settings icon
share icon
Kysymys

Mitä Raamattu opettaa aaveista ja kummittelusta?

Vastaus


Onko aaveita olemassa? Vastaus tähän riippuu siitä, mitä sanalla "aave" tarkoitetaan? Jos sillä tarkoitetaan henkiolentoja, silloin vastaus on myönteinen. Jos sillä tarkoitetaan kuolleitten ihmisten henkiä, silloin vastaus on kielteinen. Raamattu tekee hyvin selväksi, että on olemassa henkiolentoja, hyviä ja pahoja. Mutta Raamattu torjuu ajatuksen, että kuolleitten ihmisten henget voivat pysyä maan päällä ja ilmaantua "kummituksina".

Hepr. 9:27 kertoo´ meille, "Jokaisen ihmisen osana on kerran kuolla ja sitten joutua tuomiolle." Näin käy ihmisen sielu-hengelle kuoleman jälkeen, sitä odottaa tuomio. Tämän tuomion lopputulos uskovalle on taivas (2. Kor. 5:6-8; Fil. 1:23) ja helvetti uskottomalle (Matt. 25:46; Luuk. 16:22-24). Näiden lisäksi ei ole muita vaihtoehtoja. Ihminen ei voi jäädä maan päälle henkiolennon muodossa "aaveena". Jos aaveita on olemassa, Raamatun mukaan ne eivät missään tapauksessa voi olla kuolleitten ihmisten ruumiittomia henkiolentoja.

Raamattu opettaa hyvin selkeästi, että on olemassa henkiolentoja, jotka voivat toimia ja ilmestyä materiaalisessa maailmassamme. Raamattu nimittää näitä enkeleiksi ja demoneiksi. Enkelit ovat Jumalaa uskollisesti palvelevia henkiolentoja. Enkelit ovat oikeudenmukaisia, hyviä ja pyhiä. Demonit eli riivaajat ovat langenneita enkeleitä, jotka kapinoivat Jumalaa vastaan. Demonit ovat pahoja, pettäviä ja tuhoavia. 2. Kor. 11:4-15 mukaan demonit naamioituvat "valon enkeleiksi" ja "Jumalan asian palvelijoiksi". Näyttää siltä, että demonit pystyvät ilmestymään "aaveina" tai esiintymään jo kuolleitten ihmisten henkinä.

Lähin Raamatun antama esimerkki liittyen "kummitteluun" saattaa olla Mark. 5:1-20. Joukko demoneita asui eräässä miehessä ja piti häntä hautausmaalla. Mutta tapaukseen ei liity aaveita. Kyseessä oli tapaus, jossa demonit kontrolloivat normaalia henkilöä ja käyttivät häntä alueen muiden asukkaiden terrorisoimiseen. Demonit haluavat ainoastaan "tappaa, varastaa ja tuhota" (Joh. 10:10). He tekevät kaiken voitavansa pettääkseen ihmisiä ja johtaakseen heitä harhaan Jumalasta. Tätä voitaneen pitää todennäköisimpänä "kummittelun" selityksenä nykypäivinä. Jos nykyaikana esiintyy aaveita, pahoja henkiä tai kummituksia, on kyseessä demonien aikaansaannos.

Miten on suhtauduttava myönteisellä tavalla käyttäytyviin "aaveisiin"? Entä miten on suhtauduttava henkien manaajiin, jotka saavat kuolleitten henget ilmaantumaan ja antamaan oikeaa ja hyödyllistä tietoa meille? Meidän on aina muistettava, että demonien päämääränä on pettää ihmisiä. Jos henkien manauksen seurauksena ihmiset luottavat manaajaan Jumalan sijaan, silloin demoni ilman muuta on valmis kertomaan kuulijoilleen jotakin uskottavaa. Jopa hyvä ja luotettava tieto, jos se tulee pahanilkisistä lähteistä, voi viedä kuulijansa harhaan.

Kiinnostus yliluonnollisiin asioihin on lisääntymässä. Jotkut väittävät olevansa aaveiden metsästäjiä, jotka rahapalkkiota vastaan vapauttavat kotisi siellä lymyävistä aaveista. Henkien manaajia, Tarot-kortteja ja spiritistejä pidetään lähes normaaliin elämänmenoon kuuluvina. Ihmiset ovat yhä enemmän tietoisia henkimaailman olemassaolosta. On kuitenkin surullista, että henkimaailman totuuden etsimisen sijaan Jumalan kanssa kommunikoimalla ja hänen Sanaansa tutkimalla, he sallivat henkimaailman johtaa itsensä harhaan. On aivan varmaa, että demonit naureskelevat seuratessaan nykymaailman massapetosta.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä Raamattu opettaa aaveista ja kummittelusta?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries