settings icon
share icon
Kysymys

Mitä ovat autuudet?

Vastaus


Autuudet ovat kahdeksan Jeesuksen julistusta Vuorisaarnan alussa (Matt. 5:3-12) ja niistä jokainen alkaa sanoilla, "autuaita ovat ..." Autuuksien lukumäärästä ei ole täyttä yksimielisyyttä. Joidenkin mielestä niitä on seitsemän, yhdeksän tai kymmenen, mutta niiden oikea lukumäärä näyttää olevan kahdeksan (jakeet 10-12 Matteuksen luvussa viisi ovat yksi autuus).

Kreikan kielen sana, joka on käännetty "autuas", tarkoittaa "onnellista", "siunattua" tai kirjaimellisesti "suurentunutta". Vuorisaarnassaan Jeesus käyttää tätä sanaa viittaamaan johonkin suurempaan kuin keinotekoiseen onnellisuuteen. Näin ollen tässä asia yhteydessä autuas viittaa sisäiseen hengelliseen hyvinvointiin. Kyseessä on sielussa oleva syvä ilo. Ne, jotka kokevat autuuden ensimmäiset elämykset (köyhyyden, murheellisuuden, kärsivällisyyden, vanhurskauden nälän, armahtavaisuuden, puhdassydämisyyden, rauhan ja vainon), saavat myös kokea autuuden seuraamukset (taivasten valtakunnan, lohdutuksen, maan perinnön, ravitsemuksen, armahduksen, Jumalan näkemisen, saavat Jumalan lapsen nimen, ja perivät Jumalan valtakunnan). Siunatut ovat pelastuneet ja päässeet Jumalan valtakuntaan, saaden siten esimakua taivaasta. Toinen mahdollinen käännös jokaiselle autuudelle on, "Oi, kuinka onnellinen onkaan..." . . ."

Autuudet kuvailevat ihanteellista kristittyä ja hänen palkintojaan, sekä nykyisiä että tulevia. Jeesuksen näissä jakeissa kuvailemalla henkilöllä on erilainen luonne ja elämäntyyli, kuin "Jumalan valtakunnan ulkopuolella olevilla". Autuuksien kaltainen kirjallisuustyyli löytyy myös Vanhasta testamentista. Näin on erityisesti Psalmeissa (1:1; 34:8; 65:4; 128:1) ja samoin myös muualla Uudessa testamentissa (Joh. 20:29; 14:22; Jaak. 1:12; Ilm. 14:13).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä ovat autuudet?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries