settings icon
share icon
Запитання

Що Біблія говорить про білу магію?

Відповідь


Біла магія характеризується як «добра» магія, на відміну від чорної, що основується на силах зла. Існують різні позиції щодо відмінностей між чорною та білою магіями, починаючи від думки, що вони є двома назвами одного й того ж явища, до переконання, що вони кардинально відрізняються, особливо в цілях та намірах. Біблія не проводить різницю між «доброю» та «злою» магією. Наскільки це стосується Святого Письма, магія залишається магією. Воно не розрізняє, чи буде магія використовуватися на добро чи на шкоду, – вона цілковито заборонена, тому що звертається до джерела сили, відмінного від Бога.

Ті, хто практикує білу магію, яка також часто називається «вікка», поклоняються творінню замість Творця, і хоча вони можуть не прикликати диявола чи злих духів, вони часто звертаються до «матері-землі», ангелів або начал. Провідна вікканська тема: «Якщо це нікому не шкодить, то роби, що заманеться». Багато з тих, хто пов'язаний із білою магією, називає себе вікканами, незалежно від того, чи є вони ними насправді, чи ні. Дійсно, хоча у вікканстві й існують різні «деномінації» та богословські позиції, певні вірування, звичаї та традиції об'єднують останню з білою магією.

Незалежно від того, чи полягає намір людини в ушануванні «матері-землі», начал або ангелів, чи ж вона просто бажає творити добро, зрештою жодних відмінностей між білою та чорною магією немає, тому що обидві вони поклоняються чомусь іншому, але не Небесному Господу. Стає моторошно від думки, що прихильники білої магії несвідомо моляться тому ж богу, що й прихильники чорної, – сатані.

У всьому Святому Письмі – Старому й Новому Завітах – усі види чаклунства засуджуються як порушення Божого закону (Повторення Закону 18:10-16; Левит 19:26, 31; 20:27; Дії 13:8-10). Ще за часів фараона його маги намагалися повторити чудеса, здійснені Мойсеєм і Аароном, використовуючи свої «чари» (Вихід 7:11; 8:7). Апостол Павло осудив чаклуна Варісуса, назвавши його сином диявола, ворогом усякої правди, і звинуватив його в заплутуванні «простих Господніх доріг» (Дії 13:10). Ніде в Біблії жоден чаклун або маг не зображується в позитивному світлі. Усі вони засуджуються.

Боже Слово говорить, що Він ненавидить будь-яке чаклунство. Чому? Тому що воно походить не від Нього. Сатана обманює людей, змушуючи їх думати, що біла магія може бути корисною. Йому це під силу, оскільки він сам прикидається ангелом світла (2 Коринтянам 11:14), але його бажання полягає лише в тому, аби знищити якомога більше душ. Біблія застерігає проти нього та його хитрощів: «Будьте тверезі, пильнуйте! Ваш супротивник – диявол – ходить, ричучи, як лев, що шукає пожерти кого» (1 Петра 5:8).

«А Дух ясно говорить, що від віри відступляться дехто в останні часи, ті, хто слухає духів підступних і наук демонів» (1 Тимофію 4:1). Реальна духовна сила походить лише від Бога, від правильних стосунків із Ним через віру в Ісуса Христа та від Святого Духа, Який перебуває в серцях віруючих.

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Що Біблія говорить про білу магію?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries