settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς ορίζει η Αγία Γραφή την καλή χριστιανική οικογένεια;

ΑπάντησηΚαλή χριστιανική οικογένεια είναι εκείνη που ευθυγραμμίζεται με τις βιβλικές αρχές και που κάθε μέλος της αντιλαμβάνεται και εκπληρώνει τον θεόδοτο ρόλο του. Η οικογένεια δεν είναι ένας θεσμός που σχεδιάστηκε από ανθρώπους. Επινοήθηκε από τον Θεό για το καλό τού ανθρώπου και ο Θεός κατέστησε τον άνθρωπο διαχειριστή τής οικογένειας. Η βασική βιβλική οικογένεια αποτελείται από έναν άνδρα, μια γυναίκα —την σύζυγό του— και τα παιδιά τους, φυσικά ή υιοθετημένα. Το σόι μπορεί να περιλαμβάνει συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, όπως παππούδες, γιαγιάδες, ανιψιούς, ανιψιές, ξαδέλφια, θείες και θείους. Μία από τις κύριες αρχές τής οικογενειακής ενότητας είναι η αφοσίωση που ο Θεός έχει ορίσει μεταξύ τών μελών της καθ’ όλον τους τον βίο. Ο άνδρας και η γυναίκα είναι υπεύθυνοι να την κρατήσουν ενωμένη, παρά την υφιστάμενη στάση τής περιβάλλουσας κουλτούρας. Η πρώτη απαίτηση για τα μέλη μιας χριστιανικής οικογένειας είναι, φυσικά, ότι όλα είναι χριστιανοί, που έχουν μια αληθινή σχέση με τον Ιησού Χριστό ως Κύριο και Σωτήρα των. Η περικοπή Εφεσίους 5:22-33 μας δίνει οδηγίες για τους άνδρες και τις γυναίκες τους στην χριστιανική οικογένεια. Ο άνδρας καλείται ν’ αγαπάει την γυναίκα του όπως ο Χριστός αγάπησε την Εκκλησία, και η γυναίκα καλείται να σέβεται τον άνδρα της και πρόθυμα να υποτάσσεται στην ηγεσία του στην οικογένειά του. Ο ρόλος τής ηγεσίας τού άνδρα πρέπει ν’ αρχίζει με την δική του πνευματική σχέση με τον Θεό και κατόπιν να κατευθύνεται στην καθοδήγηση τής γυναίκας και των παιδιών του με τις βιβλικές αξίες, οδηγώντας την οικογένεια στην βιβλική αλήθεια. Οι πατέρες καθοδηγούνται ν’ ανατρέφουν τα παιδιά τους με «παιδεία και νουθεσία Κυρίου» (Εφεσίους 6:4). Ο πατέρας οφείλει να παρέχει τα αναγκαία στην οικογένειά του. Αν δεν το κάνει, «έχει αρνηθεί την πίστη και είναι χειρότερος από τον άπιστο» (Α΄ Τιμόθεον 5:8). Ετσι, ένας άνδρας που δεν προσπαθεί να παρέχει τα απαραίτητα στην οικογένειά του δεν μπορεί δικαίως ν’ αποκαλεί τον εαυτό του χριστιανό. Αυτό δεν σημαίνει ότι η σύζυγος δεν μπορεί να βοηθάει στην υποστήριξη τής οικογένειας —το Παροιμίες 31 δείχνει ότι η ευσεβής γυναίκα μπορεί σίγουρα να το κάνει— αλλά η πρόνοια υπέρ τής οικογένειας δεν αποτελεί ουσιαστικά δική της υπευθυνότητα· είναι του άνδρα της.

Η γυναίκα δόθηκε στον άνδρα με σκοπό να γίνει βοηθός του (Γένεση 2:18-20) και να κάνει παιδιά. Ο άνδρας και η γυναίκα καλούνται να μείνουν πιστοί ο ένας στον άλλον για όλη τους την ζωή. Ο Θεός δηλώνει πως είναι ισότιμοι καθότι άνδρες και γυναίκες δημιουργήθηκαν σύμφωνα με την εικόνα τού Θεού, και συνεπώς είναι εξίσου πολύτιμοι στα μάτια Του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι άνδρες και γυναίκες έχουν ταυτόσημους ρόλους στην ζωή. Μιλώντας γενικώς, οι γυναίκες είναι περισσότερο ικανές στην ανατροφή και φροντίδα τών μικρών, ενώ οι άνδρες είναι καλύτερα εξοπλισμένοι να προνοούν και προστατεύουν την οικογένεια. Ετσι, είναι ισότιμοι σε εκτίμηση αλλά καθένας τους έχει διαφορετικό ρόλο να παίξει στον χριστιανικό γάμο.

Ο χριστιανικός γάμος, θεμελιώδης στην χριστιανική οικογένεια, ακολουθεί τις βιβλικές οδηγίες αναφορικά με το σεξ. Η Αγία Γραφή αντιτίθεται στις απόψεις που συναντώνται σε πολλές κουλτούρες ότι το διαζύγιο, η συμβίωση χωρίς γάμο, και ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι αποδεκτοί στα μάτια τού Θεού. Η σεξουαλικότητα που εκφράζεται σύμφωνα με το βιβλικό πρότυπο είναι μια όμορφη έκφραση αγάπης και αφοσίωσης. Εξω από τον γάμο συνιστά αμαρτία.

Τα παιδιά έχουν δύο βασικές ευθύνες στην χριστιανική οικογένεια: να υπακούνε τους γονείς τους και να τους τιμούνε (Εφεσίους 6:1-3). Η υπακοή στους γονείς αποτελεί το καθήκον τών παιδιών ως την ενηλικίωσή τους, αλλά η τιμή προς τους γονείς είναι ευθύνη τους που διαρκεί σε όλη τους την ζωή. Ο Θεός υπόσχεται τις ευλογίες Του σ’ αυτούς που τιμούν τους γονείς τους.

Ιδανικώς, σε μια χριστιανική οικογένεια όλα τα μέλη της είναι αφιερωμένα στον Χριστό και στην υπηρεσία Του. Όταν ο άνδρας, η γυναίκα και τα παιδιά εκπληρώνουν τους ρόλους που ο Θεός έχει ορίσει, τότε βασιλεύουν στο σπίτι ειρήνη και αρμονία. Αλλά, αν προσπαθήσουμε να έχουμε χριστιανική οικογένεια χωρίς τον Χριστό ως Κεφαλή ή χωρίς να εφαρμόζουμε τις βιβλικές αρχές που ο Κύριος μάς έχει δώσει με αγάπη, η οικογένεια θα υποφέρει.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς ορίζει η Αγία Γραφή την καλή χριστιανική οικογένεια;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries