settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με την εγκυμοσύνη;

ΑπάντησηΗ εγκυμοσύνη ξεκινάει την στιγμή που το ανδρικό σπέρμα γονιμοποιεί το γυναικείο ωάριο στο σώμα της γυναίκας. Εκείνη την στιγμή δημιουργείται ένα έμβρυο. Μέσα σε λίγες ημέρες το έμβρυο εισάγεται στην μήτρα όπου αρχίζει να μεγαλώνει και αναπτύσσεται. Στους ανθρώπους, η διάρκεια τής εγκυμοσύνης είναι κατά μέσον όρο 280 ημέρες ή 36 εβδομάδες. Καθώς το ανθρώπινο είδος αναπαράγεται δια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την ευλογία και εντολή τού Θεού στο Γένεσις 1:28, θα περιμέναμε η Αγία Γραφή ν’ αναφέρεται στην εγκυμοσύνη — και πράγματι το κάνει.

Η πρώτη καταγραμμένη ανθρώπινη εγκυμοσύνη συνέβη όταν η Εύα συνέλαβε και γέννησε τον Κάιν (Γένεσις 4:1). Ακολούθησαν πολλές εγκυμοσύνες καθώς η ανθρωπότητα πολλαπλασιαζόταν πάνω στην γη, αλλά η Γραφή δεν μας δίνει λεπτομέρειες γι’ αυτές μέχρι την αφήγηση που αφορά τον Άβραμ (Αβραάμ) και την Σάρα (Σάρρα) στο Γένεσις 11:30: «Και η Σάρα ήταν στείρα, δεν είχε παιδί». Ο Θεός τονίζει την στειρότητα τής Σάρας, όπως και την μεγάλη τους ηλικία (Γένεσις 18:11), για να δείξει ότι επρόκειτο να πραγματοποιήσει κάτι ξεχωριστό. Ο Θεός έδωσε στον Αβραάμ και την Σάρρα έναν γιο, τον Ισαάκ, που η γέννησή του ήταν πραγματικά ένα θαύμα.

Αυτό που μαθαίνουμε από τις Γραφές σχετικά με την εγκυμοσύνη είναι πως ο Θεός είναι ο Δημιουργός τής ζωής. Ασχολείται προσωπικά στην σύλληψη και ανάπτυξη κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Ψαλμός 139:13-16 κάνει λόγο για την άμεση συμμετοχή Του: «Εσύ έφτιαξες όλη την ύπαρξή μου, με ύφανες μες στην κοιλιά της μάνας μου. Σ’ ευχαριστώ που μ’ έκανες πλάσμα σου τόσο θαυμαστό –όλα όσα κάνεις είναι εξαίσια κι εγώ αυτό πολύ καλά το ξέρω. Το σώμα μου δεν σου ήτανε αθέατο, όταν σχηματιζόμουνα κρυφά κι αναπτυσσόμουνα στης γης τη μήτρα. Με είδες κιόλας τελειωμένον, όταν ακόμα ήμουν μάζα άμορφη· και στο βιβλίο σου όλες ήταν γραμμένες οι μέρες που για μένα πρόβλεπες, ακόμα πριν καμιά απ’ αυτές υπάρξει.» (μτφ. Β.Ε.)

Η περικοπή αυτή δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι ο Θεός είναι ο Σχεδιαστής κάθε παιδιού. Ο Θεός μιλάει για τον εαυτό Του στον Ησαΐα 44:24: «Έτσι λέει ο Κύριος, ο οποίος σε λύτρωσε, και σε έπλασε από την κοιλιά: Εγώ είμαι ο Κύριος, που δημιούργησα τα πάντα· ο μόνος που άπλωσα τους ουρανούς, που στερέωσα τη γη από μόνος μου».

Η Αγία Γραφή δίνει κάποια συγκεκριμένα περιστατικά που δείχνουν την πρόγνωση τού Θεού στην δημιουργία συγκεκριμένων ανθρώπων για ειδικούς σκοπούς. Στον Ιερεμία 1:5 ο Θεός λέει, «Πριν σε μορφώσω στην κοιλιά, σε γνώρισα· και πριν βγεις από τη μήτρα σε αγίασα· σε κατέστησα προφήτη στα έθνη». Το Ησαΐας 49:1 αποκαλύπτει ότι ο Θεός μπορεί να καλεί αγέννητα παιδιά στην υπηρεσία Του κατά την διάρκεια τής εγκυμοσύνης. Το βλέπουμε αυτό να συμβαίνει ξανά πριν την εγκυμοσύνη τής Ελισάβετ, πριν την σύλληψη τού Ιωάννη του Βαπτιστή (Λουκάς 1:13-17).

Η εγκυμοσύνη είναι ο τρόπος τού Θεού να φέρνει νέες ανθρώπινες υπάρξεις στον κόσμο. Κάθε άνθρωπος φέρνει την εικόνα τού Θεού (Γένεσις 1:27). Καθώς ο Θεός είναι ο Δημιουργός τής ζωής και η εγκυμοσύνη τής γυναίκας απεικονίζει μια άγια σύμπραξη με τον Θεό, η γυναίκα δεν έχει το «δικαίωμα» να θέσει τέλος σ’ αυτό που ο Θεός έχει αρχίσει. Η έκτρωση είναι ο βίαιος τερματισμός τής ανθρώπινης ζωής που δημιούργησε ο Θεός. Είναι η θανάτωση ενός αθώου ανθρώπου που φέρνει την εικόνα τού Θεού. Τέτοιες πράξεις προκαλούν την οργή τού Κυρίου. Ο Θεός καταδίκασε σθεναρά την ειδωλολατρική πρακτική τής θυσίας βρεφών στα είδωλα (Ιερεμίας 32:35, Λευιτικό 20:2, Δευτερονόμιο 12:31), και έκρινε τα έθνη που έπραξαν τέτοια πράγματα. Ο Θεός θεωρεί την εγκυμοσύνη χώρο εργασίας Του, και η γυναίκα που συνεργάζεται μαζί Του τιμάει τον Θεό παρέχοντας ασφάλεια και φροντίδα στην ζωή που υπάρχει μέσα της.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με την εγκυμοσύνη;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries