settings icon
share icon
Kysymys

Mitä Raamattu opettaa syötäväksi sopivista ruuista? Pitäisikö kristityn välttää joitakin ruokia?

Vastaus


Kolmannen Mooseksen kirjan luvussa 11 Jumala antaa Israelin kansalle ohjeita syötäväksi sopivista ruokalajeista. Niissä kielletään sianlihan, äyriäisten, hyönteisten, haaskalintujen ja joidenkin muiden eläinten syöminen. Näitä sääntöjä ei koskaan tarkoitettu muiden kuin Israelilaisten noudatettaviksi. Ruokalakien tarkoituksena oli erottaa Israelilaiset muista kansoista. Kun lain tarkoitus päättyi, Jeesus julisti kaikki ruoat puhtaiksi (Mark. 7:19). Jumala antoi apostoli Pietarille näyn, jossa hän virallisesti julisti kaikki aiemmin saastaisina pidetyt eläimet syömäkelpoisiksi: "Minkä Jumala on puhdistanut, sitä älä sinä sano epäpuhtaaksi" (Ap. t. 10:15). Kun Jeesus kuoli ristillä, hän kumosi Vanhan testamentin lain (Room. 10:4; Gal. 3:24-26; Ef. 2:15). Tähän kuuluivat puhtaita ja saastaisia ruokia koskevat lait.

Room. 14:1-23 opettaa meille, että kaikki eivät ole hengellisesti kypsiä hyväksymään kaikkia ruokalajeja puhtaiksi. Sen johdosta meidän ei ole suotavaa syödä "epäpuhtaita" ruokia ollessamme jonkun seurassa, koska tällainen menettely saattaa loukata häntä. Meillä on oikeus syödä mitä tahansa, mutta meillä ei ole oikeutta loukata muita, ei edes silloin, kun he ovat väärässä. Nykypäivän kristitty voi siis syödä mitä tahansa niin kauan, kuin se ei horjuta jonkun toisen henkilön uskoa.

Armon aikakautenamme Raamattu keskittyy paremminkin syömisen määrään, kuin mitä syödään. Ruokahalu heijastaa itsehillintämme määrää. Jos emme pysty kontrolloimaan syömätapojamme, emme mitä ilmeisimmin pysty myöskään kontrolloimaan ajatuksiamme (himoja, kateutta, vihaa), emmekä pysty pitämään suutamme supussa juoruilun tai riitelyn suhteen. Älkäämme siis antako ruokahalumme määräillä meitä; pitäkäämme se sen sijaan kurissa (5. Moos. 21:20; San. 23:2; 2. Piet. 1:5-7; 2. Tim. 3:1-9; 2. Kor. 10:5).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä Raamattu opettaa syötäväksi sopivista ruuista? Pitäisikö kristityn välttää joitakin ruokia?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries