settings icon
share icon
Kysymys

Mitä tapahtuu kuoleman jälkeen?

Vastaus


Kristittyjen keskuudessa on huomattavasti epäselvyyttä siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeen. Joidenkin mielestä kuolemaa seuraa unenomainen vaihe viimeiseen tuomioon saakka, jonka jälkeen itse kunkin kohtalona on passitus taivaaseen tai helvettiin. Toiset uskovat, että kuoleman hetkellä ihmiset välittömästi tuomitaan ja lähetetään iankaikkiseen määränpäähänsä. Toiset taas väittävät, että ihmisten kuollessa heidän sielunsa/henkensä lähetetään tilapäiseen taivaaseen tai tuonelaan odottamaan lopullista ylösnousemusta ja tuomiota ja siirtyvän vasta niiden jälkeen iankaikkiseen määränpäähänsä. Mitä Raamattu tarkkaan ottaen kertoo meille tapahtuvan kuoleman jälkeen?

Ensinnä, Raamattu kertoo meille, että jossain vaiheessa kuolinhetken jälkeen ihmisen sielu/henki viedään taivaaseen, koska hänen syntinsä on annettu anteeksi ja hän on hyväksynyt Kristuksen pelastajakseen (Joh. 3:16, 18, 36). Uskoville kuoleman jälkeinen olotila on muuttamista pois ruumiista kotiin Herran luokse (2. Kor. 5:6-8; Fil. 1:23). Toisaalta tietyt raamatunkohdat (1. Kor. 15:50-54; 1. Tess. 4:13-17) kuvailevat, kuinka uskovat nousevat kuolleista ja saavat kirkastetun kehon. Jos uskovat menevät Kristuksen luokse välittömästi kuoleman jälkeen, mikä tarkoitus on silloin ylösnousemuksella? Onkin ilmeistä, että uskovan sielu/henki siirtyy heti Kristuksen tykö ja fyysinen keho pysyy haudassa. Uskovien ylösnousemuksessa fyysinen keho nousee ylös ja se kirkastetaan. Sen jälkeen se liittyy sieluun/henkeen. Tämä uudistettu ja kirkastettu keho-sielu-henki on uskovan maja iankaikkisesti uudessa taivaassa ja uudessa maassa (Ilm. 21-22).

Toiseksi, uskosta osattomille kuoleman jälkeinen olotila merkitsee ikuista rangaistusta. Samoin kuin uskovien kohdalla, uskottomat ilmeisesti lähetetään välittömästi tilapäiseen paikkaan odottamaan lopullista ylösnousemusta, tuomiota ja iankaikkista kohtaloa. Luukas 16:22-23 kuvaa rikkaan miehen kärsimyksiä heti kuoleman jälkeen. Ilmestyskirja 20:11-15 kuvaa uskottomien ylösnousemusta ja tuomitsemista suuren valkean valtaistuimen edessä. Sen jälkeen heidät heitetään tuliseen järveen. Niinpä uskottomia ei lähetetä välittömästi helvettiin (tuliseen järveen) kuoleman jälkeen, vaan väliaikaiseen tuomion ja rangaistuksen paikkaan. Vaikkakaan uskottomia ei heti lähetetä tuliseen järveen, heidän tilapäinenkään kohtalonsa kuoleman jälkeen ei ole miellyttävä. Rikas mies huusi: ” Näissä liekeissä on kauhea olla” (Luukas 16:24).

Näyttää siis siltä, että ihminen majailee kuoleman jälkeen ”väliaikaisessa” taivaassa tai tuonelassa. Ihmisen lopullinen määränpää ei muutu, mutta sen tarkka ”sijainti” muuttuu. Aikojen lopussa uskovat lähetetään uuteen taivaaseen ja uuteen maahan. Samoin jossakin vaiheessa kuoleman jälkeen uskosta osattomat heitetään tuliseen järveen (Ilm. 20:11-15). Jompikumpi näistä on jokaisen ihmisen lopullinen, ikuinen määränpää. Se perustuu täysin siihen, oliko ihminen eläessään turvautunut yksin Jeesukseen Kristukseen syntiensä sovittajana vai ei (Matt. 24:46; Joh. 3:36).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä tapahtuu kuoleman jälkeen?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries