settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς πρέπει να είναι η χριστιανική ζωή;

Απάντηση


Η χριστιανική ζωή πρέπει να είναι μια ζωή που ο άνθρωπος την ζει με πίστη. Ξεκινάμε την χριστιανική ζωή δια της πίστης, και την βιώνουμε με πίστη. Όταν ξεκινάμε την χριστιανική ζωή, ερχόμενοι στον Χριστό για να λάβουμε άφεση αμαρτιών, κατανοούμε πως αυτό που ζητάμε δεν μπορούμε να το λάβουμε με άλλον τρόπο παρά μόνο δια της πίστης. Δεν μπορούμε να καταφέρουμε να φτάσουμε στον Ουρανό, διότι οτιδήποτε και αν κάνουμε δεν είναι αρκετό. Εκείνοι που πιστεύουν πως μπορούν ν’ αποκτήσουν αιώνια ζωή τηρώντας κανόνες και κανονισμούς —κατάλογο με πρέπει και δεν πρέπει— αρνούνται την ξεκάθαρη διδασκαλία τής Γραφής. «Οτι διαμέσου τού νόμου δεν ανακηρύσσεται δίκαιος κανένας μπροστά στον Θεό, είναι φανερό· επειδή, «ο δίκαιος διαμέσου τής πίστης, θα ζήσει.» (Γαλάτας 3:11). Οι Φαρισαίοι τών ημερών τού Ιησού απέρριπταν τον Χριστό διότι τους έλεγε αυτήν την αλήθεια, πως όλα τα έργα τής δικαιοσύνης τους ήταν ανάξια και πως μόνον η πίστη στον Μεσσία τους θα τους έσωζε.

Στο 1ο κεφάλαιο τής προς Ρωμαίους επιστολής διαβάζουμε ότι το ευαγγέλιο τού Ιησού Χριστού είναι η δύναμη τού Θεού που μας σώζει· το ευαγγέλιο είναι η καλή αγγελία πως όλοι όσοι πιστεύουν σ’ Αυτόν έχουν αιώνια ζωή. Όταν ξεκινάμε την χριστιανική ζωή πιστεύοντας το ευαγγέλιο, βλέπουμε την πίστη μας ν’ αυξάνει καθώς γνωρίζουμε όλο και περισσότερο τον Θεό που μας έσωσε. Το ευαγγέλιο τού Χριστού αποκαλύπτει πραγματικά τον Θεό σε μας καθώς ζούμε και αυξάνουμε κοντά Του κάθε μέρα. Το Ρωμαίους 1:17 λέει, «Δια του ευαγγελίου αποκαλύπτεται η δικαιοσύνη τού Θεού από πίστη σε πίστη, καθώς είναι γραμμένο: ‘Ο δίκαιος, βέβαια, θα ζήσει με πίστη.’». Ετσι, μέρος τής χριστιανικής ζωής είναι η επιμελής ανάγνωση και μελέτη τού λόγου τού Θεού συνοδευόμενη με προσευχή, με σκοπό την κατανόηση και την σοφία και όλα αυτά προς μία εγγύτερη και περισσότερο οικεία σχέση με τον Θεό δια του Αγίου Πνεύματος.

Η χριστιανική ζωή, ακόμη, υποτίθεται πως είναι μια ζωή στην οποία ο άνθρωπος πεθαίνει ως προς τον εαυτό του προκειμένου να ζήσει με πίστη. Ο Παύλος έγραψε στους Γαλάτες, «Μαζί με τον Χριστό έχω συσταυρωθεί· ζω δε όχι πλέον εγώ, αλλά ο Χριστός ζει μέσα σε μένα· σε ό,τι, όμως, τώρα ζω μέσα στη σάρκα, ζω με την πίστη τού Υιού τού Θεού, ο οποίος με αγάπησε, και παρέδωσε τον εαυτό του για χάρη μου.» (Γαλάτας 2:20). Είμαι σταυρωμένος με τον Χριστό σημαίνει ότι θεωρούμε την παλιά μας φύση καρφωμένη στον σταυρό κι επιλέγουμε να ζήσουμε με την καινούρια φύση, αυτήν του Χριστού (Β΄ Κορινθίους 5:17). Αυτός που μας αγάπησε και πέθανε για μας τώρα ζει μέσα μας, και βιώνουμε την ζωή αυτήν πιστεύοντας σ’ Αυτόν. Ζω την χριστιανική ζωή σημαίνει ότι θυσιάζω τις δικές μου επιθυμίες, φιλοδοξίες και δόξες και τις αντικαθιστώ με αυτές του Χριστού. Μπορούμε να ζήσουμε έτσι με την δική Του δύναμη και μόνο, δια της πίστης που μας δίνει με την χάρη Του. Μέρος τής χριστιανικής ζωής αποτελεί η προσευχή προς επίτευξη αυτού του σκοπού.

Η χριστιανική ζωή υποτίθεται πως εγκαρτερεί ως το τέλος. Η περικοπή Εβραίους 10:38-39 αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό αναφέροντας τα λόγια τού προφήτη Αββακούμ στην Παλαιά Διαθήκη: «‘ο δίκαιος, όμως, θα ζήσει με βάση την πίστη’, και ‘αν κάποιος συρθεί προς τα πίσω, η ψυχή μου δεν ευαρεστείται σ’ αυτόν’». Ο Θεός δεν ευαρεστείται μ’ εκείνον που «σέρνεται προς τα πίσω» από Αυτόν αφού έχει δεσμευτεί, αλλά αυτοί που ζουν με πίστη δεν θα κάνουν ποτέ πίσω διότι το Αγιο Πνεύμα τους φυλάττει και τους διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσουν με τον Χριστό έως τέλους (Εφεσίους 1:13-14). Ο συγγραφέας τής επιστολής προς Εβραίους προχωράει κι επαληθεύει την αλήθεια αυτή στο εδάφιο 39: «Εμείς, όμως, δεν είμαστε απ’ αυτούς που σέρνονται προς τα πίσω για απώλεια, αλλά απ’ αυτούς που πιστεύουν για σωτηρία τής ψυχής.». Αληθινός πιστός είναι αυτός που πιστεύει ως το τέλος.

Ετσι, βιώνουμε την χριστιανική ζωή εμπιστευόμενοι τον Θεό που μας σώζει, μας ενδυναμώνει, μας σφραγίζει για τον Ουρανό και με την δύναμή Του μας φυλάττει για πάντα. Η ζωή τής πίστης αυξάνει μέρα με την ημέρα και δυναμώνει ενόσω εκζητούμε τον Θεό στον λόγο Του και στην προσευχή, και καθώς ενωνόμαστε με άλλους χριστιανούς που έχουν σκοπό τους να μοιάσουν στον Χριστό όπως κι εμείς.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς πρέπει να είναι η χριστιανική ζωή;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries