settings icon
share icon
Ερώτηση

Βιβλία όπως τα 90 λεπτά στον Παράδεισο και 23 λεπτά στην Κόλαση βασίζονται στην Αγία Γραφή;

ΑπάντησηΤα προσφάτως ευπώλητα βιβλία, όπως Στ' αλήθεια ο Παράδεισος υπάρχει του Todd Burpo, 90 λεπτά στον Παράδεισο του Don Piper και 23 λεπτά στην Κόλαση του Bill Wiese δημιουργούν τον προβληματισμό – δίνει σήμερα ο Θεός οράματα σχετικά με τον Παράδεισο και την Κόλαση; Συμβαίνει πραγματικά να παίρνει ο Θεός τους ανθρώπους στον Παράδεισο και/ή στην Κόλαση, και μετά να τους στέλνει πίσω για να μας μεταδώσουν κάποιο μήνυμα; Ενώ η δημοφιλία αυτών των νέων βιβλίων φέρνει αυτήν την ιδέα στο προσκήνιο, ο πρωταρχικός ισχυρισμός δεν αποτελεί κάτι καινούριο. Βιβλία όπως Μια θεία αποκάλυψη της Κόλασης και Μια θεία αποκάλυψη του Παραδείσου της Mary Baxter και Είδαμε τον Παράδεισο του Roberts Liardon είναι γραμμένα εδώ και χρόνια. Το ερώτημα-κλειδί είναι – τέτοιοι ισχυρισμοί στηρίζονται βιβλικά;

Πρώτον, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι, ο Θεός θα ΜΠΟΡΟΥΣΕ, φυσικά, να δώσει σε κάποιον το όραμα του παραδείσου ή της κόλασης. Ο Θεός έδωσε στον απόστολο Παύλο ένα τέτοιο όραμα στη Β΄ Κορινθίους 12:1-6. Ο Ησαΐας είχε μια θαυμάσια εμπειρία που καταγράφεται στο 6ο κεφάλαιο του βιβλίου του. Ναι, είναι πιθανό πως οι Piper, Wiese, Baxter, και άλλοι βρέθηκαν πραγματικά στον παράδεισο / κόλαση και επέστρεψαν πίσω. Τελικά, μόνον ο Θεός γνωρίζει αν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθείς ή είναι το αποτέλεσμα εσφαλμένης αντίληψης, υπερβολής, ή το χειρότερο, ξεκάθαρης απάτης. Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να διακρίνουμε είναι να συγκρίνουμε τα οράματα και τις εμπειρίες με τον λόγο του Θεού.

Αν ο Θεός επρόκειτο να δώσει σε κάποιον το όραμα του παραδείσου ή της κόλασης, ξέρουμε σίγουρα πως θα το έκανε αυτό σε πλήρη συμφωνία με τον λόγο Του. Ένα θεόδοτο όραμα του παραδείσου δεν θα ερχόταν σε αντίφαση, κατά κανένα τρόπο, με τις Γραφές, όπως τα κεφάλαια 21-22 του βιβλίου της Αποκάλυψης. Περαιτέρω, αν ο Θεός ήθελε πραγματικά να δώσει σε πολλούς ανθρώπους οράματα του παραδείσου και της κόλασης, τα θεόδοτα αυτά οράματα δεν θα αντέφασκαν το ένα με το άλλο. Ναι, τα οράματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά και να εστιάζουν σε διαφορετικές λεπτομέρειες αλλά δεν θα αντέφασκαν μεταξύ τους.

Όπως με οποιοδήποτε βιβλίο γραμμένο από τον οιοδήποτε συγγραφέα, «Όλα να τα εξετάζετε, το καλό να κατέχετε. Από κάθε είδους κακό να απέχετε.» (Α΄ Θεσσαλονικείς 5:21-22). Αν διαβάζεις τέτοια βιβλία, διάβασέ τα κάνοντας με το νου σου διάκριση. Σύγκρινε πάντοτε αυτά που γράφει ο συγγραφέας με τις Γραφές. Το σπουδαιότερο, μην επιτρέψεις ποτέ η εμπειρία κάποιου άλλου και η ερμηνεία του να διαμορφώσουν την δική σου κατανόηση των Γραφών. Οι Γραφές πρέπει να ερμηνεύουν την εμπειρία και όχι αντίστροφα. Μακάρι να ευλογείσαι και να ενθαρρύνεσαι με ό,τι έχει συμβεί σε άλλους ανθρώπους αλλά μην επιτρέπεις οι εμπειρίες τους να γίνονται το θεμέλιο της πίστης και της πορείας σου με τον Θεό.

Γενικά, θεωρούμε πως τα βιβλία 90 λεπτά στον Παράδεισο του Don Piper και Στ' αλήθεια ο Παράδεισος υπάρχει του Todd Burpo είναι τα πλέον βιβλικά αξιόπιστα απ' όλα τα σχετικά διαθέσιμα βιβλία. Οι Piper και Burpo φαίνεται να προσεγγίζουν το ζήτημα με ταπεινοφροσύνη και τιμιότητα. Είτε τα οράματα τα έδωσε ο Θεός είτε όχι, φαίνεται πως οι εμπειρίες ήταν θαυματουργικές. Προτρέπουμε ξανά, διάβασε με αρκετή δόση διάκρισης και αφοσίωσης στην Αγία Γραφή ως την απόλυτη πηγή της αλήθειας.

Όταν ο απόστολος Παύλος «αρπάχτηκε στον παράδεισο», «άκουσε πράγματα που δεν εκφράζονται με λόγια και δεν επιτρέπεται σε άνθρωπο να τα πει» (Β΄ Κορινθίους 12:4, ΛΟΓΟΥ). Παρομοίως, ο απόστολος Ιωάννης (Αποκάλυψη 10:3-4) και ο προφήτης Δανιήλ (Δανιήλ 8:26, 9:24, 12:4) έλαβαν την εντολή ν' αποκρύψουν πλευρές των οραμάτων που είδαν. Είναι πολύ περίεργο, ο Θεός να έχει προστάξει τον Παύλο, τον Δανιήλ και τον Ιωάννη, μόνο, να κρατήσουν μέρος αυτών που τους αποκάλυψε, και μετά από 2000 και πλέον χρόνια, να έδωσε ακόμη μεγαλύτερα οράματα με πλήρη άδεια να τα φανερώσουν όλα όσα είδαν στους ανθρώπους τού σήμερα. Αποτελεί πεποίθησή μας πως τα βιβλία αυτά που ισχυρίζονται οράματα και μεταβάσεις στον παράδεισο ή στην κόλαση θα πρέπει ν' αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό, και το σπουδαιότερο, με βιβλικά κριτήρια.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Βιβλία όπως τα 90 λεπτά στον Παράδεισο και 23 λεπτά στην Κόλαση βασίζονται στην Αγία Γραφή;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries