settings icon
share icon
Kysymys

Onko paavi tai seuraava paavi Antikristus?

Vastaus


Antikristuksen identiteetistä on spekuloitu paljon. Yksi sen yleisimmistä ”uhreista” on roomalaiskatolisen kirkon paavi. Protestanttisen uskonpuhdistuksen aikoina Martti Luther ja jotkut muutkin reformaattorit olivat vakuuttuneita, että sen aikakauden paavi oli Antikristus. Paavit Johannes Paavali II ja Benedictus XVI leimattiin Antikristukseksi. Nykyinen Paavi Franciscus I mitä ilmeisimmin on vastaavanlainen maalitaulu. Mistä tämä johtuu? Onko Raamatussa mitään, joka osoittaisi paavin olevan Antikristus?

Spekulointi siitä, että paavi olisi Antikristus, perustuu lähinnä Ilmestyskirjan 17:9 kohtaan. Siinä kerrotaan lopun ajan tapahtumista, joita pedolla ratsastava nainen kuvaa, ”Tässä tarvitaan ymmärrystä ja viisautta. Seitsemän päätä tarkoittaa seitsemää vuorta, joilla nainen istuu.” Menneinä aikoina Rooma tunnettiin seitsemän vuoren kaupunkina, koska sitä ympäröi seitsemän selkeästi erottuvaa vuorta tai kukkulaa. Näin ollen Ilmestyskirjan tapahtumien ajatellaan liittyvän jotenkin Rooman kaupunkiin. Jos lopun ajan pahuudet liittyvät jotenkin Roomaan, on siitä lyhyt matka roomalaiskatoliseen kirkkoon, jonka keskus on Roomassa. Monet Raamatun jakeet kuvailevat Antikristusta, joka johtaa Kristuksen vastaista toimintaa lopun aikoina (Daniel 9:27; 2. Tess. 2:3-4; Ilm. 13:5-8). Jos lopunaikojen pahuuden järjestelmä keskittyy Roomaan ja sitä johtaa yksi henkilö, paavi on mitä ilmeisin ehdokas.

Monien raamatuntulkitsijoiden mielestä Ilmestyskirjan nainen ei voi olla roomalaiskatolinen kirkko ja seitsemän vuorta eivät voi viitata Roomaan. Heidän mielestään Ilm. 17-18 tunnistavat pedolla ratsastavan naisen olevan Babylon. Muinaisaikojen Babylonin kaupunki sijaitsi lähellä nykyistä Bagdadin kaupunkia Irakissa. Lisäksi jae 10 kertoo seitsemän vuoren kuvaavan seitsemää kuningasta, joista ”viisi... on jo poissa, kuudes on vallassa ... yksi ei ole vielä tullut”. Näin ollen kyseessä eivät voi olla Rooman seitsemän vuorta. Sen sijaan kyseessä on seitsemän valtakuntaa, joita seitsemän kuningasta hallitsee. Ilmestyskirjan tapahtumien kirjoittamisen aikaan viisi valtakuntaa oli tullut ja mennyt - Egypti, Assyria, Babylon, Media-persia ja Kreikka - yksi on olemassa (Rooma) ja yksi ei vielä ollut tullut (Antikristuksen valtakunta).

Kuka Antikristus onkaan, on tärkeää, että meitä on varoitettu hänen tulostaan ja opimme tunnistamaan hänet ja hänen kätyrinsä. 1. Joh. 4:2-3 opettaa meille, kuinka voimme tunnistaa Antikristuksen hengen: ”Tästä te tunnette Jumalan Hengen: Jokainen henki, joka tunnustaa Jeesuksen Kristuksen ihmiseksi, lihaan tulleeksi, on Jumalasta. Yksikään henki, joka kieltää Jeesuksen, ei ole Jumalasta.” Nykyinen paavi Franciscus I tunnustaa Jeesuksen olevan Jumalasta ja lihaksi tulleeksi. Vaikka olemme paavi Franciscuksen kanssa eri mieltä monista katolisen kirkon opetuksista, hänen käsityksensä Jeesuksesta Kristuksesta on raamatullinen. Näin ollen paavi Franciscus I tuskin on Antikristus. Vaikka paavi saattaa olla Antikristus, Raamattu ei anna meille riittävästi informaatiota tähän liittyen voidaksemme olla varmoja tämän suhteen. Tulevaisuudessa virkaan astuva paavi voi olla Antikristus tai Antikristuksen väärä profeetta (Ilm. 13:11-17). Jos näin on, se käy selkeästi ilmi siitä, että hän kieltää Jeesuksen olevan lihaksi syntyneen Jumalan.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Onko paavi tai seuraava paavi Antikristus?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries