settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιοι είναι οι 144.000;

Απάντηση


Η Αγία Γραφή δεν αναφέρει συγκεκριμένα το θέμα της 144.000ς. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές διδασκαλίες στη Γραφή που κάνουν ξεκάθαρη την άποψη του Θεού για την 144.000. Στον Ιερεμία 1:5 μας λέει ότι ο Θεός μας γνωρίζει πριν μας πλάσει στην κοιλιά της μάνας μας. Στον Ψαλμό 139:13-16 μιλάει για τον ενεργό ρόλο του Θεού στη δημιουργία και τον σχηματισμό μας στην κοιλιά. Στην Έξοδο 21:22-25 επιβάλλεται η ίδια τιμωρία σε κάποιον που θα προκαλέσει το θάνατο ενός εμβρύου με την τιμωρία κάποιου που διαπράττει φόνο. Αυτό δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο Θεός θεωρεί ένα έμβρυο ότι είναι μια ανθρώπινη ύπαρξη όπως ένας ενήλικας. Για τους Χριστιανούς, η 144.000 δεν είναι θέμα δικαιώματος της γυναίκας να διαλέξει. Είναι θέμα ζωής ή θανάτου μιας ανθρώπινης ύπαρξης που φτιάχτηκε κατά την εικόνα του Θεού (Γένεση 1:26-27, 9:6).

Το βιβλίο της Αποκάλυψης πάντα προκαλεί τον αναγνώστη. Το βιβλίο είναι γεμάτο ζωντανές εικόνες και συμβολισμούς που οι άνθρωποι ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τις προκαταλήψεις τους για το βιβλίο στο σύνολό του. Υπάρχουν τέσσερις ερμηνευτικές προσεγγίσεις για το βιβλίο της Αποκάλυψης. 1) Ο Πρετερισμός κατά τον οποίο όλα ή τα περισσότερα γεγονότα της Αποκάλυψης, έχουν ήδη συμβεί με το τέλος του 1ου αιώνα. 2) Η Ιστορικιστική, η οποία βλέπει την Αποκάλυψη ως μια έρευνα της ιστορίας της εκκλησίας από την αποστολική εποχή μέχρι σήμερα. 3) Η Ιδεαλιστική, η οποία βλέπει την Αποκάλυψη ως μια απεικόνιση της πάλης μεταξύ του καλού και του κακού. 4) Η Φουτουριστική, η οποία βλέπει την Αποκάλυψη ως προφητεία γεγονότων που θα έρθουν. Από τις τέσσερις, μόνο η φουτουριστική προσέγγιση ερμηνεύει την Αποκάλυψη με την ίδια γραμματική – ιστορική μέθοδο όπως και το υπόλοιπο της Αγίας Γραφής. Ταυτίζεται επίσης καλύτερα με την αξίωση της ίδιας της Αποκάλυψης ότι είναι προφητεία (Αποκάλυψη 1:3, 22:7, 10, 18, 19).

Έτσι, η απάντηση στο ερώτημα «Ποιοι είναι οι 144.000;» θα εξαρτηθεί από την ερμηνευτική προσέγγιση που θα χρησιμοποιήσετε για το βιβλίο της Αποκάλυψης. Με εξαίρεση την φουτουριστική προσέγγιση, όλες οι άλλες προσεγγίσεις ερμηνεύουν τους 144.000 συμβολικά, ως εκπρόσωπους της εκκλησίας και ο αριθμός 144.000 είναι συμβολικός του συνόλου δηλαδή ο πλήρης αριθμός της εκκλησίας. Ωστόσο, όταν λαμβάνεται υπ΄ όψη η ονομαστική αξία: «Και άκουσα τον αριθμό των σφραγισμένων• 144.000 ήσαν σφραγισμένοι από κάθε φυλή των γιων Ισραήλ» (Αποκάλυψη 7:4) τίποτα μέσα στο κείμενο δεν οδηγεί στην ερμηνεία ότι οι 144.000 είναι κάτι άλλο εκτός από έναν κυριολεκτικό αριθμό Εβραίων – 12.000 σφραγισμένοι από κάθε φυλή των «γιων του Ισραήλ». Η Καινή Διαθήκη δεν περιέχει κάποιο σαφές κείμενο που να αντικαθιστά το Ισραήλ με την εκκλησία.

Αυτοί οι Εβραίοι είναι «σφραγισμένοι», που σημαίνει ότι έχουν την ιδιαίτερη προστασία του Θεού από όλες τις Θεϊκές κρίσεις και από τον Αντίχριστο για να εκτελέσουν την αποστολή τους κατά την διάρκεια της περιόδου της Θλίψης ( δέστε Αποκάλυψη 6:17), στην οποία οι άνθρωποι θα αναρωτιούνται ποιος μπορεί να σταθεί στην οργή που έρχεται. Η περίοδος της Θλίψης είναι μια μελλοντική περίοδος επτά ετών, διάστημα κατά το οποίο ο Θεός θα θεσπίσει Θεία κρίση ενάντια σε εκείνους που τον απορρίπτουν και θα ολοκληρώσει το σχέδιο Του για την σωτηρία του έθνους του Ισραήλ. Όλα αυτά είναι σύμφωνα με την αποκάλυψη του Θεού στον προφήτη Δανιήλ (Δανιήλ 9:24-27). Οι 144.000 Εβραίοι είναι ένα είδος «πρώτων καρπών» (Αποκάλυψη 14:4) ενός λυτρωμένου Ισραήλ που είχε προηγουμένως προφητευτεί (Ζαχαρίας 12:10, Προς Ρωμαίους 11:25-27) και η αποστολή τους είναι να ευαγγελίζεται τον μετά - αρπαγής κόσμο και να κηρύξει το ευαγγέλιο κατά την διάρκεια της περιόδου της Θλίψης. Ως αποτέλεσμα της διακονίας τους, εκατομμύρια – « … ένα μεγάλο πλήθος, το οποίο κανένας δεν μπορούσε να απαριθμήσει, από κάθε έθνος και φυλές και λαούς και γλώσσες …» (Αποκάλυψη 7:9) – θα πιστέψουν στον Χριστό.

Μεγάλο μέρος της σύγχυσης σχετικά με τους 144.000 είναι αποτέλεσμα του ψευδούς δόγματος των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ισχυρίζονται ότι οι 144.000 είναι ένα όριο στον αριθμό των ανθρώπων που θα βασιλεύσουν με τον Χριστό στον παράδεισο και θα περάσουν την αιωνιότητα με τον Θεό. Οι 144.000 έχουν ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά αποκαλούν ουράνια ελπίδα. Εκείνοι που δεν είναι μεταξύ των 144.000 θα απολαύσουν αυτό που αποκαλούν γήινη ελπίδα – ένας παράδεισος επί της γης που θα κυβερνάται από τον Χριστό και τους 144.000. Προφανώς, μπορούμε να δούμε ότι η διδασκαλία των Μαρτύρων του Ιεχωβά δημιουργεί μια κάστα της κοινωνίας των πολιτών στη μετά θάνατον ζωή με μια άρχουσα τάξη (οι 144.000) και σε όσους έχουν αποκλειστεί. Η Αγία Γραφή δεν διδάσκει καμία τέτοια «διπλή τάξη». Είναι αλήθεια ότι, σύμφωνα με την Αποκάλυψη 20:4, θα υπάρξουν άνθρωποι που θα κυβερνήσουν μαζί με τον Χριστό κατά την Χιλιετία. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αποτελούν την εκκλησία (πιστοί στον Ιησού Χριστό), πιστοί της Παλαιάς Διαθήκης (πιστοί που πέθαναν πριν την πρώτη έλευση του Χριστού) και άγιοι της περιόδου της Θλίψης (εκείνοι που πίστεψαν στον Χριστό κατά την διάρκεια της Θλίψης). Ωστόσο η Αγία Γραφή δεν θέτει κανένα αριθμητικό όριο σε αυτή την ομάδα των ανθρώπων. Επιπλέον, η χιλιετία είναι κάτι διαφορετικό από την αιώνια κατάσταση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της περιόδου της χιλιετίας. Εκείνη την εποχή, ο Θεός θα κατοικήσει μαζί μας στη Νέα Ιερουσαλήμ. Αυτός θα είναι ο Θεός μας και εμείς θα είμαστε ο λαός Του (Αποκάλυψη 21:3). Η κληρονομιά που μας υποσχέθηκε μέσω του Χριστού και σφραγίστηκε με το Άγιο Πνεύμα (Προς Εφεσίους 1:13-14) θα γίνει δική μας και θα είμαστε όλοι συγκληρονόμοι με τον Χριστό (Προς Ρωμαίους 8:17). English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιοι είναι οι 144.000;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries