settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί είναι τόσο διχαστικό το χριστιανικό δόγμα;

ΑπάντησηΜερικοί χριστιανοί θεωρούν τον όρο «δόγμα» ως να πρόκειται για μια καταραμένη λέξη. Ο τρόπος σκέψης είναι ουσιαστικά πως «πρέπει ν’ αποφεύγουμε το δόγμα διότι διαιρεί τους χριστιανούς, ενώ ο Θεός επιθυμεί οι χριστιανοί να είναι ενωμένοι όπως λέει το Ιωάννης 17:21.» Ενώ είναι αλήθεια ότι το δόγμα προκαλεί διαίρεση, αν αυτή οφείλεται σε μια διαφωνία επί μιας σημαντικής βιβλικής διδασκαλίας, τότε η διαίρεση αυτή δεν είναι απαραιτήτως κάτι κακό. Ο Παύλος διακηρύττει πως «θα έρθει καιρός όταν δεν θα υποφέρουν την υγιαίνουσα διδασκαλία αλλά θα συγκεντρώσουν στον εαυτό τους έναν σωρό δασκάλους, σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες, για να γαργαλίζονται στην ακοή» (Β΄ Τιμόθεον 4:3). Στον Τίτο 1:9-2:1 επίσης διακηρύττει, «προσκολλημένος στον πιστό λόγο τής διδασκαλίας, για να είναι δυνατός και να προτρέπει διαμέσου τής υγιαίνουσας διδασκαλίας, και να εξελέγχει αυτούς που αντιλέγουν… εσύ, όμως, να λες όσα αρμόζουν στην υγιαίνουσα διδασκαλία.»

Η χριστιανική πίστη, περισσότερο από κάθε άλλην, βασίζεται στο δόγμα. Τα δόγματα τής θεότητας τού Χριστού (Ιωάννης 1:1, 14), της αντικαταστατικής θυσίας τού Χριστού (Β΄ Κορινθίους 5:21), της ανάστασης τού Χριστού (Α΄ Κορινθίους 15:17), και της σωτηρίας δια της χάρης μέσω τής πίστης μόνο (Εφεσίους 2:8-9) είναι απολύτως βασικά και μη διαπραγματεύσιμα. Αν κάποιο από τα δόγματα αυτά απαλειφθεί, η πίστη είναι κενή και μάταιη. Υπάρχουν και άλλα δόγματα στην χριστιανική πίστη που είναι πολύ σημαντικά, όπως το τριαδικό, η θεοπνευστία τών Γραφών και η πραγματικότητα τής αιώνιας κατάστασης. Αν το χριστιανό δόγμα προκαλεί διαίρεση σε οιοδήποτε από τα σημεία αυτά, ας είναι όπως εκείνοι που αρνούνται τα δόγματα αυτά, άνθρωποι που πρέπει να διαχωριστούν.

Εχει, όμως, συμβεί μία τεράστια διαίρεση στο Σώμα του Χριστού ένεκα δογμάτων τα οποία δεν έχουν, ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να έχουν «κρίσιμο» κύρος. Παραδείγματα είναι το πότε θα λάβει χώρα η Αρπαγή, η νεότερη ή παλαιότερη ηλικία τής δημιουργίας τής γης, η χαρισματική ή η μη-χαρισματική τοποθέτηση, η προ-χιλιαστική άποψη σε αντίθεση με την α-χιλιαστική, κ.λπ. Τα χριστιανικά αυτά δόγματα είναι σημαντικά. Κάθε χριστιανικό δόγμα εμπεριέχει κάποια σπουδαιότητα. Αυτά τα δόγματα, όμως, δεν αξίζει να διαιρούν και διαχωρίζουν τους πιστούς. Υπάρχουν αφιερωμένοι πιστοί που αγαπούν τον Χριστό και στις δύο πλευρές τών θεμάτων αυτών. Δεν πρέπει να διαιρούμαστε πάνω σε μη-θεμελιώδη θέματα, τουλάχιστον να μην φτάνουμε στο σημείο να αμφισβητούμε την εγκυρότητα της πίστης κάποιου άλλου.

Υπάρχουν, όμως, βαθμοί διαίρεσης που αρμόζουν ακόμη και στις περιπτώσεις των μη-βασικών χριστιανικών δογμάτων. Μια εκκλησία πρέπει να είναι ενωμένη και ομόφρων σχετικά με το όραμα, τις προτεραιότητες και την διακονία της. Αν υπάρχει ένα δογματικό θέμα που εμποδίζει ένα ενωμένο διακονικό όραμα, είναι καλύτερα για κάποιον να βρει μια διαφορετική εκκλησία παρά να προκαλεί σύγκρουση και διαίρεση μέσα στην εκκλησία. Διχογνωμίες τέτοιου είδους έχουν αποτελέσει την αιτία πρόκλησης πολλών διαιρέσεων/δογματικών αποχρώσεων στο πλαίσιο της χριστιανικής πίστης. Πολλοί λένε αστειευόμενοι πως οι χωρισμοί των εκκλησιών είναι ο ευκολότερος τρόπος ίδρυσης καινούριων εκκλησιών. Αλλά αν η διαίρεση σχετικά με ένα μη-βασικό δόγμα είναι απαραίτητη για να εμποδίσει την διχογνωμία και την σύγκρουση, τότε αυτό που χρειάζεται να συμβεί είναι η διαίρεση.

Αν όλοι βάζαμε στην άκρη προκαταλήψεις, προτιμήσεις και προϋποθέσεις και δεχόμασταν απλώς τα χριστιανικά δόγματα που διδάσκει η Γραφή, η διαίρεση δεν θ’ αποτελούσε πρόβλημα. Αλλά είμαστε όλοι ξεπεσμένες, αμαρτωλές υπάρξεις (Εκκλησιαστής 7:20, Ρωμαίους 3:23). Η αμαρτία μάς εμποδίζει να κατανοήσουμε πλήρως και εφαρμόσουμε τον λόγο τού Θεού. Η έλλειψη κατανόησης και υποταγής στο χριστιανικό δόγμα είναι αυτό που προκαλεί διαίρεση και όχι το δόγμα καθ’ εαυτό. Θα πρέπει, φυσικά, να διαχωριζόμαστε επί διαφωνιών που αφορούν τα ουσιώδη δόγματα της χριστιανικής πίστης. Μερικές φορές, επίσης, είναι αναγκαία η διαίρεση επί μη-ουσιωδών ζητημάτων (αν και πρόκειται για διαίρεση μικρού βαθμού). Ποτέ, όμως, δεν ευθύνεται το δόγμα για την διαίρεση. Στην πραγματικότητα, το χριστιανικό δόγμα είναι ο μόνος δρόμος για αληθινή, πλήρη και βιβλική ενότητα τού Σώματος τού Χριστού.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί είναι τόσο διχαστικό το χριστιανικό δόγμα;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries