settings icon
share icon
Kysymys

Mitä Jeesus tarkoitti sanoessaan palaavansa kuin varas yöllä?

Vastaus


Jeesuksen Kristuksen paluuta verrataan varkaan tulemiseen yöllä. Kaksi raamatunkohtaa käyttää ”kuin varas yöllä” -ilmaisua: Matt. 24:43, ”Ymmärrättehän, että jos talon isäntä tietäisi, mihin aikaan yöstä varas tulee, hän valvoisi eikä antaisi murtautua taloonsa”, ja 1. Tess. 5:2, ”Sillä te tiedätte itse aivan hyvin, että Herran päivä tulee kuin varas yöllä.”

Matt. 24 luvussa Jeesus puhuu toisesta tulemuksestaan ahdistuksen ajan lopussa. Paavali kutsuu sitä "Herran päiväksi” 1. Tessalonilaiskirjeen viidennessä luvussa. Se on aika, jolloin Jumala jakaa rangaistuksiaan, silloin tapahtuu astronomisia myllerryksiä ja ”Jumalan Pojan merkki” ilmestyy taivaalle (Matt. 24:29-30). Jeesus sanoi näiden tapahtuvan ”kohta noiden päivien ahdingon jälkeen”. Tämä ilmaisu erottaa tämän tapahtuman ylöstempauksesta, joka tapahtuu ennen ahdistuksen aikaa.

Kuinka tämä toinen tulemus tapahtuu kuin varkaan ilmaantuminen yöllä? Avainkohtana on, että kukaan ei tiedä, milloin hän palaa. Samoin kuin varkaus yllättää perhekunnan, Jeesuksen paluu ja sitä seuraava tuomio yllättävät ihmiskunnan. Ihmiset ”syövät, juovat, menevät naimisiin ja naittavat tyttäriään” (jae 38), ikään kuin maailma jatkaisi kulkuaan normaaliin tapaan. Mutta juuri silloin, ennen kuin he huomaavat, tuomion päivä koittaa (jakeet 40-41). Paavali toteaa saman näillä sanoilla: ”Juuri kun ihmiset sanovat: "Kaikki on hyvin, ei mitään hätää", tuho kohtaa heidät äkkiarvaamatta niin kuin synnytyspoltot raskaana olevan naisen, eivätkä he pääse pakoon” (1. Tess. 5:3).

Uskova ei pelkää tätä äkillistä tuomiota, eikä varas pääse yllättämään häntä. Kristityt kuuluvat toiseen ryhmään: ”Mutta te, ystävät, ette elä pimeydessä, eikä tuo päivä pääse yllättämään teitä kuin varas” (1. Tess. 5:4). Ainoastaan pimeydessä elävät yllättyvät, me olemme ”valon ja päivän lapsia”. ”Me emme kuulu yölle emmekä pimeydelle” (jae 5). Muutamia jakeita myöhemmin, 1. Tess. 5:9 Paavali kirjoittaa, ”Jumala ei ole tarkoittanut, että saisimme osaksemme vihan vaan että pelastuisimme Herramme Jeesuksen Kristuksen tullessa.”

Jumalattomien pitäisi kuunnella Jeesuksen varoitusta: ”Olkaa siis tekin valmiit, sillä Ihmisen Poika tulee hetkellä, jota ette aavista” (Matt. 24:44). Kuinka voit olla valmis? Jumala on antanut meille pakotien tuomiosta. Tämä tie on Jeesus Kristus (Joh. 14:6). Ottamalla Jeesuksen vastaan Herranasi ja Pelastajanasi saat armahduksen synneistä ja iankaikkisen elämän (Joh. 3:16; Ef. 2:8-9). ”Varas” tulee, mutta sinä voit olla valon ja päivän lapsi. ”Älä lykkää päätöstäsi, sillä nyt on ”Herran riemuvuosi” (Luuk. 4:19).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä Jeesus tarkoitti sanoessaan palaavansa kuin varas yöllä?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries