settings icon
share icon
Запитання

Що означає, що небеса розповідають про Божу славу?

Відповідь


Псалом 19:2 проголошує: «Небеса розповідають про Божу славу, – небозвід сповіщає про твориво Його рук» (тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Це – одне з найяскравіших біблійних тверджень про те, що сама природа покликана відображати велич Господа. Ці слова написані в теперішньому часі. Тобто небеса зараз «розповідають», а небозвід «сповіщає» про творчу діяльність Бога. Це – Його постійна, безперервна «виставка». Те, що ми спостерігаємо в природі, призначене для того, аби постійно показувати нам, що Бог існує, та розповідати, яким дивовижним Творцем Він є.

Одним із найпереконливіших аргументів на користь існування Бога є телеологічний аргумент, або «аргумент розумного задуму». Цей підхід стверджує, що явища в природі найкраще пояснюються свідомим, розумним актом творіння, а не випадковістю. Ключовим аспектом є передача інформації. Інформація завжди розглядається як продукт інтелекту. Певні візерунки можуть бути складними, але випадковими. Інші можуть бути добре окресленими, але не містити жодної інформації. Проте щоразу, коли ми бачимо конкретну, складну структуру, яка несе певну інформацію, то розуміємо, що це – результат діяльності розуму, а не проста випадковість.

Псалом 19:2 пов’язує цю ідею зі Святим Письмом. Що більше ми дізнаємося про всесвіт, то виразніше можемо бачити Божу діяльність. Чудовим прикладом цього є сучасна космологія «великого вибуху». До появи цієї теорії вчені й атеїсти припускали, що всесвіт вічний. Комбінація теорій Ейнштейна та досягнень фізики прояснила, що у всесвіту насправді був «початок». Спочатку вчені відкидали цю ідею, вважаючи її богословською, а не науковою. Проте з часом заперечувати це стало неможливо. Те, що всесвіт мав свій початок, ми можемо бачити, просто спостерігаючи за небесами й небозводом, як написано у Псалмі 19:2.

Текст у Римлянам 1 також пов’язаний із цією ідеєю. Бог виявив Себе в природі настільки, щоб ні в кого не було виправдання для заперечення Його існування або скоєння неправильних вчинків. «Тож Його невидиме – Його вічна сила і Божественність – від створення світу через творіння стає зрозумілим» (Римлянам 1:20).

Оскільки «небеса розповідають про Божу славу», то ми можемо з упевненістю використовувати науку для їхнього дослідження. Що більше ми знаємо про навколишній світ, то більше слави складаємо Йому. Що більше ми відкриваємо, то більше в нас доказів того, що Він – Той, Хто відповідає за природу та її закони. Людина потребує Біблії й особистої віри у Христа, щоб мати правильні стосунки з Господом. Але людині достатньо лише чесно поглянути на світ навколо себе, щоб зрозуміти, що Бог існує.



English


Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає, що небеса розповідають про Божу славу?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries