settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι η χριστιανική ηγεσία;

Απάντηση


Τι είναι η χριστιανική ηγεσία; Πώς πρέπει να είναι ο χριστιανός ηγέτης; Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα χριστιανικής ηγεσίας από τον Κύριό μας τον Ιησού Χριστό. Ο ίδιος διακήρυξε, «Εγώ είμαι ο ποιμένας ο καλός· ο ποιμένας ο καλός την ψυχή του βάζει για χάρη τών προβάτων.» (Ιωάννης 10:11). Στο εδάφιο αυτό βλέπουμε την τέλεια περιγραφή τού χριστιανού ηγέτη. Είναι ο άνθρωπος που ενεργεί ως ποιμένας προς εκείνους («πρόβατα») που φροντίζει.

Όταν ο Χριστός αναφέρθηκε σε μας ως «πρόβατα», δεν μίλησε με τρυφερά λόγια. Στην πραγματικότητα τα πρόβατα συγκαταλέγονται στα πλέον χαζά ζώα τής Δημιουργίας. To περιπλανώμενο πρόβατο, έστω και αν βρίσκεται σε απόσταση ακοής, είναι αποπροσανατολισμένο, μπερδεμένο, φοβισμένο και αδύναμο να βρει τον δρόμο του πίσω στο κοπάδι. Είναι αδύναμο ν’ απομακρύνει τα πεινασμένα αρπακτικά κι αποβαίνει ίσως το πλέον αβοήθητο δημιούργημα. Είναι γνωστό πως ολόκληρα κοπάδια προβάτων έχουν πνιγεί στη διάρκεια μιας αστραπιαίας πλημμύρας ακόμη και στη θέα ευκόλως προσβάσιμου υπερυψωμένου εδάφους. Είτε μας αρέσει είτε όχι, όταν ο Ιησούς μάς αποκάλεσε πρόβατα, αυτό που έλεγε ήταν πως είμαστε αβοήθητοι χωρίς ποιμένα.

Ο ποιμένας έχει πολλούς ρόλους σε σχέση με τα πρόβατα. Τα οδηγεί, τα ταΐζει, τα φροντίζει, τα παρηγορεί, τα διορθώνει και τα προστατεύει. Ο ποιμένας τών ανθρώπων τού Κυρίου οδηγεί με τη ζωή του που αποτελεί υπόδειγμα ευσέβειας και δικαιοσύνης, κι έτσι ενθαρρύνει τους άλλους ν’ ακολουθούν το παράδειγμά του. Φυσικά, το τέλειο παράδειγμά μας —που πρέπει ν’ ακολουθούμε— είναι ο ίδιος ο Χριστός. Ο απόστολος Παύλος το είχε αντιληφθεί: «Μιμητές μου γίνεστε όπως κι εγώ του Χριστού» (Α΄ Κορινθίους 11:1). Ο χριστιανός ηγέτης ακολουθεί τον Χριστό και εμπνέει τους άλλους να Τον ακολουθήσουν κι αυτοί.

Ο χριστιανός ηγέτης τρέφει και φροντίζει τα πρόβατα, και η τέλεια τροφή τους είναι ο λόγος τού Θεού. Όπως ο ποιμένας οδηγεί το κοπάδι του στην πλούσια βλάστηση ώστε να μεγαλώσουν και ν’ ακμάσουν, έτσι ο χριστιανός ηγέτης φροντίζει το ποίμνιό του με την μόνη τροφή που παράγει δυνατούς και δραστήριους χριστιανούς. Η Αγία Γραφή —όχι η ψυχολογία ή η κοσμική σοφία— είναι η μόνη δίαιτα που μπορεί να παράγει υγιείς χριστιανούς. «… ο άνθρωπος δεν ζει μονάχα με ψωμί, αλλά ο άνθρωπος ζει με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα τού Κυρίου.» (Δευτερονόμιο 8:3).

Ο χριστιανός ηγέτης παρηγορεί τα πρόβατα, επιδένοντας τις πληγές τους κι επιχρίοντας το βάλσαμο τής συμπόνιας και της αγάπης. Όπως ο μεγάλος Ποιμένας τού Ισραήλ, ο ίδιος ο Κύριος υποσχέθηκε «θα επιδέσω το συντριμμένο και θα ενισχύσω το ασθενικό» (Ιεζεκιήλ 34:16). Ως χριστιανοί που ζούμε στον σύγχρονο κόσμο πάσχουμε από πολλές πληγές στο πνεύμα μας κι έχουμε ανάγκη από συμπονετικούς ηγέτες που θα βαστήξουν μαζί μας το φορτίο μας, θα δείξουν συμπάθεια στις περιστάσεις μας, θα κάνουν υπομονή μαζί μας, θα μας ενθαρρύνουν με τον λόγο τού Θεού και θα φέρουν τις ανησυχίες μας ενώπιον τού θρόνου τού Πατέρα.

Όπως ακριβώς ο βοσκός χρησιμοποιεί την γκλίτσα του για να φέρει το πλανημένο πρόβατο πίσω στη στάνη, έτσι ο χριστιανός ηγέτης διορθώνει και πειθαρχεί εκείνους που φροντίζει όταν ξεστρατίσουν. Οι ηγέτες πρέπει να διορθώνουν χωρίς μοχθηρία ή αυταρχικό πνεύμα αλλά με «πνεύμα πραότητας» (Γαλάτας 6:1), σύμφωνα με τις βιβλικές αρχές. Η διόρθωση και η πειθαρχία δεν αποτελούν ποτέ ευχάριστες εμπειρίες για κανένα μέρος, αλλά ο χριστιανός ηγέτης που αποτυγχάνει σ’ αυτόν τον τομέα δεν εκδηλώνει αγάπη προς αυτούς που νοιάζεται. «Ο Κύριος ελέγχει όποιον αγαπάει…» (Παροιμίες 3:12), και ο χριστιανός ηγέτης πρέπει ν’ ακολουθεί το παράδειγμά Του.

Ο τελευταίος ρόλος τού χριστιανού ηγέτη είναι αυτός του προστάτη. Ο ποιμένας που ήταν χαλαρός σ’ αυτόν τον τομέα ανακάλυψε σύντομα ότι συχνά έχανε πρόβατα από τα αρπακτικά που περιφέρονταν —και μερικές φορές εισχωρούσαν μέσα— στο κοπάδι. Οι θηρευτές σήμερα είναι εκείνοι που προσπαθούν να παρασύρουν τα πρόβατα μακριά μέσω της ψευδοδιδασκαλίας, απορρίπτοντας την Γραφή ως αλλόκοτη και παλιομοδίτικη, ανεπαρκή, ασαφή ή ακατανόητη. Τα ψεύδη αυτά εξαπλώνονται από ’κείνους τους ανθρώπους για τους οποίους ο Ιησούς μάς προειδοποίησε: «Προσέχετε δε από τους ψευδοπροφήτες, που έρχονται σε σας με ενδύματα προβάτων, από μέσα όμως είναι αρπακτικοί λύκοι.» (Ματθαίος 7:15). Οι ηγέτες μας πρέπει να μας προστατεύουν από τις ψευδοδιδασκαλίες εκείνων που θέλουν να μας απομακρύνουν από την αλήθεια τών Γραφών και από το γεγονός ότι ο Χριστός είναι ο μόνος δρόμος σωτηρίας: «Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή. Κανένας δεν έρχεται στον Πατέρα, παρά μόνον διαμέσου εμού.» (Ιωάννης 14:6).

Ενας τελευταίος λόγος αναφορικά με τους χριστιανούς ηγέτες από το άρθρο «Ζητούνται: Μερικοί Καλοί Ποιμένες (πρέπει να μάθουν πώς να πλένουν πόδια)» από τον John MacArthur:

«Μέσα στο σχέδιο που ο Θεός έχει καταρτίσει για την εκκλησία, η ηγεσία αποτελεί μια θέση ταπεινής υπηρεσίας που γίνεται με αγάπη. Η εκκλησιαστική ηγεσία συνιστά διακονία, όχι διοίκηση. Οι πιστοί που ο Θεός διορίζει ως ηγέτες καλούνται να γίνουν ταπεινοί δούλοι και όχι διοικητικοί μονάρχες· όχι επιδέξιες διασημότητες αλλά εργατικοί υπηρέτες. Αυτοί που οδηγούν τον λαό τού Θεού πρέπει πάνω απ’ όλα ν’ αποτελούν παράδειγμα θυσίας, αφοσίωσης, υποταγής και ταπεινοφροσύνης. Ο ίδιος ο Ιησούς μάς έδωσε το υπόδειγμα όταν έσκυψε να πλύνει τα πόδια τών μαθητών Του, ένα καθήκον που σύμφωνα με την συνήθεια τής εποχής το έκαναν οι πλέον ταπεινοί δούλοι (Ιωάννης 13). Αν ο Κύριος τού σύμπαντος το έκανε αυτό, κανένας εκκλησιαστικός ηγέτης δεν έχει το δικαίωμα να θεωρεί τον εαυτό του ως σπουδαίο πρόσωπο.»

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι η χριστιανική ηγεσία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries