settings icon
share icon
Kysymys

Mitä tarkoitetaan sillä, että Jeesus on Jumalan ainutsyntyinen poika?

Vastaus


Sanonta "ainutsyntyinen poika" esiintyy Joh. 3:16. Useimmissa suomenkielisissä käännöksissä se on kuitenkin käännetty sanalla "ainoa", "Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän". Ilmaisu "ainutsyntyinen" on käännös kreikan sanasta monogenes. Tämä sana voidaan kääntää "ainoa", "yksi ainoa" ja "ainutsyntyinen".

Näistä viimeinen aiheuttaa ongelmia. Väärät opettajat ovat tarttuneet tähän ja yrittävät sen avulla todistaa, että Jeesus Kristus ei ole Jumala eli Jeesus ei ole kolminaisuuden toisena persoonana yhdenveroinen Jumalan kanssa. Heidän mukaansa "ainutsyntyinen" merkitsee, että Jeesus on luotu olento. Ainoastaan sellainen, joka on saanut alkunsa ajassa, on voinut "syntyä". Tämän päättelyn virheenä on, että "ainutsyntyinen" on käännös kreikasta. Näin ollen meidän on tarkasteltava alkuperäisen kreikankielen sanan merkitystä.

Mitä monogenes tarkoittaa? Sanakirjojen ja varhaisten kristillisten kirjoitusten mukaan (Greek-English Lexicon of the New Testament and Other Early Christian Literature (BAGD, 3rd Edition) monogenes-sanalla on kaksi pääasiallista merkitystä. Ensimmäinen merkitys on "ainoa tietyssä suhteessa". Tämä merkitys ilmenee Hepr. 11:17, missä kirjoittaja viittaa Iisakiin Aabrahamin ainoana (ainutsyntyisenä) poikana. Aabrahamilla oli useampi poikia, mutta Iisak oli hänen ainoa poikansa Saaran kanssa ja ainoa lupauksen mukainen poika.

Toinen määritelmä on "ainoa lajissaan". Tämä on sanan merkitys jakeessa Joh. 3:16. Johannes oli ainoa Uuden testamentin kirjoittajista, joka käytti tätä ilmaisua Jeesuksesta (Joh. 1:14, 18; 3:16, 18; 1. Joh. 4:9). Johannes halusi osoittaa, että Jeesus on Jumalan Poika (Joh. 20:31) ja tämän sanan myötä hän korostaa Jeesuksen ainutlaatuista asemaa Jumalan Poikana. Hänellä on sama jumalallinen olemus kuin Jumalalla, kun uskovat taas ovat Jumalan poikia ja tyttäriä uskon kautta.

Sanat kuten "Isä" ja "Poika" ovat ihmiskielen termejä, joilla kuvataan kolmiyhteisen Jumalan suhteita. Jos ymmärrät maallisen isän ja pojan välisen suhteen, silloin ymmärrät osittain kolmiyhteisen Jumalan ensimmäisen ja toisen persoonan välisen suhteen. Tätä vertailevien ilmaisujen käyttöä ei voi kuitenkaan viedä liian pitkälle, kuten jotkut kultit, esim. Jehovan todistajat, ovat tehneet. Isä Jumala ei "synnyttänyt" tai "luonut" Jeesusta.

English



Paluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä tarkoitetaan sillä, että Jeesus on Jumalan ainutsyntyinen poika?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries