settings icon
share icon
Kysymys

Mikä on turmion iljetys (hävityksen kauhistus, v. 1933/1938 käännös)?

Vastaus


Ilmaisu "turmion iljetys" viittaa Matt. 24:15: "Kun siis näette pyhään paikkaan pystytettynä turmion iljetyksen, josta profeetta Daniel on puhunut -- huomatkoon lukija tämän!" Tämä on viittaus Dan. 9:27: "Hän on tekevä liiton raskaaksi monille yhden vuosiviikon ajaksi, ja puoleksi sitä viikkoa hän on lakkauttava teuras- ja ruokauhrin. Ja temppelin ylimmällä kohdalla on oleva turmion iljetys aina siihen saakka kun turmion tuoja vääjäämättä joutuu turmioon." Vuonna 167 eKr. kreikkalainen hallitsija nimeltä Antiokos Epifanes pystytti alttarin Zeukselle juutalaisten temppelin polttouhrialttarin paikalle Jerusalemiin. Hän myös uhrasi sian Jerusalemin temppelissä. Tätä tapahtumaa kutsutaan turmion iljetykseksi.

Jeesuksen puhuessa noin 200 vuotta myöhemmin, Matt. 25:15, tuo kuvattu turmion iljetys oli jo tapahtunut. Näin ollen Jeesuksen on täytynyt profetoida jostakin tulevasta turmion iljetyksestä, joka tapahtuisi juutalaisten temppelissä Jerusalemissa. Useimmat Raamatun profetioiden tulkitsijoiden mukaan Jeesus viittasi Antikristukseen, joka tekee jotakin hyvin samanlaista kuin mitä Antiokos Epifanes teki. Tämä varmistuu sillä tosiasialla, että Danielin 9:27 profetia ei toteutunut 167 eKr. Antiokos Epifaneksen myötä. Antiokos ei tehnyt liitoa Israelin kanssa seitsemäksi vuodeksi. Se tulee olemaan Antikristus lopun aikoina, joka tekee liiton Israelin kanssa seitsemäksi vuodeksi ja rikkoo sen tekemällä turmion iljetyksen juutalaisten temppelissä Jerusalemissa.

Mitä tämä tulevaisuuden turmion iljetys tulee olemaankin, se ei jätä kenenkään mieleen epäilystä siitä, että sen tekijä on Antikristuksen nimellä tunnettu henkilö. Ilm. 13:14 kertoo hänen teettävän jonkinlaisen epäjumalankuvan, jota kaikkien on palvottava. Elävän Jumalan temppelin muuttaminen Antikristuksen palvontapaikaksi on todellakin "turmion iljetys". Tuona ahdistuksen aikana elossa olevien on syytä olla tietoisia siitä, että tämä tapahtuma on alkukohta kolmen ja puolen vuoden pituiselle ahdistuksen ajanjaksolle ja Herran Jeesuksen paluulle. "Pysykää siis alati valveilla ja rukoilkaa itsellenne voimaa, jotta selviäisitte kaikesta siitä, mikä on tapahtuva, ja kestäisitte Ihmisen Pojan edessä" (Luuk. 21:36).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä on turmion iljetys (hävityksen kauhistus, v. 1933/1938 käännös)?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries