settings icon
share icon
Kysymys

Mikä on hypostaattinen liitto? Kuinka Jeesus voi olla samanaikaisesti Jumala ja ihminen?

Vastaus


Termiä hypostaattinen unioni käytetään kuvaamaan kuinka Jumalan poika, Jeesus Kristus, otti itselleen ihmisen muodon ja kuitenkin pysyi samanaikaisesti täysin Jumalana. Jeesus on aina ollut Jumala (Joh. 8:58, 10:30), mutta syntyessään ihmiseksi hänestä tuli myös ihminen (Joh. 1:14). Kun jumalallisuuteen lisätään ihmisyys, on tuloksena Jumala-ihminen. Tämä on hypostaattinen unioni, Jeesus Kristus, täysin Jumala ja täysin ihminen.

Jeesuksen kaksi luontoa, inhimillinen ja jumalallinen, ovat erottamattomat. Jeesus on aina Jumala-ihminen, täysi Jumala ja täysi ihminen, kaksi eri olemusta yhdessä persoonassa. Jeesuksen ihmisyys ja jumalisuus eivät ole sekoittuneet keskenään, mutta ne ovat yhdistyneet menettämättä eri identiteettejään. Jeesus joskus toimi ihmisyytensä asettamissa rajoissa (Joh. 4:6, 19:28) ja toisinaan taas jumaluutensa tuomassa voimassa (Joh. 11:43, Matt. 14:18-21). Kummassakin tapauksessa Jeesuksen toimet tulivat yhdestä ja samasta persoonasta. Jeesuksella oli kaksi eri olemusta, mutta vain yksi persoonallisuus.

Hypostaattinen unioni on käsite, jota käytetään selittämään, kuinka Jeesus saattoi olla Jumala ja ihminen samalla kertaa. Loppujen lopuksi, emme kuitenkaan pysty täydellisesti ymmärtämään tätä oppia. Meidän on mahdotonta ymmärtää täysin, kuinka Jumala toimii. Ihmisinä meillä on rajallinen käsitys, eikä meidän voi olettaa täysin ymmärtävän ääretöntä Jumalaa. Jeesus on Jumalan Poika siinä mielessä, että hän syntyi Pyhän Hengen vaikutuksesta Marian raskaaksi tulon kautta (Luuk. 1:35). Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että häntä ei ollut olemassa ennen kuin hänet siitettiin. Jeesus on ollut olemassa iankaikkisesti (Joh. 8:58, 10:30). Kun Jeesus siitettiin, hänestä tuli ihminen Jumalan lisäksi (Joh. 1:1, 14).

Jeesus on Jumala ja ihminen. Jeesus on aina ollut Jumala, mutta hän ei ollut ihminen ennen kuin hän syntyi Mariasta. Jeesus syntyi ihmiseksi samaistuakseen meidän ponnisteluidemme kanssa (Hepr. 2:17) ja mikä tärkeintä, voidakseen kuolla ristillä maksaakseen syntiemme rangaistuksen (Fil. 2:5-11). Yhteenvetona toteamme, että hypostaattinen unioni opettaa kuinka Jeesus on samanaikaisesti sekä Jumala että ihminen, ilman kummankaan sekoittumista tai laimentumista, ollen yksi ainoa persoona, iankaikkisesti.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä on hypostaattinen liitto? Kuinka Jeesus voi olla samanaikaisesti Jumala ja ihminen?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries