Ερώτηση
Ποια είναι η έννοια του αποδιοπομπαίου τράγου;
Απάντηση
Ο "αποδιοπομπαίος τράγος" αναφέρεται στο Λευιτικό 16 ως μέρος των οδηγιών του Θεού προς τους Ισραηλίτες σχετικά με την Ημέρα του Εξιλασμού. Την ημέρα αυτήν, ο αρχιερέας θα πρόσφερε πρώτα μια θυσία για τις αμαρτίες του ίδιου και των οικείων του και στη συνέχεια θα έκανε θυσίες για το έθνος. "Θα πάρει από τη συναγωγή των γιων Ισραήλ δύο τράγους από κατσίκια για προσφορά περί αμαρτίας, και ένα κριάρι για ολοκαύτωμα" (εδ. 5). Ο ιερέας έφερνε τα ζώα ενώπιον του Κυρίου και έριχνε κλήρο μεταξύ των δύο τράγων. Ο ένας θα θυσιαζόταν και ο άλλος θα γινόταν ο αποδιοπομπαίος τράγος. Ο πρώτος τράγος σφάχτηκε για τις αμαρτίες του λαού και το αίμα του χρησιμοποιήθηκε για να καθαρίσει τα Άγια των Αγίων, τη Σκηνή του Μαρτυρίου και το θυσιαστήριο (εδ. 20). Μετά τον καθαρισμό, ο ζωντανός τράγος μεταφερόταν στον αρχιερέα. Ακουμπώντας τα χέρια του πάνω στον αποδιοπομπαίο τράγο, ο αρχιερέας έπρεπε να "εξομολογηθεί επάνω σ' αυτόν όλες τις αμαρτίες των γιων Ισραήλ, και όλες τις παραβάσεις τους σε όλες τους τις αμαρτίες· και θα τις βάλει στο κεφάλι τού τράγου· και θα τον εξαποστείλει, με διορισμένον άνθρωπο, στην έρημο. Και ο τράγος θα βαστάξει επάνω του όλες τις ανομίες τους σε ακατοίκητη γη· και θα απολύσει τον τράγο στην έρημο" (εδ. 21-22). Συμβολικά, ο αποδιοπομπαίος τράγος φορτώθηκε τις αμαρτίες των Ισραηλιτών και τις απομάκρυνε (εδ. 10). Για τους χριστιανούς, αυτό αποτελεί προεικόνιση του Χριστού.
Ο Χριστός είναι η πλήρης εξιλέωση για τις αμαρτίες μας. Με πολλούς τρόπους, ενσαρκώνει κάθε πτυχή της Ημέρας του Εξιλασμού. Είναι ο μεγάλος Αρχιερέας μας (Εβραίους 4:14). Είναι επίσης το "Αρνίο που σφαγιάστηκε από τη δημιουργία του κόσμου" (Αποκάλυψη 13:8) ως θυσία για τις αμαρτίες μας. Και είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος μας. Το Β΄ Κορινθίους 5:21 λέει: "Εκείνον που δεν γνώρισε αμαρτία, τον έκανε για χάρη μας αμαρτία, για να γίνουμε εμείς δικαιοσύνη τού Θεού διαμέσου αυτού". Οι αμαρτίες μας φορτώθηκαν στον Χριστό. Αυτός ανέλαβε τις αμαρτίες μας, όπως ακριβώς ο αποδιοπομπαίος τράγος ανέλαβε τις αμαρτίες των Ισραηλιτών. Το Ησαΐας 53:6 προφητεύει την αποδοχή του βάρους της αμαρτίας από τον Χριστό: "Όλοι εμείς πλανηθήκαμε σαν πρόβατα· στραφήκαμε κάθε ένας στον δικό του δρόμο· ο Κύριος, όμως, έβαλε επάνω σ' αυτόν την ανομία όλων μας". Αφού οι αμαρτίες φορτώθηκαν στον αποδιοπομπαίο τράγο, αυτός θεωρήθηκε ακάθαρτος και οδηγήθηκε στην έρημο. Στην ουσία, ο τράγος πετάχτηκε έξω. Το ίδιο συνέβη και με τον Ιησού. Σταυρώθηκε έξω από την πόλη. "Καταφρονημένος και απορριμμένος από τους ανθρώπους ... παρέδωσε σε θάνατο την ψυχή του, και μαζί με ανόμους λογαριάστηκε, κι αυτός βάσταξε τις αμαρτίες πολλών, και υπέρ των ανόμων θα μεσιτεύσει" (Ησαΐας 53:3α, 12). Ο Ιησούς ενσάρκωσε αυτό που αντιπροσώπευε ο αποδιοπομπαίος τράγος, την αφαίρεση των αμαρτιών από τους θύτες.
Τα τελετουργικά της Παλαιάς Διαθήκης έχουν, πραγματικά, ένα βάθος και έναν πλούτο που μόνο ο Θεός θα μπορούσε να δημιουργήσει. Η Ημέρα του Εξιλασμού προμήνυε την απόλυτη εξιλέωση που προσφέρει ο Χριστός. Δεν χρειάζεται πλέον να θυσιάζουμε ζώα για να καλύψουμε τις αμαρτίες μας, ούτε να καταλογίζουμε τις αμαρτίες μας σε έναν αποδιοπομπαίο τράγο για να τις απομακρύνουμε. Ο Ιησούς έχει θυσιαστεί και έγινε ο "αποδιοπομπαίος τράγος" για εμάς. Οι αμαρτίες μας έχουν εξιλεωθεί και απομακρυνθεί. "ο νόμος, ο οποίος αποτελεί σκιά των μελλοντικών αγαθών, όχι την ίδια την εικόνα των πραγμάτων", μας λέει το Εβραίους 10:1. "Αλλά, με τις θυσίες αυτές γίνεται κάθε χρόνο ανάμνηση των αμαρτιών. Επειδή, είναι αδύνατον το αίμα ταύρων και τράγων να αφαιρεί αμαρτίες ... Με το οποίο θέλημα είμαστε αγιασμένοι διαμέσου τής προσφοράς τού σώματος του Ιησού Χριστού, που έγινε μια φορά για πάντα" (Εβραίους 10:3-4, 10).
Παρεμπιπτόντως, το όνομα "Αζαζήλ" εμφανίζεται σε κάποια εβραϊκή μυθολογία. Ενώ υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές στο βιβλίο του Ενώχ, στο βιβλίο των γιγάντων και σε άλλα ψευδεπίγραφα βιβλία, η ιστορία είναι ουσιαστικά ότι ο Αζαζήλ ήταν το όνομα ενός από τους έκπτωτους αγγέλους που αμάρτησαν στο κεφάλαιο 6 της Γένεσης. Ως κατάρα για την αμαρτία του, ο Αζαζήλ αναγκάστηκε να πάρει τη μορφή ενός δαίμονα που μοιάζει με κατσίκα. Ο μύθος αυτός δεν καταγράφεται στη Βίβλο. Ανεξάρτητα από την ταυτότητα του Αζαζήλ, η Βίβλος τονίζει την επάρκεια και την πληρότητα της θυσίας του Χριστού τόσο για την εξάλειψη της αμαρτίας μας όσο και για τη συμφιλίωσή μας με τον Θεό.
English
Ποια είναι η έννοια του αποδιοπομπαίου τράγου;