Ερώτηση
Τι είναι η στήλη της Ασερά;
Απάντηση
Η στήλη της Ασερά ήταν ένα ιερό δέντρο ή μία στήλη που βρισκόταν κοντά σε θρησκευτικές τοποθεσίες των Χαναναίων για να τιμά την ειδωλολατρική θεά Ασερά επίσης γνωστή ως Αστάρτη. Αν και η ακριβής εμφάνιση μιας στήλης Ασερά είναι κάπως ασαφής είναι σαφές ότι οι αρχαίοι Ισραηλίτες αφού εισήλθαν στη γη της Χαναάν επηρεάστηκαν από την παγανιστική θρησκεία που αντιπροσώπευε.
Στη Βίβλο οι στήλες Ασερά αναφέρονται για πρώτη φορά στην Έξοδο 34:13. Ο Θεός είχε μόλις ξαναφτιάξει τις πλάκες των Δέκα Εντολών και ο Μωυσής είχε ζητήσει από τον Θεό να συγχωρήσει τους Ισραηλίτες για τη λατρεία του χρυσού μόσχου. Στο εδάφιο 10 αρχίζει η διαθήκη που έκανε ο Θεός: αν οι Ισραηλίτες Τον υπακούσουν θα εκδιώξει τις φυλές που ζούσαν στη Χαναάν. Πρέπει όμως να συντρίψουν τις στήλες της Ασερά. Τα Δευτερονόμιο 7:5 και 12:3 επαναλαμβάνουν την εντολή σχεδόν αυτολεξεί ενώ το Δευτερονόμιο 16:21 προστάζει τους Ισραηλίτες να μην στήσουν δικές τους ξύλινες στήλες Ασερά. Μετά από δύο βιβλία στο Κριτές 3:7 "Οι γιοι Ισραήλ έπραξαν πονηρά μπροστά στον Κύριο και λησμόνησαν τον Κύριο τον Θεό τους και λάτρευσαν τους Βααλείμ και τα άλση (Αστάρτη)".
Ο Γεδεών έγινε ο πρώτος που πολέμησε κατά της επιδημίας των στηλών Ασερά αν και από το φόβο του έκοψε την στήλη Ασερά του πατέρα του τη νύχτα (Κριτές 6:25-27). Τα βιβλία Α΄ και Β΄ Βασιλέων και Α΄ και Β΄ Χρονικών αφηγούνται μια μακρά ιστορία ενός βασιλιά που έκοβε τις στήλες Ασερά και ενός άλλου που τις ξανάχτιζε. Ο βασιλιάς Μανασσής του Ιούδα έφτασε στο σημείο να εγκαταστήσει μια στήλη στον Ναό του Κυρίου (Β΄ Βασιλέων 21:3 7). Εν μέσω ενός μεγάλου καθαρισμού ο βασιλιάς Ιωσίας έβγαλε την στήλη της Ασερά και την έτριψε σε σκόνη μολύνοντάς την περαιτέρω σκορπίζοντας τη σκόνη πάνω από τους τάφους (Β΄ Βασιλέων 23:6).
Στις περισσότερες περιοχές εκείνης της εποχής και εκείνου του τόπου υπήρχε ένας θεός και μια θεά που θεωρούνταν ως υπεύθυνοι για την ευημερία των καλλιεργειών και του ζωικού κεφαλαίου. Πιθανώς στη συνεχή εξέλιξη των παγανιστικών θεών η Ασερά ήταν ένα από τα ονόματα που δόθηκαν για μια θεά της γονιμότητας στην περιοχή. Οι σύντροφοι της Ασερά διέφεραν ανάλογα με τις λατρευτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων - μερικές φορές η Ασερά λέγεται ότι συναναστρεφόταν με τον Χαναανίτη θεό-δημιουργό τον Ελ ή με τον θεό της γονιμότητας τον Βάαλ ή τρομακτικότερα με τον ίδιο τον Κύριο τον Θεό. Οι στύλοι της Ασερά ήταν ξύλινες στήλες (άλλοτε σκαλισμένοι άλλοτε όχι) ή δέντρα που φυτεύονταν δίπλα στους "υψηλούς τόπους" όπου οι ειδωλολάτρες θυσίαζαν αν και ο συγκεκριμένος σκοπός των στηλών δεν είναι σαφής. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ενώ η κάποτε ουσιώδης "Ασερά" έχει μεταμορφωθεί από θεά σε ξύλινη στήλη μέχρι την αφάνεια ο Πατέρας Θεός ο Δημιουργός του σύμπαντος δεν άλλαξε ποτέ.
English
Τι είναι η στήλη της Ασερά;