settings icon
share icon
Ερώτηση

Πρέπει ο χριστιανός να χρησιμοποιεί υπηρεσίες γνωριμιών για να βρει σύζυγο;

ΑπάντησηΗ Αγία Γραφή δεν αναφέρεται σε υπηρεσίες γνωριμιών. Στην πραγματικότητα ούτε καν γίνεται λόγος για το πώς μπορούμε να «γνωριστούμε» ή να «φλερτάρουμε», ούτε χρησιμοποιείται κάποιος άλλος όρος που αναφέρεται στην διαδικασία γνωριμίας μ’ έναν εν δυνάμει σύντροφο. Στους βιβλικούς χρόνους δεν γίνονταν συναντήσεις γνωριμίας με την μορφή που τις βλέπουμε να γίνονται σήμερα. Στην εποχή εκείνη οι οικογένειες βοηθούσαν τους νέους και τις νέες να συναντηθούν και αρραβωνιαστούν και συχνά επέλεγαν αυτές τους συντρόφους τών παιδιών τους γι’ αυτά. Στις μέρες μας, ενώ η οικογενειακή ανάμιξη εξακολουθεί ν’ αποτελεί τον άγραφο κανόνα σε πολλές κουλτούρες, σε πολλές άλλες οι άγαμοι αναζητούν μόνοι τους, μάλλον, τον σύντροφό τους. Κάποιοι άγαμοι δεν μπαίνουν στον κόπο ν’ αναζητήσουν σύζυγο, καθώς πιστεύουν ότι ο Θεός θα τον/την φέρει σ’ αυτούς, ενώ άλλοι βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση του/της, φοβούμενοι πως μπορεί να τον/την χάσουν. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία καθώς θυμόμαστε ότι ο Θεός είναι η τέλεια αγάπη (Εφεσίους 3:18, Α΄ Ιωάννου 3:16-18) και απόλυτα κυρίαρχος πάνω σε κάθε περίσταση, επιθυμία και ανάγκη (Ψαλμός 109:21, Ρωμαίους 8:38-39). Ο Θεός χρησιμοποιεί τις επιλογές μας, άλλους ανθρώπους και μερικές φορές ακόμη και την σύγχρονη τεχνολογία για να οδηγήσει στην σύναψη γάμων.

Πριν ένας άγαμος χριστιανός σκεφτεί πάνω στις «νεότερες» μεθόδους εύρεσης συζύγου, όπως η χρήση κάποιας χριστιανικής υπηρεσίας γνωριμιών, είναι βοηθητικό ν’ αναλογιστεί κατά πόσον μπορεί να εμπλακεί σε οιαδήποτε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Είναι πιθανό να είμαστε πολύ ιδιότροποι, αναζητώντας τον πρίγκιπα ή την πριγκίπισσα τού παραμυθιού, και ενεργώντας έτσι περιορίζουμε τις πιθανότητες αυτών που ο Θεός γνωρίζει πως είναι το καλύτερο για μας και το οποίο δεν έχουμε ακόμη λάβει υπ’ όψη μας; Δεν είμαστε αρκετά ιδιότροποι, ξεχνώντας ότι ο Θεός καλεί όλους τους χριστιανούς να παντρεύονται μόνο χριστιανούς (Β΄ Κορινθίους 6:14), ή σκεπτόμαστε κάποιον που είναι κολλημένος σε μια σοβαρή αμαρτία που αλλάζει την ζωή και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον γάμο; Ο χριστιανός άνδρας πρέπει ν’ αναλάβει την ηγεσία στην σχέση και να επιβεβαιώσει ότι η σχέση τους δοξάζει τον Χριστό σε όλα τα πράγματα. Η χριστιανή γυναίκα θα πρέπει ν’ αφήσει τον άνδρα να πάρει την πρωτοβουλία ως ηγέτης που τον όρισε ο Θεός να είναι. Και τελικώς, ως πιστοί θα πρέπει να είμαστε ικανοί να σταθούμε στα δυο πόδια μας, στηριγμένοι στον Κύριο να μας προσφέρει ικανοποίηση αντί να αισθανόμαστε την ανάγκη τού γάμου για να είμαστε πλήρεις. Απαξ και έχουμε διευθετήσει αυτούς τους αγώνες, μπορούμε ν’ αρχίσουμε ν’ αναζητούμε μια γυναίκα, ή να μας αναζητάει ένας άνδρας με μάτια στραμμένα στον γάμο.

Όπως σε όλες τις αποφάσεις, πρέπει να ζητάμε από τον Θεό να μας οδηγεί ξεκάθαρα. Μπορεί να είναι δύσκολο να συναντήσεις άγαμους χριστιανούς άνδρες και γυναίκες, ιδιαιτέρως αν οι περισσότεροι από τους φίλους μας είναι ήδη παντρεμένοι. Θα μπορούσαμε να συναντήσουμε άλλους χριστιανούς ψάχνοντας στην εκκλησία για μια ομάδα χριστιανών άγαμων. Μπορεί να θέλουμε να προσφέρουμε αφιλοκερδώς για έναν σκοπό για τον οποίον νοιαζόμαστε ή να συνδεθούμε με άλλες ομάδες, όντας σίγουροι ότι κάνουμε αυτήν την ενέργεια διότι μας ευχαριστεί και όχι διότι θέλουμε να συναντήσουμε όσο το δυνατό περισσότερους υποψήφιους συντρόφους. Κάποιοι προτιμούν να συναντήσουν τους συζύγους των μέσω φίλων, της οικογένειας ή σε μια ευκαιριακή συνάντηση κάπου μέσα στον κόσμο, και είναι πολλοί που το κάνουν αυτό. Αλλοι όμως πιστεύουν ότι περιορίζονται στους ανθρώπους που συναντούν ένεκα του επαγγέλματός των, του μεγέθους τής πόλης των ή της φύσης τών δραστηριοτήτων τους. Για τους ανθρώπους αυτούς, ίσως είναι πιο σοφό να σκεφτούν άλλες μεθόδους. Κάποιες από τις σύγχρονες μεθόδους εύρεσης συντρόφου περιλαμβάνουν το Διαδίκτυο ή ηλεκτρονικές συναντήσεις, επαγγελματικές υπηρεσίες προξενιών και ταχυγνωριμίες. Κάθε μέθοδος έχει τα θετικά και τα αρνητικά της και καμία δεν είναι σωστή για όλους. Πριν ξεκινήσουμε κάποια από τις μεθόδους αυτές, θα πρέπει να προσευχηθούμε, ρωτώντας τον Θεό κατά πόσον πρόκειται για βήμα που Εκείνος θέλει να κάνουμε.

Οι διαδικτυακές συναντήσεις είναι επί του παρόντος ο πλέον δημοφιλής εναλλακτικός τρόπος συνάντησης τών αγάμων. Υπάρχουν αρκετές χριστιανικές υπηρεσίες γνωριμιών όπως επίσης κοσμικές υπηρεσίες που επιτρέπουν στους χρήστες να περιορίσουν τις έρευνές τους σε χριστιανούς. (Σημείωσε, σε παρακαλούμε, ότι η Διακονίες Got Questions δεν προωθούν κάποιον ιστότοπο συγκεκριμένης χριστιανικής ή κοσμικής υπηρεσίας γνωριμιών).

Μία μεγάλη πτώση των γνωριμιών μέσω του Διαδικτύου οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος/η ποιος/α είναι τίμιος και ποιος υποκρίνεται πως είναι κάτι που δεν είναι. Το αποτέλεσμα τής απάτης μπορεί να είναι αστείο αλλά μπορεί επίσης ν’ αποβεί θανάσιμο. Είναι καλή ιδέα να μην απαντάς ποτέ σε οποιαδήποτε επικοινωνία προέρχεται από πρόσωπο μιας άλλης χώρας, εκτός εάν μπορείς να διεξάγεις εκτεταμένο έλεγχο για το υπόστρωμα τού προσώπου που σ’ ενδιαφέρει. Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους προσπαθούν να ξεγελάσουν τους άνδρες ή τις γυναίκες που συναντούν. Να προσέχεις κάθε λεπτομέρεια που γνωστοποιείς στην επικοινωνία σου μέσω Διαδικτύου. Είναι ακόμη σοφό να συναντήσεις τον άνθρωπο πρόσωπο προς πρόσωπο πριν συνδεθείς συναισθηματικά πολύ στενά μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Όταν συναντηθείς για πρώτη φορά, κάνε το σε δημόσιο χώρο — μην επιτρέψεις να σε οδηγήσουν κάπου ή να σε πάρουν κάπου που θα είσαι μόνος/η. Είναι σοφό να σχεδιάσεις μια διπλή συνάντηση ώστε ένα στενό φιλικό πρόσωπο να μπορεί να προσφέρει την γνώμη του αναφορικά (ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους) με τον τελείως άγνωστο. Δώσε προσοχή στο ένστικτό σου και απομακρύνσου γρήγορα αν κάποια στιγμή αντιληφθείς ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Παρά τις προειδοποιήσεις, έχουν προκύψει πολλοί ευτυχισμένοι χριστιανικοί γάμοι μέσω διαδικτυακών γνωριμιών.

Οι επαγγελματικές υπηρεσίες προξενιών είναι συνήθως ασφαλέστερες από τις διαδικτυακές συναντήσεις αλλά είναι λιγότερο δημοφιλείς, και δεν έχουν πάντοτε μια πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων προς επιλογή. Μπορεί να είναι περισσότερο δαπανηρές, χρησιμοποιούν συνήθως περισσότερο εκτεταμένες εφαρμογές και απαιτούν κάποιο είδος ελέγχου τού υποστρώματος τού ανθρώπου. Αν, όμως, γίνουν ασφαλώς και σοφώς, το επαγγελματικό προξενιό μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σ’ έναν επιτυχημένο χριστιανικό γάμο.

Η ταχυγνωριμία είναι η συστηματική κυκλική μετάβαση από τραπέζι σε τραπέζι σ’ ένα δωμάτιο που βρίσκονται άγαμοι με σκοπό την αξιολόγηση μιας πιθανής συνάντησης στα λίγα λεπτά μιας περιφοράς. Στο τέλος τού βραδινού παραδίδουν μια κάρτα που δείχνει με ποιον/α θα ήθελαν να ταιριάξουν. Τα ζευγάρια που επέδειξαν αμοιβαίο ενδιαφέρον θα λάβουν ο ένας τα στοιχεία επικοινωνίας του άλλου. Και πάλι, αν αυτό γίνει ασφαλώς και σοφώς, μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σ’ έναν επιτυχημένο χριστιανικό γάμο.

Σε όλες, όμως, τις επιλογές που κάνουμε, είναι κρίσιμο να θυμόμαστε ότι είναι ο Θεός —όχι εμείς— Αυτός που μας φέρνει κοντά σ’ έναν σύζυγο. Οσο απλό και αν ακούγεται, δεν θα πρέπει να εργαστούμε για να βρούμε τον/την σύζυγό μας· θα πρέπει να βιώνουμε την ζωή μας θέτοντας την επιθυμία ν’ αποκτήσουμε σύζυγο χαμηλά στον κατάλογο τών προτεραιοτήτων μας και την επιθυμία μας να γνωρίσουμε τον Θεό στο προσκήνιο τής καρδιάς μας.

Να εκζητείς τον Θεό και θα ικανοποιήσει (ή θα αλλάξει) τις επιθυμίες σου (Ψαλμός 103:5, Ρωμαίους 12:2) με τον τέλειο τρόπο Του και στην τέλεια ώρα Του (Ρωμαίους 5:6, 8:26-27). Πρέπει να το επιδιώκουμε κάπως αλλιώς; Δες την ιστορία τού Ισαάκ και της Ρεβέκκας και πώς ο Θεός τούς ένωσε (Γένεση 24). Ηταν κυριαρχικά σχεδιασμένη και ελεγμένη από τον Θεό. Ο Θεός κρατάει την κάθε μας στιγμή στα χέρια Του (Ψαλμός 31:15), και δεν θα μας αφήσει να γλιστρήσουμε μέσα από τις χαραμάδες τών απαλών χεριών Του. Περικλείει την ζωή μας και την καρδιά μας στα χέρια Του και δεν θα ξεχάσει τα παιδιά Του. Αν ο γάμος αποτελεί πρόθεση τού Θεού για την ζωή σου Θα την ολοκληρώσει και θα είναι πιστός στην οδηγία Του για να πραγματοποιήσεις τον ρόλο σου. Εν τω μεταξύ, ν’ αναζητάς τον Θεό σε ό,τι έχει ετοιμάσει για σένα τώρα. Ο Θεός έχει έναν σκοπό για τον καθένα μας, άγαμο ή παντρεμένο, και θα είναι ντροπή να χάσεις το να βιώσεις πλήρως τον σκοπό Του για σένα, σε οποιαδήποτε περίοδο βρίσκεσαι, με το να εστιάσεις πολύ την προσοχή σου σε οτιδήποτε έχει σχεδιάσει για σένα στη συνέχεια.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πρέπει ο χριστιανός να χρησιμοποιεί υπηρεσίες γνωριμιών για να βρει σύζυγο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries