settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι η χριστιανική μαθητεία;

Απάντηση


Εξ ορισμού, μαθητής είναι ο ακόλουθος, εκείνος που αποδέχεται και συνδράμει στην εξάπλωση τής διδασκαλίας κάποιου άλλου. Ο χριστιανός μαθητής είναι ο άνθρωπος που αποδέχεται και συνδράμει στην εξάπλωση τής καλής αγγελίας τού Ιησού Χριστού. Χριστιανική μαθητεία είναι η διαδικασία με την οποία οι μαθητές αυξάνονται στον Κύριο Ιησού Χριστό και καταρτίζονται από το Αγιο Πνεύμα που κατοικεί στις καρδιές τους για να υπερνικήσουν τις πιέσεις και τις δοκιμασίες τής παρούσας ζωής και για να μοιάζουν όλο και περισσότερο στον Χριστό. Η διαδικασία αυτή απαιτεί οι πιστοί ν’ ανταποκρίνονται στο Αγιο Πνεύμα που τους παρακινεί να εξετάζουν τις σκέψεις τους, τα λόγια και τις πράξεις τους και να τις συγκρίνουν με τον λόγο τού Θεού. Αυτό απαιτεί να μένουμε στον λόγο τού Θεού καθημερινά, μελετώντας τον, προσευχόμενοι μ’ αυτόν και υπακούοντάς τον. Επιπρόσθετα, πρέπει πάντοτε να είμαστε έτοιμοι προς απολογία περί του λόγου τής ελπίδας που υπάρχει μέσα μας (Α΄ Πέτρου 3:15), και να μαθητεύσουμε άλλους να περπατήσουν στον δρόμο Του. Σύμφωνα με τις Γραφές, το να είσαι χριστιανός μαθητής συνεπάγεται προσωπική αύξηση που χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα:

1. Θέτω πρώτον τον Ιησού σε όλα τα πράγματα (Μάρκος 8:34-38). Ο μαθητής τού Χριστού χρειάζεται να ξεχωρίσει από τον κόσμο. Η προσοχή μας πρέπει να στρέφεται στον Κύριο μας και στην ευαρέσκειά Του σε κάθε περιοχή τής ζωής μας. Πρέπει ν’ απεκδυθούμε τον εγωκεντρισμό και να ενδυθούμε την Χριστό-κεντρικότητα.

2. Ακολουθώ τα διδάγματα τού Ιησού (Ιωάννης 8:31-32). Πρέπει να είμαστε υπάκουα τέκνα και εκτελεστές τού λόγου τού Θεού. Η υπακοή είναι η υπέρτατη δοκιμή τής πίστης στον Θεό (Α΄ Σαμουήλ 28:18), και ο Ιησούς είναι το τέλειο παράδειγμα υπακοής, καθώς έζησε στην γη μια ζωή πλήρους υπακοής στον Πατέρα, φτάνοντας στο σημείο τού θανάτου (Φιλιππησίους 2:6-8).

3. Καρποφορία (Ιωάννης 15:5-8). Το έργο μας δεν είναι να παράγουμε καρπό. Το έργο μας είναι να μένουμε ενωμένοι με τον Χριστό, και αν το κάνουμε αυτό, το Αγιο Πνεύμα θα παράξει τον καρπό, και ο καρπός αυτός είναι το αποτέλεσμα τής υπακοής. Καθώς γινόμαστε περισσότερο υπάκουοι στον Κύριο και μαθαίνουμε να περπατάμε στους δρόμους Του, οι ζωές μας θ’ αλλάξουν. Η μεγαλύτερη αλλαγή θα λάβει χώρα στις καρδιές μας, και το ξεχείλισμα της θα είναι καινούρια διαγωγή (σκέψεις, λόγια και πράξεις) που εκφράζει αυτήν την αλλαγή. Η αλλαγή που επιζητούμε γίνεται από μέσα προς τα έξω δια της δύναμης τού Αγίου Πνεύματος. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε μόνοι μας.

4. Αγάπη για τους άλλους μαθητές (Ιωάννης 13:34-35). Η Γραφή μάς λέει πως η αγάπη για τους άλλους πιστούς αποτελεί μαρτυρία ότι είμαστε μέλη τής οικογένειας τού Θεού (Α΄ Ιωάννου 3:10). Η αγάπη ορίζεται και εξετάζεται διεξοδικά στην Α΄ Κορινθίους 13:1-13. Τα εδάφια αυτά μας δείχνουν ότι η αγάπη δεν είναι συναίσθημα· είναι πράξη. Πρέπει να κάνουμε κάτι και ν’ αναμιχθούμε στην διαδικασία. Επιπλέον, η Γραφή μάς καλεί να θεωρούμε πως οι άλλοι υπερέχουν ημών και να φροντίζουμε για το συμφέρον τους (Φιλιππησίους 2:3-4). Το επόμενο εδάφιο στην Φιλιππησίους (εδάφιο 5) συνοψίζει αυτό που οφείλουμε να πράξουμε, που αφορά το παν στην ζωή: «Να είναι, μάλιστα, σε σας το ίδιο φρόνημα που ήταν και στον Ιησού Χριστό.». Οποίο τέλειο παράδειγμα είναι ο Χριστός σε μας για κάθε τι που καλούμαστε να πράξουμε στην χριστιανική μας πορεία.

5. Ευαγγελισμός – μαθητεύοντας άλλους ανθρώπους (Ματθαίος 28:18-20). Καλούμαστε να κάνουμε γνωστή την πίστη μας και να μιλήσουμε σ’ αυτούς που δεν πιστεύουν για την θαυμάσια αλλαγή που ο Ιησούς Χριστός έχει φέρει στην ζωή μας. Ασχέτως τού επιπέδου ωριμότητάς μας στην χριστιανική ζωή, έχουμε να προσφέρουμε κάτι. Πολύ συχνά πιστεύουμε το ψέμα τού Σατανά πως δεν γνωρίζουμε πραγματικά αρκετά ή δεν έχουμε αρκετή χριστιανική εμπειρία για να κάνουμε την διαφορά. Δεν είναι αλήθεια! Μερικοί από τους πλέον ενθουσιώδεις εκπροσώπους τής χριστιανικής ζωής είναι νέοι πιστοί που μόλις ανακάλυψαν την εκπληκτική αγάπη τού Θεού. Μπορεί να μην γνωρίζουν πολλά βιβλικά εδάφια ή τον «αποδεκτό» τρόπο να λένε τα πράγματα, αλλά έχουν βιώσει την αγάπη τού ζωντανού Θεού και είναι αυτό ακριβώς που καλούμαστε να κάνουμε γνωστό.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι η χριστιανική μαθητεία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries