settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς και πότε συγκροτήθηκε ο κανόνας της Αγίας Γραφής;

Απάντηση


Ο όρος «κανών» χρησιμοποιείτε για να περιγράψει τα βιβλία που είναι εμπνευσμένα από τον Θεό και ως εκ τούτου ανήκουν στην Αγία Γραφή. Η δυσκολία με τον καθορισμό του Βιβλικού κανόνα είναι ότι η ίδια η Αγία Γραφή δεν μας δίνει μια λίστα από τα βιβλία που ανήκουν στην Αγία Γραφή. Ο καθορισμός του κανόνα ήταν μια διαδικασία, πρώτα από τους Εβραίους ραβίνους και μελετητές, και αργότερα από τους πρώτους Χριστιανούς. Τελικά, ήταν ο Θεός που αποφάσισε ποια βιβλία ανήκουν στον Βιβλικό κανόνα. Ένα βιβλίο ανήκει στον κανόνα από τη στιγμή που ο Θεός ενέπνευσε τη συγγραφή του. Ήταν απλά θέμα του να πείσει ο Θεός τους ακολούθους Του ποια βιβλία θα περιλάμβανε η Αγία Γραφή.

Σε σύγκριση με την Καινή Διαθήκη, υπήρξε πολύ λίγη διαφωνία για τον κανόνα της Παλαιάς Διαθήκης. Οι Εβραίοι πιστοί αναγνώριζαν τους απεσταλμένους του Θεού, και δέχονταν τα γραπτά τους σαν θεόπνευστα. Υπήρχε αναμφισβήτητα κάποια αντιπαράθεση όσον αφορά τον κανόνα της Παλαιάς Διαθήκης. Ωστόσο, το 250 μΧ υπήρξε παγκόσμια συμφωνία για τον κανόνα των Εβραϊκών Γραφών. Το μόνο θέμα που παρέμεινε ήταν τα απόκρυφα… με κάποια αντιπαράθεση και συζήτηση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η μεγάλη πλειοψηφία των Εβραίων μελετητών θεωρούν τα απόκρυφα ως καλά ιστορικά και θρησκευτικά ντοκουμέντα, αλλά όχι στο ίδιο επίπεδο με τις Εβραϊκές Γραφές.

Για την Καινή Διαθήκη η διαδικασία της αναγνώρισης και συλλογής άρχισε τους πρώτους αιώνες από την Χριστιανική εκκλησία. Πολύ νωρίς αναγνωρίστηκαν κάποια από τα βιβλία. Ο Απόστολος Παύλος θεωρούσε τα γραπτά του Λουκά τόσο έγκυρα όσο και της Παλαιάς Διαθήκης (Α` Τιμόθεο 5:18, βλέπε επίσης Δευτερονόμιο 25:4 και Λουκά 10:7). Ο Πέτρος αναγνώριζε τα γραπτά του Παύλου ως Γραφές (Β` Πέτρου 3;15-16). Μερικά από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης κυκλοφορούσαν ανάμεσα στις εκκλησίες (Κολοσσαείς 4:16, Α` Θεσσαλονικείς 5:27). Ο Κλήμης της Ρώμης αναφέρει τουλάχιστον οχτώ βιβλία της Καινής Διαθήκης (95 μΧ). Ο Ιγνάτιος της Αντιόχειας αναγνώρισε περίπου επτά βιβλία (115 μΧ). Ο Πολύκαρπος, ένας μαθητής του Αποστόλου Ιωάννη, αναγνώρισε 15 βιβλία (108 μΧ). Αργότερα, ο Ειρηναίος αναφέρει 21 βιβλία (185 μΧ). Ο Ιππόλυτος αναγνωρίζει 22 βιβλία (170-235 μΧ). Τα βιβλία της Καινής Διαθήκης που δέχτηκαν τη μεγαλύτερη συζήτηση ήταν η Εβραίους επιστολή, του Ιακώβου, η Β` Πέτρου, η Β` Ιωάννη, και η Γ` Ιωάννη. Ο πρώτος «κανόνας» ήταν ο Muratorian Κανών, ο οποίος ολοκληρώθηκε το (170 μΧ). O Muratorian κανών περιλάμβανε όλα τα βιβλία της Καινής Διαθήκης εκτός από την προς Εβραίους, του Ιακώβου, και Γ` Ιωάννη. Το 363 μΧ, Στη Σύνοδο της Λαοδικείας καθορίστηκε ότι μόνο η Παλαιά Διαθήκη (μαζί με τα απόκρυφα) και τα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης έπρεπε να διαβάζονται στις εκκλησίες. Στη Σύνοδο της Ιππώνας (393 μΧ) και στη Σύνοδο της Καρθαγένης (397 μΧ) επιβεβαιώθηκε επίσης η αυθεντικότητα των 27 βιβλίων.

Στις Συνόδους ακολουθήθηκαν παρόμοιες με τις ακόλουθες αρχές για να καθοριστεί αν ένα βιβλίο της Καινής Διαθήκης είναι εμπνευσμένο από το Άγιο Πνεύμα: 1) Ήταν ο συγγραφέας Απόστολος ή είχε στενή σχέση με κάποιον Απόστολο; 2) Είναι το βιβλίο αποδεκτό από το σύνολο του Σώματος του Χριστού; 3) Περιέχει το βιβλίο τη σταθερή δογματική και ορθόδοξη διδασκαλία; 4) Έχει το βιβλίο στοιχεία υψηλών ηθικών και πνευματικών αξιών που αντανακλούν το έργο του Αγίου Πνεύματος; Επαναλαμβάνουμε, είναι κρίσιμο να θυμόμαστε ότι η εκκλησία δεν καθόρισε τον κανόνα. Καμιά σύνοδος της πρώτης εκκλησίας δεν αποφάσισε τον κανόνα. Ήταν ο Θεός, και μόνο ο Θεός, που καθόρισε ποια βιβλία ανήκουν στην Αγία Γραφή. Ήταν απλά θέμα του Θεού να πείσει τους πιστούς Του για το τι είχε Αυτός αποφασίσει σχετικά. Η ανθρώπινη διαδικασία της συλλογής των βιβλίων ήταν ατελής, αλλά ο Θεός, ως Κυρίαρχος, παρά την άγνοιά μας και την αδιαλλαξία μας, έφερε την πρώτη εκκλησία στην αναγνώριση των βιβλίων που Αυτός είχε εμπνεύσει.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς και πότε συγκροτήθηκε ο κανόνας της Αγίας Γραφής;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries