settings icon
share icon
Kysymys

Mitkä ovat ahdistuksen ajan jälkeen tapahtuvan ylöstempausnäkemyksen vahvuudet ja heikkoudet?

Vastaus


Tarkastellessamme tulevaisuuden tapahtumia, on tärkeää muistaa, että lähes kaikki kristityt ovat samaa meiltä seuraavista kolmesta seikasta:

1) Maailmaa kohtaa ennennäkemätön ahdistuksen aika.

2) Ahdistuksen ajan jälkeen Kristus perustaa maanpäällisen kuningaskuntansa.

3) Ylöstempauksessa uskovat muuttuvat kuolevaisista kirkastetuiksi (Joh. 14:1-3; 1. Kor. 15:51-52; 1. Tess. 4:16-17). Nyt tarkastelun alla oleva kysymys kuuluu, milloin ylöstempaaminen tapahtuu suhteessa ahdistuksen aikaan ja Kristuksen toiseen tulemiseen?

On olemassa kolme näkemystä koskien ylöstempausta: (1) Se tapahtuu ennen ahdistuksen aikaa, (2) keskellä ahdistuksen aikaa, tai (3) ahdistuksen ajan lopussa. Tässä artikkelissa käsitellään näkemystä, että ylöstempaus tapahtuu ahdistuksen ajan jälkeen.

Tuolloin seurakunta kohtaa Kristuksen pilvissä ja palaa maan päälle Kristuksen perustaessa maanpäällisen valtakuntansa. Näin ollen ylöstempaus ja Kristuksen toisen tulemus ja hänen kuningaskuntansa perustaminen tapahtuvat melkein samanaikaisesti. Tämän näkemyksen mukaan seurakunta käy läpi koko seitsemän vuoden pituisen ahdistuksen ajan. Roomalaiskatoliset, kreikkalaisortodoksit ja monet protestanttiset suuntaukset kannattavat ahdistuksen ajan jälkeistä ylöstempausta.

Tämän näkemyksen vahvana kohtana on se, että kaikissa lopunaikoja käsittelevissä puheissaan Jeesus sanoi palaavansa suuren ahdistuksen jälkeen (Matt. 24:21, 29). Samoin Ilmestyskirja kaikkine profetioineen mainitsee ainoastaan yhden ainokaisen Herran paluun eli sen, joka tapahtuu ahdistuksen jälkeen (Ilm. 19-20). Ilm. 13:7 ja 20:9 kaltaiset raamatunkohdat tukevat ahdistuksen jälkeistä ylöstempausta, koska ahdistuksen aikana on uskovia maan päällä. Ilm. 20:5 kuvattua kuolleitten ylösnousemusta kutsutaan ”ensimmäiseksi ylösnousemukseksi”. Koska ”ensimmäinen” ylösnouseminen tapahtuu ahdistuksen jälkeen, siksi ahdistuksen jälkeistä ylöstempausta tukevien mielestä 1. Tess. 4:16 kuvattu ylöstempaukseen liittyvä ylösnouseminen ei voi tapahtua ennen sitä.

He myös tukeutuvat siihen tosiasiaan, että historiallisesti Jumalaan uskovat ovat kokeneet ankaraa vainoa ja kärsimyksiä. Siksi heidän mielestään ei ole lainkaan ihmeellistä, että seurakunta kärsii suuren ahdistuksen aikana. Heidän mielestään ”Saatanan viha” (tai ihmisen viha) eroaa ilmestyskirjan ”Jumalan vihasta”. Saatanan viha kohdistuu pyhiä vastaan ja Jumala sallii sen puhdistaakseen häneen uskovat. Toisaalta Jumalan viha purkautuu Antikristusta ja hänen jumalatonta järjestelmäänsä vastaan. Samanaikaisesti Jumala kuitenkin suojelee omiaan tuolta vihalta.

Yksi ahdistuksen ajan jälkeisen ylöstempauksen heikkouksista on Raamatun selkeä opetus, että Kristukseen uskovat eivät ole tuomion alla, eivätkä koskaan koe Jumalan vihaa (Room. 8:1). Vaikka jotkut ahdistuksen ajan tuomiot on suunnattu erityisesti jumalattomia kohtaan, kuitenkin monet sen tuomioista, kuten maanjäristykset, tähtien putoaminen ja nälänhätä kohdistuvat yhtälailla pelastuneisiin ja jumalattomiin. Jos uskovat näin ollen joutuvat kokemaan ahdistuksen ajan, he kokevat Jumalan vihan vastoin Room. 8:1 opetuksia.

Toinen tämän näkemyksen heikkous on siinä, että sen on jossain määrin tulkittava ahdistuksen aika vertauskuvallisesti. Monet tämän näkemyksen kannattajat opettavat, että elämme juuri nyt ahdistuksen aikaa. Joidenkin mielestä ahdistuksen aika alkoi välittömästi Apostolien tekojen luvun 2 helluntaitapahtumien jälkeen. Tällaiset tulkinnat jättävät huomioimatta Raamatussa selkeästi kuvatut ahdistuksen ajan tapahtumat (Matt. 24:21), joiden mukaan se on ainutlaatuinen maailmanhistorian tapahtuma. Ahdistuksen jälkeistä ylöstempausta kannattavien vaikeutena on myös selittää, miksi sana ”seurakunta” ei esiinny missään ahdistuksen aikaa käsittelevissä raamatunkohdissa. Jopa Ilm. 4-21, mikä on pisin ahdistuksen aikaa kuvaava raamatunkohta, sana ”seurakunta” ei esiinny kertaakaan. Heidän täytyy olettaa, että sana ”pyhät” tarkoittaa seurakuntaa, vaikka kreikankielessä käytetään aivan eri sanaa.

Sen viimeinen heikkous on, että Raamattu ei anna selvää aikajärjestystä tuleville tapahtumille. Raamattu ei opeta selkeästi, että yksi ylöstempauksen ajankohdan tulkitsemisnäkemys on muita parempi. Tämän vuoksi on monia mielipiteitä näistä tapahtumista ja kuinka niihin liittyvät ennustukset pitäisi tulkita ja sovittaa yhteen.

English



Paluu suomenkieliselle etusivulle

Mitkä ovat ahdistuksen ajan jälkeen tapahtuvan ylöstempausnäkemyksen vahvuudet ja heikkoudet?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries