settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι πρέπει ν’ αναζητώ σ’ έναν χριστιανό νέο με τον οποίο επιζητώ γνωριμία;

ΑπάντησηΗ Αγία Γραφή δεν αναφέρει το είδος τών σχέσεων γνωριμίας που βλέπουμε σήμερα. Οσον αφορά τις ρομαντικές σχέσεις, εστιάζει στις αρχές που διέπουν τον γάμο. Η γνωριμία σήμερα αποτελεί έναν τρόπο αξιολόγησης τού κατά πόσον ένας άνδρας και μία γυναίκα θα είναι καλοί σύζυγοι. Ετσι προκύπτει ότι ένας χριστιανός νέος θα πρέπει, πρωταρχικά, να είναι ένας άνδρας που νομίζεις πως θα είναι ένας καλός χριστιανός σύζυγος. Μια χριστιανή γυναίκα πρέπει ν’ αναζητεί κάποιον που είναι σοβαρός με τον Θεό και σοβαρός στην σχέση του μαζί της. Καθένας μπορεί να λέει ότι αγαπάει τον Ιησού ή ότι είναι χριστιανός. Πώς γνωρίζεις, όταν ερωτεύεσαι κάποιον, ότι είναι ειλικρινής;

Η Αγία Γραφή είναι γεμάτη με εδάφια που περιγράφουν πώς πρέπει να είναι ο χριστιανός άνδρας, εδάφια που είναι βοηθητικά και αξιόπιστα για μια γυναίκα που αξιολογεί έναν εν δυνάμει σύζυγο. Τα ακόλουθα αποτελούν μερικές κατευθυντήριες γραμμές βασισμένες σ’ αυτά τα εδάφια. Ενας χριστιανός νέος πρέπει να είναι:

Ταπεινός και διδάξιμος: Η Αγία Γραφή μάς λέει ότι ο δίκαιος ή σοφός άνδρας δέχεται πρόσχαρα διδασκαλία ακόμη και όταν αυτή τον πληγώνει (Ψαλμός 141:5, Παροιμίες 9:9, 12:15). Ο δίκαιος άνδρας αποδεικνύει πως είναι πρόθυμος να δεχθεί διόρθωση από τις Γραφές και φανερώνει την τάση ν’ αγαπάει και ακούει εκείνους που μπορούν να τον διδάξουν από τις Γραφές.

Τίμιος: Συμφωνούν οι πράξεις του με τα λόγια του; Η Αγία Γραφή λέει ότι ο δίκαιος άνθρωπος χαρακτηρίζεται από τιμιότητα στις προσωπικές και επαγγελματικές του δοσοληψίες (Εφεσίους 4:28). Επιπρόσθετα, όταν υπόσχεται κάτι, ο χριστιανός κρατάει την υπόσχεσή του ακόμη και όταν νιώθει πληγωμένος (Ψαλμός 15:2-5). Κοντολογίς, θα πρέπει ο χαρακτήρας του να είναι τίμιος.

Ανιδιοτελής: Η Αγία Γραφή αναφέρεται συγκεκριμένα στους άνδρες συζύγους όταν τους καλεί ν’ αγαπούν την γυναίκα τους όπως αγαπούν το δικό τους σώμα, όπως ο Χριστός αγάπησε την εκκλησία και έδωσε τον εαυτό Του υπέρ αυτής (Εφεσίους 5:25-28). Ενας χριστιανός νέος θα πρέπει να εκδηλώνει αυτό το είδος φροντίδας και αγάπης για την αγαπημένη του πριν τον γάμο. Η αγάπη είναι εύκολη στο αρχικό ρομαντικό στάδιο, αλλά ένας χριστιανός νέος θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος εκείνος που η συμπεριφορά του και οι προθέσεις του θα είναι αξιαγάπητες σε όλων των ειδών τις συνθήκες (Α΄ Ιωάννου 3:18).

Ικανός και πρόθυμος προς παροχή: Η Αγία Γραφή λέει ότι ο άνθρωπος που δεν παρέχει τα απαραίτητα στην οικογένειά του είναι χειρότερος από έναν άπιστο (Α΄ Τιμόθεον 5:8). Η παροχή δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι φέρνει πολλά χρήματα στην οικογένεια. Το ζήτημα είναι κατά πόσον αναλαμβάνει υπευθυνότητα για την ευημερία τής συζύγου και των παιδιών. Είναι σημαντικό για τις γυναίκες ν’ αντιληφθούν την σοβαρότητα τού εδαφίου αυτού. Ο άνδρας που δεν θέλει να παρέχει τα αναγκαία, καθιστά πολύ δύσκολο να χαίρει του σεβασμού από την γυναίκα του, κι αν μια γυναίκα αγωνίζεται να σέβεται τον άνδρα της, οι συζυγικές φασαρίες θα επεκταθούν πέραν των υλικών πραγμάτων. Ο σεβασμός μιας γυναίκας για τον άνδρα της και η αγάπη ενός άνδρα για την γυναίκα του είναι αλληλοεξαρτώμενα και δίνουν ζωή στον γάμο (Εφεσίους 5:25-32).

Πρόθυμος να προστατεύει προληπτικά: Οι γυναίκες τείνουν να είναι ασθενέστερες τόσο φυσικά όσο και συναισθηματικά και πληγώνονται πιο εύκολα απ’ ό,τι οι άνδρες. Χρειάζονται κατανόηση, προστασία και φροντίδα κατά έναν προληπτικό τρόπο. Ενας καλός χριστιανός νέος είναι ένας άνδρας που θα προσέξει και θα νοιαστεί για την κοπέλα του και θα μεταφέρει αυτό το πάθος για να την προστατεύει στον γάμο (Α΄ Πέτρου 3:7).

Να μερικά, ακόμη, αρνητικά στοιχεία που πρέπει να προσέξεις: αγάπη υλικών πραγμάτων (Α΄ Ιωάννου 2:15-16, Α΄ Τιμόθεον 6:10), ψέμα (Παροιμίες 12:22, 19:22), σεξουαλική απιστία (Εκκλησιαστής 7:26, Παροιμίες 7) και κακή μεταχείριση τών μελών της οικογένειας, ιδιαιτέρως της μητέρας του (Παροιμίες 15:20, 19:26, 20:20, 23:22). Ο τρόπος που μεταχειρίζεται ένας νέος την μητέρα του αποτελεί καλή ένδειξη τού πώς θα μεταχειριστεί την γυναίκα του. Επίσης, πρόσεξε αν υπάρχουν παράλογες και εξουσιαστικές ή ζηλότυπες τάσεις, καθώς αυτές οδηγούν συνήθως σε βία (Παροιμίες 6:34, 27:4).

Τελικώς, ένας αγαπώμενος χριστιανός νέος είναι ένας άνδρας με τον οποίο μια γυναίκα ταιριάζει ομοιόμορφα. Πρώτον, στο πνευματικό επίπεδο – η σχέση τού ζευγαριού με τον Θεό πρέπει ν’ αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα σε κάθε σχέση, και θα πρέπει να ταιριάζουν υπ’ αυτό το πρίσμα. Οι πιστοί εντέλλονται να παντρεύονται πιστούς (Β΄ Κορινθίους 6:14), έτσι δεν υπάρχει λόγος να κάνεις γνωριμίες μ’ έναν άπιστο. Ένα ζευγάρι, όμως, θα πρέπει να ταιριάζει ομοιόμορφα στις περισσότερο πρακτικές διαστάσεις, έχοντας συμβατές ιδιοσυγκρασίες, παρόμοια ενεργειακά επίπεδα και κοινούς στόχους ζωής και ενδιαφέροντα. Τα πράγματα αυτά συμβάλλουν εξαιρετικά στην ευτυχία τής σχέσης.

Πλέον όλων αυτών, αν ένας άνδρας έχει καλή αίσθηση χιούμορ και έναν σταθερό, χαρούμενο χαρακτήρα, αυτό είναι εξόχως ενθαρρυντικό για την γυναίκα του. Κανένας δεν μπορεί να είναι «στα πάνω του» όλη την ώρα, αλλά ο άνδρας που χαρακτηρίζεται από ειρήνη και χαρά τού Πνεύματος αποτελεί κελεπούρι. Η ζωή είναι δύσκολη και ο γάμος είναι εξίσου δύσκολος. Θα υπάρξουν καιροί λύπης και θα υπάρξει σύγκρουση. Για τον λόγο αυτό, ένας ευδιάθετος, ενθαρρυντικός σύζυγος συνιστά μια πραγματική ευλογία (Παροιμίες 16:24, 17:22, 15:30).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι πρέπει ν’ αναζητώ σ’ έναν χριστιανό νέο με τον οποίο επιζητώ γνωριμία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries