settings icon
share icon
Kysymys

MMikä on Karitsan hääateria?

Vastaus


Ilm. 19:7-10 näyssään Johannes näki ja kuuli taivaallisen joukon ylistävän Jumalaa, koska Karitsan hääateria oli alkamassa. Tämä tilanne on helpompi ymmärtää Kristuksen aikakauden häätapojen valossa.

Häissä oli kolme vaihetta. Ensimmäinen oli morsiamen vanhempien ja sulhasen välinen allekirjoitettu sopimus, jonka perusteella sulhanen tai hänen vanhempansa maksaisivat myötäjäiset morsiamelle tai hänen vanhemmilleen. Tästä alkoi kihlausaika. Joosef ja Maria olivat kihloissa, kun Maria tuli raskaaksi (Matt. 1:18; Luuk. 2:5).

Toinen vaihe tapahtui normaalisti noin vuoden kuluttua, kun sulhanen yhdessä miespuolisten ystäviensä kanssa saapui morsiamen talolle keskiyöllä soihtukulkueessa. Morsian tiesi etukäteen tämän tapahtuman ajankohdan ja oli siten valmis morsiusneitojensa kanssa. He kaikki liittyivät kulkueeseen, joka päättyi sulhasen kotiin. Tämä tapa käy ilmi kymmenen neitsyen vertauksesta Matt. 25:1-13. Kolmas ja viimeinen vaihe oli itse hääateria, joka saattoi kestää useita päiviä, kuten tapahtuma Kaanaassa osoitti Joh. 2:1-2.

Johanneksen näky Ilmestyskirjassa kuvaa Karitsan eli Jeesuksen Kristuksen hääateriaa hänen morsiamensa eli seurakunnan kanssa. Tässä on siis kyse häiden kolmannesta vaiheesta. Näin ollen kaksi edellistä vaihetta ovat jo täyttyneet. Ensimmäinen niistä täyttyi, kun uskovat laittoivat uskonsa Kristukseen pelastajanaan. Sulhasen isälle, Jumalalle, maksettu myötäjäinen koostui Kristuksen verestä, jonka hän vuodatti morsiamensa edestä. Maanpäällinen seurakunta on ”luvattu” Kristukselle ja kuten vertauksen neitsyet, kaikkien uskovien pitää olla valmiita ja valppaita sulhasen tuloa varten (Kristuksen toinen tulemus). Toinen vaihe täyttyy uskovien ylöstempauksessa, kun Kristus saapuu noutamaan morsiamensa ja vie hänet Isänsä taloon. Tätä seuraa hääateria viimeisenä eli kolmantena vaiheena. Meidän näkemyksemme on, että Karitsan hääateria vietetään taivaassa ylöstempauksen ja toisen tulemuksen välisenä aikana. Tuona ajanjaksona vaivanaika koettelee maata ja sen päällä asuvia.

Seurakunta Kristuksen morsiamena osallistuu hääaterialle, mutta vieraina on myös muita. Näiden ”muiden” ryhmään kuuluvat Vanhan testamentin pyhät. He eivät ole vielä kokeneet ylösnousemusta, mutta heidän sielunsa ovat taivaassa. Enkeli kehotti Johannesta kirjoittamaan, ”Autuaita ne, jotka on kutsuttu Karitsan hääaterialle” (Ilm. 19:9). Karitsan hääateria on kaikkien Kristuksen omien loistava riemujuhla.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

MMikä on Karitsan hääateria?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries