settings icon
share icon
Ερώτηση

«Γιατί όλοι οι χριστιανοί είναι υποκριτές;»

Απάντηση


Ίσως δεν υπάρχει άλλη κατηγορία που να είναι τόσο ενοχλητική όσο το να σε πουν υποκριτή. Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι θεωρούν πως έχουν λόγους να πιστεύουν πως όλοι οι χριστιανοί είναι υποκριτές. Η λέξη υποκριτής έχει πλούσιο γλωσσολογικό παρελθόν. Στα βουλγάρικα σημαίνει προσποιητός, κρυφός, διπρόσωπος άνθρωπος. Στα αγγλικά έρχεται από την λατινική λέξη hypocrisies που σημαίνει προσποιούμαι. Η λέξη υπάρχει και στα κλασσικά ελληνικά και τα ελληνικά της καινής διαθήκης φέροντας το ίδιο νόημα – προσποιούμαι.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Θεός Ιησούς χρησιμοποιεί τον όρο. Π.χ. όταν ο Ιησούς διδάσκει για την σημασία της προσευχής, της νηστείας και της ελεημοσύνη για τους ανθρώπους του βασιλείου, μας συμβουλεύει να μην παραδειγματιζόμαστε από τους υποκριτές (κατά Ματθαίο 6:2, 5, 16) που εκφωνώντας πολύωρες δημόσιες προσευχές, φτάνοντας σε ακρότητες για να είναι βέβαιοι πως οι άλλοι έχουν προσέξει τη νηστεία τους και επιδεικνύοντας τα δώρα τους για το Ναό και τους φτωχούς, ανακαλύπτουν πως μόνο φαινομενικά συνδέονται με το Θεό. Αν και οι φαρισαίοι εκτελούν πολύ καλά το θεατρικό τους ρόλο σαν δημόσια πρότυπα θρησκευτικής αρετής, αποτυγχάνουν στον εσωτερικό κόσμο της καρδιάς όπου βρίσκονται τα πραγματικά προτερήματα (κατά Ματθαίο 23:13-33, κατά Μάρκο 7:20-23).

Ο Ιησούς δεν ονομάζει ποτέ τους μαθητές του «υποκριτές». Με αυτή τη ονομασία στρέφεται μόνο στους μπερδεμένους θρησκευτικά «ζηλωτές». Ο Ιησούς ονομάζει τους Δικούς του, «οπαδούς», «βρέφη», «πρόβατα» και Δική του «εκκλησία». Εκτός αυτού η Καινή Διαθήκη προειδοποιεί να φυλασσόμαστε από την αμαρτία της υποκρισίας (1 επιστολή του Πέτρου 2:1). Επίσης υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για άλλα δύο παραδείγματα τέτοιας συμπεριφοράς στην εκκλησία. Στις Πράξεις των Αποστόλων 5:1-10 δύο μαθητές αποκαλύπτεται πως κάνουν τους πιο μεγαλόψυχους απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Επίσης από όλους τους ανθρώπους ακριβώς ο Πέτρος κατηγορείται πως ηγείται ομάδας υποκριτών εξαιτίας της άποψής τους για τους ειδωλολάτρες (προς τους Γαλάτες 2:13).

Γι’ αυτό από την διδασκαλία της Καινής Διαθήκης μπορούμε να βγάλουμε δύο συμπεράσματα. Πρώτον μεταξύ των χριστιανών υπάρχουν υποκριτές. Υπήρχαν από την αρχή και κατά την παραβολή του Ιησού για το σιτάρι και τα αγριόχορτα, με σιγουριά θα υπάρχουν ως το τέλος των αιώνων (κατά Ματθαίο 13:18-30). Εκτός αυτού εφόσον ένας Απόστολος μπορεί να υποπέσει στο αμάρτημα της υποκρισίας, δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε πως οι «απλοί» χριστιανοί δεν διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο. Πάντα πρέπει να επαγρυπνούμε για να μην υποπέσουμε σε τέτοιους πειρασμούς (1 προς Κορινθίους 10:12).

Φυσικά δεν είναι χριστιανός στ’ αλήθεια, ο καθένας που παρουσιάζεται σαν τέτοιος. Ίσως όλοι ή οι περισσότεροι από τους γνωστούς υποκριτές μεταξύ των χριστιανών, ήταν ψευδοχριστιανοί ή λωποδύτες. Ως και τις μέρες μας επιφανείς χριστιανικοί ηγέτες υποπέφτουν σε τρομακτικά αμαρτήματα. Μερικές φορές φαίνεται πως τα οικονομικά και τα σεξουαλικά σκάνδαλα συνέχεια συνταράσσουν την χριστιανική κοινότητα. Αλλά αντί να αποκόβουμε τις πράξεις μερικών ανθρώπων και να τις χρησιμοποιούμε για να αμαυρώσουμε όλη την χριστιανοσύνη, πρέπει να θέσουμε το ερώτημα αν όλοι όσοι δηλώνουν χριστιανοί είναι στ’ αλήθεια τέτοιοι. Πολλά βιβλικά αποσπάσματα επιβεβαιώνουν, πως οι άνθρωποι που ανήκουν στ’ αλήθεια στο Χριστό, θα δείχνουν τους καρπούς του Πνέυματος (προς Γαλάτες 5:22-23). Η παραβολή του Ιησού για τους σπόρους και τα είδη εδάφους στο ευαγγέλιο του Ματθαίου (κεφάλαιο 13) λέει ξεκάθαρα πως δεν είναι πιστοί όλοι όσοι διατείνονται πως είναι. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι που παραδέχονται πως ανήκουν στο Θεό θα παραξενευτούν μια μέρα όταν Τον ακούσουν να τους λέει: «Ποτέ δεν σας γνώρισα, φύγετε από μένα, εσείς που εργάζεστε την ανομία» (κατά Ματθαίο 7:23).

Δεύτερο, αν και δεν μας εκπλήσσει, χριστιανοί δηλώνουν και άνθρωποι που κάνουν τους αγίους αλλά δεν μπορούμε να συμπεράνουμε από αυτό πως η εκκλησία αποτελείται από υποκριτές. Σίγουρα μπορούμε να συμφωνήσουμε πως όλοι εμείς που φέρουμε το όνομα του Χριστού μένουμε αμαρτωλοί ακόμα και μετά την συγχώρεσή Του. Δηλαδή παρά την σωτηρία μας από την αιώνια τιμωρία των αμαρτιών μας (προς Ρωμαίους 5:1, 6:23), θα πρέπει να σωθούμε και από την παρουσία της αμαρτίας στη ζωή μας (1 επιστολή του Ιωάννη 1:8-9), συμπεριλαμβανομένου και του αμαρτήματος της υποκρισίας. Μέσω της ζωντανής πίστης μας στον Θεό Ιησού εμείς συνεχώς νικάμε την δύναμη της αμαρτίας μέχρι να λυτρωθούμε εξολοκλήρου από αυτήν (1 επιστολή του Ιωάννη 5:4-5).

Δεν καταφέρνουν όλοι οι χριστιανοί να ζουν τέλεια σύμφωνα με τις προδιαγραφές που μας διδάσκει η Βίβλος. Κανένας χριστιανός δεν έχει υπάρξει ποτέ τέλεια Χριστόμορφος. Αλλά υπάρχουν πολλοί χριστιανοί που ειλικρινά προσπαθούν να ζουν χριστιανικά και βασίζονται όλο και περισσότερο στο Άγιο Πνεύμα για να τους ξεσκεπάζει, αλλάζει και ενδυναμώνει. Έχουν υπάρξει πολλοί χριστιανοί που έζησαν την ζωή τους δίχως να έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα. Κανένας χριστιανός δεν είναι τέλειος αλλά το λάθος και η ατέλεια δεν σημαίνουν πως είσαι υποκριτής.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

«Γιατί όλοι οι χριστιανοί είναι υποκριτές;»
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries