settings icon
share icon
Kysymys

Mitä Jeesus tarkoitti sanoessaan, ”Tämä sukupolvi ei katoa ennen kuin kaikki tämä tapahtuu?

Vastaus


Tämä Jeesuksen lopunaikoja koskeva lainaus löytyy Matt. 24:34; Mark. 13:30 ja Luuk. 21:32. Jeesus sanoi, ”Totisesti: tämä sukupolvi ei katoa ennen kuin kaikki tämä tapahtuu.” Jeesus puhui Antikristuksesta, Pyhäkön häpäisemisestä ja auringon pimentymisestä, eivätkä ne tapahtuneet Jeesuksen aikalaisten elinaikana. Jeesus siis mitä ilmeisimmin tarkoitti sanoillaan jotakin muuta kuin aikakautensa” sukupolvea”.

Avain ymmärtämään Jeesuksen sanojen tarkoitus löytyy asiayhteydestä. Meidän on siis ymmärrettävä erityisesti Matt. 24:34:ää edeltävät jakeet. Matt. 24:4-31 Jeesus antaa ennustuksen, hän puhuu tulevaisuudesta. Jeesus oli jo kertonut aikalaisilleen, että Jumalan valtakunta otetaan heiltä pois (Matt. 21:43). Näin ollen Matt. 24-25 käsittelevät tulevaisuutta. Jeesuksen tarkoittama ”sukupolvi, joka ei katoa” ennen hänen tuloaan on tuleva sukupolvi eli se sukupolvi, jonka elinaikana ennustetut tapahtuvat käyvät toteen. Sana sukupolvi viittaa niihin, jotka ovat elossa Matteuksen lukujen 24-25 tapahtumien aikana.

Jeesuksen sanoman ydin ilmaisussa ”tämä sukupolvi ei katoa ennen kuin kaikki tämä tapahtuu” on lopunaikojen tapahtumien nopeus. Kun lopunajan tapahtumat käynnistyvät, loppu on lähellä ja Jeesuksen toinen tulemus ja tuomionpäivä tapahtuvat sen sukupolven aikana. Jeesus korosti tätä tarkoitusta vertauksessaan Matt. 24:32–33: "Ottakaa oppia vertauskuvasta, jonka viikunapuu tarjoaa: kun sen oksa virkoaa ja alkaa tulla lehteen, te tiedätte, että kesä on lähellä. Samalla tavoin te kaiken tämän nähdessänne tiedätte, että se aika on lähellä, aivan ovella.” Viikunapuun lehdet ovat varma kesän merkki. ”Kaiken tämän tapahtuminen” on varma merkki maailman lopunajan koittamisesta. Tuolloin maan päällä asuvilla on vain vähän aikaa jäljellä.

Toinen mahdollinen Matt. 24 tulkinta on, että sille on kaksiosainen toteutus. Tällöin Jeesuksen sanoja kuunteleva sukupolvi koki elämänsä aikana joitakin Jeesuksen ennustuksista. Kun roomalaiset tuhosivat Jerusalemin 70 jKr., Jeesuksen profetia täyttyi osittain. Se oli esimakua tulevista tapahtumista. On kuitenkin huomattava, että monet Jeesuksen ennustamista tapahtumista eivät toteutuneet vuonna 70 jKr., esim. astronomiset ilmiöt. Kahtena eri aikakautena tapahtuvien ennustusten toteutumisen ongelmana on, että se Jeesus sanoi ”kaiken” tapahtuvan ”tämän sukupolven aikana.” Siksi on parempi ymmärtää ”tämän sukupolven” viittaavan siihen sukupolveen, jonka aikana lopunajat tapahtumat käynnistyvät.

Jeesus siis opettaa, että kun tapahtumat kerran käynnistyvät, ne tapahtuvat nopeasti. Armonaikaa on kestänyt pitkälti. Kun tuomion aika lopulta koittaa, loppu koittaa pikaisesti. Lukuisat muut raamatunkohdat heijastavat tätä samaa ajatusta, että lopunajan alettua loppu koittaa pikaisesti (Matt. 24:22; Mark. 13:20; Ilm. 3:11; 22:7, 12, 20).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä Jeesus tarkoitti sanoessaan, ”Tämä sukupolvi ei katoa ennen kuin kaikki tämä tapahtuu?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries