settings icon
share icon
Запитання

Яку цінність мають молитовні зібрання?

Відповідь


Від самого зародження церкви християни збиралися разом для молитви (Дії 4:24; 12:5; 21:5). Молитовні зібрання є цінними як для церкви в цілому, так і для людей, що беруть у них участь.

Молитва призначена тільки для тих, хто вірить, що Бог є особистістю, і хто бажає особистих стосунків із Ним. Християни знають про дієвість молитви, бо знають Господа, Який проголошує : «Звернись до Мене – і Я тобі відповім…» (Єремії 33:3; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Апостол Іван підтверджує це: «І це та відвага, яку маємо до Нього, що коли чогось попросимо згідно з Його волею, Він вислуховує нас! А коли знаємо, що слухає нас, – чого б тільки ми не попросили, – то знаємо, що одержуємо те, чого просили в Нього» (1 Івана 5:14-15).

Нашими молитвами, особливо спільними, ми демонструємо й підтверджуємо свою віру в Ісуса. Ендрю Мюррей, видатний християнський служитель і письменник, сказав: «Молитва залежить в основному – майже цілковито – від того, кому, на нашу думку, ми молимося». Саме завдяки спільній молитві ми дедалі більше розвиваємо близькість із Богом і створюємо духовний зв'язок з іншими віруючими. Це один з найцінніших аспектів спільної молитви.

Іншою цінною перевагою молитовних зібрань є визнання наших гріхів один перед одним. Це дає нам можливість виконати наступну вказівку: «Тому визнавайте один перед одним гріхи, моліться один за одного, щоби зцілитися» (Якова 5:16). Тут апостол не обов'язково каже про фізичне зцілення, а радше про духовне відновлення (Євреям 12:12-13). Він також посилається на Боже прощення, що дозволяє віруючим відновити духовну цілісність. Яків знав, що той, хто відокремлюється від «отари», найбільше наражається на небезпеку гріха. Господь бажає, щоб Його люди підбадьорювали й підтримували одне одного в братському спілкуванні, взаємній чесності та сповіді, молячись один за одного. Таке близьке спілкування допомагає знайти духовну силу для перемоги над гріхом.

Ще одна цінність молитовних зібрань полягає в тому, що віруючі спонукають одне одного до стійкості. Всі ми стикаємося з перешкодами, проте в єдності та спільній молитві ми часто допомагаємо іншим уникнути занепаду в їхньому духовному житті. Цінність спільної молитви полягає в її здатності об'єднувати серця. Молитва до Бога за наших братів і сестер приводить до духовного зв'язку з ними. Допомагаючи одне одному в труднощах, ми виконуємо «Закон Христа» (Галатам 6:2). Там, де є молитва, є і єдність, за наявність якої серед Своїх послідовників Ісус так ревно молився (Івана 17:23).

Найбільше молитовні зібрання спричиняють зміни. Молячись разом, віруючі можуть свідчити про те, що Господь творить чудеса та змінює серця.

Молитовні зібрання, під час яких віруючі прагнуть глибокої близькості та спілкування з Богом, мають реальну цінність. Це – час єднання з іншими віруючими в присутності Господа. Це – можливість подбати про оточуючих, бо ми допомагаємо їм з їхніми «тягарями» (див. Галатам 6:2). Це – час, коли Бог виявляє Свою нескінченну любов і бажання мати стосунки з тими, хто любить Його.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Яку цінність мають молитовні зібрання?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries