Ερώτηση
Ποιοι ήταν οι Χαναναίοι;
Απάντηση
Οι Χαναναίοι ήταν μια ομάδα αρχαίων λαών που ζούσαν στη γη της Χαναάν στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου. Η Χαναάν περιγράφεται στη Βίβλο ως εκτεινόμενη από τον Λίβανο προς το ρέμα της Αιγύπτου στα νότια και την κοιλάδα του Ιορδάνη ποταμού στα ανατολικά. Στη Βίβλο, ιδίως στη Γένεση 10 και στους Αριθμούς 34, η περιοχή αυτή ονομαζόταν "γη της Χαναάν" και καταλαμβάνει την ίδια περιοχή που καταλαμβάνουν ο σύγχρονος Λίβανος και το Ισραήλ, καθώς και τμήματα της Ιορδανίας και της Συρίας.
Οι Χαναναίοι αναφέρονται πάνω από 150 φορές στη Βίβλο. Ήταν ένας κακός, ειδωλολατρικός λαός που καταγόταν από τον εγγονό του Νώε, τον Χαναάν, ο οποίος ήταν γιος του Χαμ (Γένεση 9:18). Ο Χαναάν ήταν καταραμένος εξαιτίας της αμαρτίας του ίδιου και του πατέρα του εναντίον του Νώε (Γένεση 9:20-25). Σε ορισμένα χωρία, οι Χαναναίοι αναφέρονται συγκεκριμένα στους κατοίκους των πεδινών περιοχών και των πεδιάδων της Χαναάν (Ιησούς του Ναυή 11:3) - σε άλλα χωρία, οι Χαναναίοι χρησιμοποιούνται ευρύτερα για να αναφερθούν σε όλους τους κατοίκους της γης, συμπεριλαμβανομένων των Ευαίων, των Γεργεσαίων, των Ιεβουσαίων, των Αμορραίων, των Χετταίων και των Φερεζαίων (βλ. Κριτές 1:9-10).
Η γη Χαναάν ήταν η γη που ο Θεός υποσχέθηκε να δώσει στους απογόνους του Αβραάμ (Γένεση 12:7). Οι Χαναναίοι περιγράφονται στη Βίβλο ως ένας μεγάλος και άγριος λαός, που δεν νικιόταν εύκολα, οπότε οι Ισραηλίτες θα χρειάζονταν θεϊκή βοήθεια για να έρθουν εναντίον τους, να τους νικήσουν και να πάρουν τη γη τους. Ο Θεός υποσχέθηκε στον Μωυσή και στον Ιησού του Ναυή αυτήν τη βοήθεια (Ιησούς του Ναυή 1:3).
Μετά την Έξοδο, όταν ο Κύριος είπε στον Μωυσή να εισβάλει στη Χαναάν, ο Μωυσής έστειλε μια ομάδα κατασκόπων στη γη της Χαναάν για να δουν πώς ήταν ο λαός. Οι κατάσκοποι επέστρεψαν με μια αναφορά που ήταν ταυτόχρονα ενθαρρυντική και αποθαρρυντική. Οι καρποί της γης ήταν τεράστιοι -χρειάστηκαν δύο άνδρες για να μεταφέρουν πίσω ένα τσαμπί σταφύλια (Αριθμοί 13:23)- και η γη ήταν πλούσια και από πολλές άλλες απόψεις. Ωστόσο, οι Χαναναίοι ήταν ισχυροί και οι πόλεις ήταν μεγάλες και οχυρωμένες. Επίσης, οι Ισραηλίτες κατάσκοποι είχαν δει εκεί αυτό που περιέγραψαν ως Νεφιλίμ και απογόνους του Ανάκ (Αριθμοί 13:28, 33). Δίπλα σε αυτούς τους άγριους ανθρώπους, οι Ισραηλίτες έβλεπαν τους εαυτούς τους ως "ακρίδες" (στίχος 33). Τελικά, οι Ισραηλίτες φοβήθηκαν τόσο πολύ τους Χαναναίους που αρνήθηκαν να μπουν στη γη που τους είχε υποσχεθεί ο Θεός. Μόνο ο Ιησούς του Ναυή και ο Χάλεβ ήταν σίγουροι ότι ο Θεός θα τους βοηθούσε να νικήσουν τους Χαναναίους. Λόγω της απροθυμίας τους να εμπιστευτούν τον Θεό, αυτή η γενιά των Ισραηλιτών δεν μπήκε στη Χαναάν (Αριθμοί 14:30-35).
Μετά τον θάνατο του Μωυσή, ο Ιησούς του Ναυή κλήθηκε από τον Θεό να οδηγήσει τον λαό του Ισραήλ μέσω του Ιορδάνη ποταμού και να εισέλθει στη γη της επαγγελίας. Η πρώτη πόλη στην οποία έφτασαν ήταν η Ιεριχώ, μια πόλη με ισχυρά τείχη των Χαναναίων. Ο Ιησούς του Ναυή πίστεψε στον Θεό και είπε στον λαό ότι ο Θεός θα έδιωχνε τους Χαναναίους από τη γη, ώστε ο Ισραήλ να καταλάβει τη γη Χαναάν (Ιησούς του Ναυή 3:10). Η πτώση της Ιεριχώ ήταν ένα υπερφυσικό γεγονός, καθώς ο Θεός κατέλυσε την πόλη αυτή (Ιησούς του Ναυή 6). Αυτή η νίκη ήταν ένα σημάδι στον λαό του Ισραήλ και στον λαό της Χαναάν ότι ο Θεός είχε δώσει τη γη της Χαναάν στους Ισραηλίτες.
Παρά τη μακρά εκστρατεία εναντίον των κατοίκων της Χαναάν, παρέμειναν αρκετοί θύλακες Χαναανιτών στο Ισραήλ μετά τη διανομή της γης στις δώδεκα φυλές (Κριτές 1:27-36). Ορισμένοι από τους Χαναναίους που παρέμειναν στο Ισραήλ εξαναγκάστηκαν σε καταναγκαστική εργασία, αλλά πολλά οχυρά παρέμειναν στη γη. Η μερική υπακοή του Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμα την παραμονή αυτών των οχυρών των Χαναναίων, προκάλεσε πολλά προβλήματα καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου των Κριτών.
English
Ποιοι ήταν οι Χαναναίοι;