settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η σημασία του αίματος του Χριστού;

Απάντηση


Η φράση «το αίμα του Χριστού» χρησιμοποιείται πολλές φορές στην Καινή Διαθήκη κι εκφράζει τη θυσία του Χριστού που Τον οδήγησε στο θάνατο, και το πλήρες εξιλαστήριο έργο Του χάριν ημών. Οι αναφορές στο αίμα του Σωτήρα περιλαμβάνουν το γεγονός πως ο Χριστός μάτωσε κυριολεκτικά επάνω στο σταυρό αλλά κυρίως πως δίνοντας το αίμα Του πέθανε για τους αμαρτωλούς. Το αίμα του Χριστού έχει τη δύναμη να εξιλεώσει αμέτρητο αριθμό αμαρτιών που διεπράχθησαν από αμέτρητο αριθμό ανθρώπων μέσα σε όλους τους αιώνες· οι άνθρωποι που πίστεψαν σ' αυτό το αίμα θα σωθούν.

Η πραγματικότητα του αίματος του Χριστού ως μέσον εξιλέωσης της αμαρτίας έχει την πηγή της στον Μωσαϊκό Νόμο. Μια φορά το χρόνο, ο αρχιερέας πραγματοποιούσε μια προσφορά με αίμα ζώων στο θυσιαστήριο της Σκηνής του Μαρτυρίου για τις αμαρτίες του λαού. «Όλα σχεδόν, σύμφωνα με το νόμο, καθαρίζονται με αίμα· και δεν υπάρχει συγχώρηση αμαρτιών χωρίς να χυθεί αίμα.» (Εβραίους 9:22, ΝΜΒ). Η προσφορά αυτή, όμως, ήταν περιορισμένη στην αποτελεσματικότητά της γι' αυτό και έπρεπε να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Ήταν μια προεικόνιση της «άπαξ» προσφερθείσας θυσίας του Ιησού Χριστού στο Σταυρό (Εβραίους 7:27). Από τη στιγμή που η θυσία αυτή προσφέρθηκε, δεν υπήρχε πλέον ανάγκη για αίμα ταύρων και τράγων.

Το αίμα του Ιησού Χριστού αποτελεί τη βάση της Καινής Διαθήκης. Τη νύχτα πριν τη σταύρωσή Του, ο Χριστός πρόσφερε το ποτήρι με το κρασί στους μαθητές Του και τους είπε: «Τούτο το ποτήρι είναι η καινούρια διαθήκη με βάση το αίμα μου, που χύνεται για σας.» (Λουκάς 22:20). Η έκχυση του κρασιού στο ποτήρι συμβόλιζε το αίμα του Χριστού που θα χυνόταν για όλους που θα πίστευαν σ' Αυτόν. Όταν έχυσε το αίμα Του στον σταυρό, ο Ιησούς έθεσε τέρμα στην απαίτηση της Παλαιάς Διαθήκης για συνεχή θυσία ζώων. Το αίμα τους δεν ήταν επαρκές να καλύψει τις αμαρτίες των ανθρώπων, παρεκτός σε προσωρινή βάση, διότι η αμαρτία ενάντια στον άγιο και άπειρο Θεό απαιτεί μια άγια και άπειρη θυσία. «Με τις θυσίες όμως αυτές γίνεται κάθε χρόνο υπόμνηση των αμαρτιών, γιατί το αίμα των ταύρων και των τράγων δεν έχει τη δύναμη να αφαιρεί αμαρτίες.» (Εβραίους 10:3-4, ΝΜΒ) Ενώ το αίμα ταύρων και τράγων αποτελούσε «υπενθύμιση» της αμαρτίας, «το ανεκτίμητο αίμα του Χριστού, ο οποίος θυσιάστηκε σαν άμωμος και άσπιλος αμνός» (Α΄ Πέτρου 1:19, ΝΜΒ), πλήρωσε όλο το χρέος της αμαρτίας μας που οφείλαμε στον Θεό και δεν απαιτείται πλέον καμία προσφορά περί αμαρτίας. Ο Ιησούς είπε, «τετέλεσται» καθώς πέθαινε, κι εννοούσε ακριβώς τούτο –το έργο της λύτρωσης ολοκληρώθηκε για πάντα, «Ο Χριστός μπήκε μια για πάντα στα άγια των αγίων, για να προσφέρει αίμα όχι ταύρων και μοσχαριών, αλλά το δικό του αίμα· κι έτσι μας εξασφάλισε την αιώνια σωτηρία.» (Εβραίους 9:12, ΝΜΒ).

Το αίμα του Χριστού όχι μόνο λυτρώνει πιστούς από την αμαρτία και την αιώνια τιμωρία, αλλά και «θα καθαρίσει τη συνείδησή σας από τα έργα που οδηγούν στο θάνατο, για να μπορείτε να λατρεύετε τον αληθινό Θεό.» (Εβραίους 9:14, ΝΜΒ). Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο είμαστε απαλλαγμένοι από τη υποχρέωση προσφοράς θυσίας που είναι πλέον «ανίκανη» να παράσχει σωτηρία, αλλά και δεν χρειάζεται να εξαρτιόμαστε από έργα της σάρκας ανάξια και αναποτελεσματικά προκειμένου να ευχαριστήσουμε τον Θεό. Καθώς το αίμα του Χριστού μας έχει λυτρώσει, είμαστε τώρα καινούρια δημιουργήματα εν Χριστώ (Β΄ Κορινθίους 5:17), και δια του αίματός Του έχουμε ελευθερωθεί από την αμαρτία ώστε να υπηρετούμε τον ζωντανό Θεό, να Τον δοξάζουμε και να Τον απολαμβάνουμε για πάντα.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η σημασία του αίματος του Χριστού;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries