settings icon
share icon
Kysymys

Mikä on Raamatun näkemys juoruilusta?

Vastaus


Vanhassa testamentissa käytetty hepreankielinen sana "juoru" tarkoittaa sellaista, joka "paljastaa salaisuuksia, kulkupuheiden levittäjää, kielikelloa". Juoruilijalla on sisäpiirin tietoja henkilöistä ja hän levittää noita tietoja toisille, joille ne eivät kuulu. Juoruilu eroaa tiedon levittämisestä sen tarkoitusperän mukaan. Juoruilijan tarkoituksena on kohentaa omaa asemaansa saamalla toiset näyttämään huonoilta. Samalla he pitävät itseään eräänlaisena tietopankkina.

Paavali kuvailee ihmiskunnan syntistä tilaa ja laittomuutta Roomalaiskirjeessä kirjoittaen, kuinka Jumala on kaatanut vihansa hänen lakinsa hyljänneiden päälle. Koska he ovat kääntyneet pois Jumalan johdatuksesta, hän jätti heidät syntisen luontonsa armoille. Hänen antamansa syntien lista sisältää panettelun ja parjaamisen (Room. 1:29b-32). Tämän perusteella ymmärrämme, kuinka vakava synti juoruilu on ja kuinka se on tyypillistä Jumalan vihan alle joutuneille.

Toinen juoruilusta tunnettu ryhmä (vielä nykyäänkin) on lesket. Paavali varoittaa leskiä juoruilemasta ja olemaan toimettomina. Heitä kuvaillaan "juoruilevina ja toisten asioihin sekaantujina, jotka puhuvat sellaista mitä ei pitäisi" (1. Tim. 5:12-13). Koska nämä naiset viettävät paljon aikaan toistensa luona ja ovat läheisissä tekemisissä toisten naisten kanssa, he kuulevat ja näkevät tilanteita, jotka tulevat helposti vääristellyiksi, erityisesti jos niitä toistetaan moneen kertaan. Paavalin mukaan lesket kulkevat talosta taloon yrittäen löytää majapaikan laiskottelulleen. Toimettomat kädet ovat paholaisen työkalut, siksi Jumala varoittaa toimettomuudesta elämässämme. "Juorukellolta salaisuus karkaa, suupaltin kanssa älä seurustele" (San. 20:19).

Juoruilu ei rajoitu pelkästään naisiin. Kuka tahansa voi syyllistyä juoruilemiseen yksinkertaisesti kertomalla luottamuksellisen tiedon. Sananlaskujen kirjassa on monia jakeita, jotka käsittelevät juoruilun vaaroja ja siitä aiheutuvia haittoja. "Tyhmä se, joka toisia pilkkaa, ymmärtäväinen pysyy vaiti. Juorukellolta salaisuus karkaa, uskotulla ystävällä se on tallessa" (San. 11:12-13).

Raamatun mukaan "juonittelija rakentaa riitaa, panettelija erottaa ystävykset" (San. 16:28). Monet ystävyyssuhteet on pilattu juoruilusta alkaneesta väärinkäsityksestä. Juoruiluun syyllistyvät eivät tee muuta kuin keittävät vihan, katkeruuden ja tuskan lientä ystävilleen. Valitettavasti tämä paha tapa rehottaa joidenkin keskuudessa ja he suorastaan etsivät mahdollisuuksia tuhota toisten elämä. Kun tällaiset henkilöt laitetaan vastaamaan puheistaan, he kieltävät kaiken ja turvautuvat tekosyihin ja mitä erilaisimpiin puolusteluihin. Väärintekemisen myöntämisen sijaan he syyttävät muita tai yrittävät vähätellä syntinsä suuruutta. "Oma suu on tyhmän tuho, omat sanat punovat hänelle ansan. Makealta maistuvat panettelijan puheet, ne painuvat syvälle sisimpään" (San. 18:7-8).

"Joka suutaan ja kieltään varoo, varjelee itsensä ahdingoilta" (San. 21:23). Meidän on siis syytä pitää kielemme kurissa ja pitäytyä juoruilun synnistä. Jos avaudumme Herralle, hän auttaa meitä elämään vanhurskaasti. Pyrkikäämme siis seuraamaan Raamatun juoruilua koskevia ohjeita pitämällä suumme supussa, ellei puhuminen ole sopivaa ja välttämätöntä.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä on Raamatun näkemys juoruilusta?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries