settings icon
share icon
Запитання

Як християнам слід ставитися до енвайронменталізму?

Відповідь


Існує різниця між біблійним поглядом на навколишнє середовище та політичним рухом, відомим як «енвайронменталізм». Розуміння цієї відмінності впливає на ставлення християн до останнього. Біблія чітко дає зрозуміти, що земля та все, що на ній, було дане Богом людині, щоб панувати і підкоряти. «І поблагословив їх Бог, і сказав Бог до них: "Плодіться й розмножуйтеся, і наповнюйте землю, оволодійте нею, і пануйте над морськими рибами, і над птаством небесним, і над кожним плазуючим живим на землі!"» (Буття 1:28). Оскільки люди були створені за Господнім образом і подобою, Він відвів для них особливе місце серед усіх створінь, вказавши їм управляти землею (Буття 1:26-28; Псалом 8:7-9). Управління означає піклування, а не зловживання. Ми маємо розумно розпоряджатися ресурсами, довіреними нам Богом, докладаючи всіх зусиль для їхнього збереження і захисту. Це видно зі Старого Завіту, де Бог велів, аби поля й виноградники засівалися протягом шести років, а потім були залишені на сьомий рік для поповнення ґрунту поживними речовинами, для відпочинку землі, а також постійного забезпечення Його людей в майбутньому (Вихід 23:10-11; Левит 25:1-7).

На додаток до нашої ролі управителів, нам слід цінувати функціональність і красу довкілля. Зі Своєї неймовірної благодаті та сили Бог дав цій планеті все необхідне, щоб годувати, одягати й забезпечувати мільярди людей, які жили на ній з часів Едемського саду. Всі ресурси, що Він надав для наших потреб, є відновлюваними, і Він продовжує забезпечувати сонячне світло й дощ, необхідні для підтримки та поповнення цих ресурсів. І, наче цього було недостатньо, Він також прикрасив планету дивовижними фарбами та мальовничою красою, щоб звертатися до наших естетичних почуттів і захоплювати наші душі. Для нас створені незліченні квіти, екзотичні птахи й інші чудові вияви Його благодаті.

Водночас земля, на якій ми живемо, не є місцем нашого постійного перебування, і вона ніколи не була для цього призначена. Рух енвайронменталізму поглинутий спробами зберегти планету навіки, а ми знаємо, що це не входить у Божий план. Нам сказано у 2 Петра 3:10, що в кінці часів земля та все, що Він створив, буде знищене: «День же Господній прибуде, як злодій вночі, коли з гуркотом небо мине, а стихії, розпечені, рунуть, а земля та діла, що на ній, погорять…». Фізична, природна земля в її нинішньому вигляді разом з усім всесвітом буде знищена, і Бог створить «небо нове й нову землю» (2 Петра 3:13; Об'явлення 21:1).

Отже, ми бачимо, що замість того, щоб намагатися зберегти землю на наступні тисячі або навіть мільйони років, ми маємо бути її добрими управителями доти, поки вона потрібна для виконання Божого суверенного плану та цілей.

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Як християнам слід ставитися до енвайронменталізму?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries