Ερώτηση
Τι λέει η Αγία Γραφή για την πιθανότητα ύπαρξης του μεγαλοπόδαρου;
Απάντηση
Η κατασκήνωση αργά τη νύχτα στο δάσος και η αφήγηση ιστοριών γύρω από τη φωτιά είναι μια ιεροτελεστία για πολλούς νέους. Αναπόφευκτα, το νυχτερινό σκηνικό προκαλεί ιστορίες τρόμου, και το δασώδες περιβάλλον σχεδόν εγγυάται ότι μερικές από αυτές τις ιστορίες θα περιλαμβάνουν τον θρύλο του μεγαλοπόδαρου. Όσο καλύτερος είναι ο παραμυθάς, τόσο μεγαλύτερο και πιο αιμοδιψές γίνεται το θηρίο. Αφού έχουν ακούσει τέτοιες ιστορίες, πολλοί νεαροί κατασκηνωτές έχουν ξαγρυπνήσει στη σκηνή τους διερωτώμενοι αν οι παράξενοι θόρυβοι που ακούουν σηματοδοτούν την προσέγγιση ενός μεγάλου, τριχωτού τέρατος - και εύχονται οι σκηνές να ήταν φτιαγμένες από πιο ανθεκτικό υλικό.
Ο μεγαλοπόδαρος, που μερικές φορές ονομάζεται "σαςκουάτς", το ινδιάνικο όνομά του, είναι ένα πλάσμα του βορειοαμερικανικού θρύλου. Ορισμένοι θεωρούν ότι είναι ένα πολύ μεγάλο, τριχωτό δίποδο ανθρωποειδές - δηλαδή ένα μεγάλο, τριχωτό, ανθρωπόμορφο πλάσμα που περπατάει στα δύο πόδια. Το χαρακτηριστικό του δίποδου είναι αυτό που θα ξεχώριζε το σασκουάτς από τους πιθήκους, οι οποίοι είναι τετράποδα. Η κοινή ονομασία "μεγαλοπόδαρος" προέρχεται από το γεγονός ότι το πλάσμα φέρεται να αφήνει πολύ μεγάλες πατημασιές. Άλλοι πολιτισμοί έχουν επίσης λαϊκές παραδόσεις σχετικά με ψηλούς πιθηκάνθρωπους: οι Άλμας της Μογγολίας, τα Γέτι του Νεπάλ και οι Νουκ-λουκ των Βορειοδυτικών Περιοχών, για παράδειγμα.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο μεγαλοπόδαρος είναι ένα ανθρώπινο είδος τύπου Νεάντερταλ, ένας "χαμένος κρίκος" μεταξύ ανθρώπων και πιθήκων. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι ένα είδος νυκτόβιου πιθήκου, που προέρχεται από ένα εξαφανισμένο γένος πιθήκων ύψους 3 μέτρων που ονομάζεται γιγαντοπίθηκος.
Μερικοί άνθρωποι κοιτάζουν τη Βίβλο και ισχυρίζονται ότι βρίσκουν "αποδείξεις" ότι ο μεγαλοπόδαρος υπάρχει. Συνήθως, οι θεωρίες αφορούν τον Ησαύ, τον Κάιν ή τους Νεφιλίμ. Ο Ησαύ γεννήθηκε καλυμμένος με τρίχες (Γένεση 25:25) και οι απόγονοί του, οι Εδωμίτες, ήταν εχθροί του Ισραήλ. Αυτά τα γεγονότα οδηγούν κάποιους να υποθέσουν ότι τα πλάσματα που αποκαλούμε "μεγαλοπόδαρους" είναι στην πραγματικότητα σύγχρονοι Εδωμίτες, οι οποίοι κληρονόμησαν το χαρακτηριστικό του Ησαύ να είναι "άνθρωποι του χωραφιού" (Γένεση 25:27).
Μια άλλη θεωρία αφορά τον γιο του Αδάμ και της Εύας, τον Κάιν. Ο Κάιν ήταν, φυσικά, ο πρώτος δολοφόνος, και ο Θεός τον καταράστηκε και τον καταδίκασε να είναι "περιφερόμενος και φυγάδας" (Γένεση 4:12). Ορισμένοι θεωρούν ότι ο μεγαλοπόδαρος είναι απόγονος του Κάιν. Όπως και ο πρόγονός του, ο μεγαλοπόδαρος είναι καταραμένος να ζει μακριά από την υπόλοιπη ανθρωπότητα και έχει γίνει τερατώδης στην εμφάνισή του. Αυτό θα καθιστούσε τον μεγαλοπόδαρο παρόμοιο με το φανταστικό τέρας Γκρέντελ στον Μπέογουλφ.
Μια τρίτη θεωρία ανάγει το σασκουάτς στους Νεφιλίμ, μια προαιώνια φυλή γιγάντων που δημιουργήθηκε από την ένωση πεσόντων αγγέλων και ανθρώπων-γυναικών (Γένεση 6:4). Ορισμένοι θεωρούν το σασκουάτς ως απομεινάρι των Νεφιλίμ ή ίσως ως μια νέα φυλή πλάσματος που παράγεται με τον ίδιο τρόπο.
Άλλοι λάτρεις του μεγαλοπόδαρου χρησιμοποιούν πολύπλοκους "κώδικες της Βίβλου" που βασίζονται σε αριθμητικές ακολουθίες για να βρουν τον σασκουάτς στις Γραφές. Αυτοί οι αριθμολόγοι ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει αναφορές των "μεγαλοπόδαρων", "θηρίο της γης", "τριχωτό" και "άγριος άνθρωπος" στη Βίβλο, όλες στο ίδιο πλαίσιο.
Όλες αυτές οι θεωρίες έχουν μια κοινή αδυναμία: το πλάσμα που προσπαθούν να εξηγήσουν είναι θρυλικό. Δεν υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις για την ύπαρξη του μεγαλοπόδαρου. Η πίστη σε ένα τέτοιο πλάσμα βασίζεται αποκλειστικά σε ανέκδοτα και φήμες - και σε κάποιες πατημασιές, οι οποίες είναι εύκολα παραποιήσιμες. Στα εκατοντάδες χρόνια που οι άνθρωποι κυνηγούν το σασκουάτς, κανείς δεν έχει πιάσει ποτέ ένα, νεκρό ή ζωντανό. Πολλοί έχουν ισχυριστεί ότι πυροβόλησαν τον μεγαλοπόδαρο, αλλά ποτέ δεν βρέθηκε πτώμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατον να υπάρχει ο μεγαλοπόδαρος - θα μπορούσε να υπάρχει ένα σπάνιο είδος γορίλα που ζει στις απομακρυσμένες περιοχές της Βόρειας Αμερικής. Αλλά, και πάλι, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία.
Οι προσπάθειες να ενισχυθεί η θεωρία του μεγαλοπόδαρου με τη Βίβλο είναι αδικαιολόγητες. Η Βίβλος δεν αναφέρει τον μεγαλοπόδαρο ούτε υπαινίσσεται μια τριχωτή φυλή από γίγαντες, μισός άνθρωπος, μισός πίθηκος. Αντί να κάνουμε εικασίες πάνω σε παρατραβηγμένες θεωρίες για το τι μπορεί να υπάρχει, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που διδάσκει ξεκάθαρα η Αγία Γραφή (βλ. Α΄ Τιμόθεο 4:7).
English
Τι λέει η Αγία Γραφή για την πιθανότητα ύπαρξης του μεγαλοπόδαρου;