται στον γάμο του θα πρέπει να ζητήσει συμβουλευτική νωρίς μάλλον παρά αργά. Κάθε γάμος περιέχει εξογκώματα και γυρίσματα που αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά μπορούν να δημιουργήσουν χάσματα πολύ πλατιά για να γεφυρωθούν. Συμβαίνει συχνά είτε από υπερηφάνεια είτε από ντροπή, ένα ζευγάρι δεν ζητάει βοήθεια για προβλήματα αρκετά νωρίς για να σώσει τον γάμο του. Περιμένουν μέχρις ότου έχει γίνει τόσο μεγάλη ζημιά, που ο γάμος είναι ήδη νεκρός και ο σύμβουλος λίγα μπορεί να κάνει. Το Παροιμίες 11:14 λέει, «Όπου δεν υπάρχει κυβέρνηση, ο λαός πέφτει· από το πλήθος, όμως, των συμβούλων προέρχεται σωτηρία.». Όταν αντιμετωπίζουμε μάχες πολύ μεγάλες για να τις διεξάγουμε μόνοι μας, οι σοφοί άνθρωποι επιζητούν σοφή συμβουλή.

Προβλήματα στον γάμο που εμφανίζονται επανειλημμένως μοιάζουν με οδικές πινακίδες που προειδοποιούν πως έρχεται κίνδυνος. Μερικές από αυτές τις πινακίδες είναι:

1. Ελλειψη ικανότητας να επιλυθεί η αντιπαράθεση με υγιή τρόπο.
2. Ο ένας από τους συζύγους κυριαρχεί πάνω στην σχέση έτσι που δεν καλύπτονται οι ανάγκες τού άλλου.
3. Ελλειψη ικανότητας συμβιβασμού.
4. Ενας από τους συζύγους κάνει βήματα έξω από τον γάμο για να «λύσει» τα προβλήματα.
5. Διακοπή στην επικοινωνία.
6. Σύγχυση σχετικά με τους ρόλους τού κάθε συζύγου στον γάμο.
7. Πορνογραφία.
8. Απάτη.
9. Διαφωνία σχετικά με το γονικό ύφος και τρόπο.
10. Εξαρτήσεις.

Όταν ένα ζευγάρι αναγνωρίζει κάποια από τα παραπάνω προειδοποιητικά σημάδια, είναι σοφό να ζητήσει καλή συμβουλή. Κάθε συμβουλή, όμως, που αυτοπαρουσιάζεται ως ‘χριστιανική’ δεν βασίζεται στην αλήθεια τού λόγου τού Θεού. Φίλοι και οικογένεια μπορεί να έχουν καλές προθέσεις αλλά ενδέχεται να προτείνουν αντιβιβλικές λύσεις που μόνο σύγχυση προκαλούν και καθιστούν το πρόβλημα χειρότερο. Θα πρέπει να επιλέξουν έναν σύμβουλο βάσει τής φιλοσοφίας του και της προσκόλλησής του στις Γραφές ως το θεμέλιο για συναισθηματική υγεία. Πολλές ιστορίες τρόμου έχουν προέλθει από ανθρώπους που ζήτησαν συμβουλή από πρόσωπα εμπιστοσύνης των, για ν’ ανακαλύψουν τελικώς πως ήταν «λύκοι με ένδυμα προβάτου» (Ματθαίος 7:15), που δικαιολόγησαν την αμαρτία και καθοδήγησαν τον αδικημένο σύζυγο να «το ξεχάσει».

Μερικές ερωτήσεις στην αρχική συνέντευξη μπορούν να περιορίσουν κάποιους από εκείνους τους «λύκους» πριν σπαταληθούν σ’ αυτούς χρόνος και χρήματα. Ζευγάρια που διεξάγουν έρευνα για συμβούλους θα πρέπει να θεωρήσουν τα ακόλουθα:

1. Πού εκπαιδεύτηκε και έλαβε άδεια ο σύμβουλος; Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα πως θα βρεις θεραπεία που είναι βασισμένη στην Αγία Γραφή αν ο σύμβουλος έχει εκπαιδευθεί σε κάποιο πρόγραμμα χριστιανικής συμβουλευτικής παρά σε κάποιον κοσμικό οργανισμό ή πανεπιστήμιο. Μία κρατική άδεια δεν διασφαλίζει ότι θα λάβεις καλύτερη συμβουλή. Εξαιρετική βιβλική συμβουλευτική μπορεί να δοθεί μέσω ποιμένων τοπικών εκκλησιών, λαϊκών συμβούλων και ομάδων υποστήριξης.

2. Είναι αυτός ο σύμβουλος έμπειρος στην αντιμετώπιση τών συγκεκριμένων ζητημάτων που μας αφορούν; Μερικά ερωτήματα-κλειδιά, όπως, «ποια είναι η προσέγγισή σου στην πορνογραφική εξάρτηση;» θα σε βοηθήσει ν’ αποφασίσεις αν συμφωνείς ή όχι με την θεώρηση τού συγκεκριμένου συμβούλου.

3. Συμφωνείς με την φιλοσοφία αυτού του συμβούλου και/ή την θρησκευτική του ένταξη; Υπάρχουν θρησκευτικές ομάδες και αποχρώσεις που φέρουν τον τίτλο «χριστιανική» αλλά ενδέχεται ν’ απέχουν πολύ από το σύστημα πίστης τού ζευγαριού ώστε να ωφεληθούν από την συμβουλευτική τους. Η επιλογή συμβούλου από το θρησκευτικό πλαίσιο πίστης τού ζευγαριού θα καταστήσει πιθανότατα την συμβουλευτική περισσότερο αποτελεσματική.

Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να εγγυηθεί ένα τέλειο αποτέλεσμα αλλά θα βοηθηθούμε αν λάβουμε υπ’ όψη αυτά τα ερωτήματα και το πεδίο δράσης θα στενέψει. Ο Θεός στηρίζει τον γάμο και μισεί το διαζύγιο (Μαλαχίας 2:16). Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ένα ζευγάρι είναι να ζητήσει από τον Θεό οδηγία για την επιλογή τού κατάλληλου συμβούλου. Χρειάζεται κάποια αναζήτηση αλλά η εύρεση ενός συμβούλου που μπορεί να δώσει σ’ έναν ταραγμένο γάμο σοφία που χαρακτηρίζεται από ευσέβεια, αξίζει κάθε προσπάθεια.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πότε πρέπει ένα χριστιανικό ζευγάρι να ζητήσει συμβουλευτική για τον γάμο του;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries