settings icon
share icon
Kysymys

Onko taivaassa eri asteita?

Vastaus


Läheisin taivaan olemusta käsittelevä raamatunkohta löytyy 2. Kor. 12:2, "Tunnen erään Kristuksen oman, joka neljätoista vuotta sitten temmattiin kolmanteen taivaaseen. Oliko hän silloin ruumiissaan vai poissa siitä, en tiedä, sen tietää Jumala." Jotkut tulkitsevat tämän merkitsevän, että taivaassa on olemassa kolme eri tasoa: erittäin hartaiden kristittyjen taso, jotka ovat yltäneet hyvin korkealle hengellisyyden tasolle; tavallisten kristittyjen taso; ja viimein kelvottomien kristittyjen taso, niiden jotka eivät palvelleet Jumalaa uskollisesti. Tälle näkemykselle ei ole raamatullisia perusteita.

Paavali ei opeta, että on olemassa kolme taivasta tai kolme tasoa taivaassa. Monissa varhaisissa kulttuureissa sanaa "taivas" kuvaa kolmea eri piiriä: ilmakehän taivasta, avaruutta ja hengellistä taivasta. Paavali kertoo Jumalan vieneen hänet hengelliseen taivaaseen, jossa Jumala asuu. Näkemys kolmesta eri taivaassa olevasta tasosta saattaa olla saanut alkunsa Danten kirjasta Jumalainen näytelmä, jossa kirjailija kuvaa taivaassa ja helvetissä olevan yhdeksän eri tasoa. Jumalainen näytelmä on kuitenkin vain mielikuvituksen tuotos. Raamattu ei opeta taivaassa olevan eri tasoja.

Raamatusta käy ilmi, että taivaassa on erilaisia palkkioita. Jeesus sanoi palkkioista, ""Minä tulen pian, ja tullessani minä tuon jokaiselle palkan, maksan kullekin hänen tekojensa mukaan" (Ilm. 22:12). Jeesus sanoi tuovansa tullessaan palkan, joka perustuu ihmisen tekoihin. Tämän perusteella tiedämme uskoville koittavan palkkion maksupäivän. 2. Tim. 4:7-8 luemme Paavalin päättäessä lähetystoimintansa: "Olen kilpaillut hyvän kilpailun, olen juossut perille ja säilyttänyt uskoni. Minua odottaa nyt vanhurskauden seppele, jonka Herra, oikeudenmukainen tuomari, on antava minulle tulemisensa päivänä, eikä vain minulle vaan kaikille, jotka hartaasti odottavat hänen ilmestymistään."

Ainoastaan Jumalan puhdistavan tulen kestävillä teoilla on iankaikkista arvoa ja ne ansaitsevat palkkion. Noita arvokkaita tekoja kutsutaan " kullaksi, hopeaksi ja jalokiviksi" (1. Kor. 3:12) ja ne on rakennettu Kristukseen pohjautuvan uskon perustukselle. Töitä, jotka eivät ansaitse palkkiota kutustaan "puuksi, heiniksi ja oljiksi"; ne eivät ole pahoja tekoja vaan sellaisia, joilla ei ole iankaikkista arvoa. Palkkiot jaetaan Kristuksen tuomioistuimella, missä kristittyjen elämät arvioidaan palkkioiden jakamiseksi. Tässä tuomioistuimessa ei ole kyse syntien rankaisemisesta. Jeesus Kristus kärsi rangaistuksen syntiemme edestä kuollessaan ristillä ja siihen liittyen Jumalan sanoi: "Minä annan anteeksi heidän rikkomuksensa enkä enää milloinkaan muista heidän syntejään" (Hepr. 8:12). Mikä loistava suunnitelma! Kristittyjen ei tarvitse pelätä rangaistusta, vaan he voivat sen sijaan odottaa palkintoseppelettä, jonka he sitten heittävät Pelastajan jalkoihin. Toteamme siten, että taivaassa ei ole eri tasoja, mutta siellä on eri tasoisia palkkioita.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Onko taivaassa eri asteita?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries