settings icon
share icon
Kysymys

Mitä tarkoitetaan sillä, että Jeesus on Jumalan Poika?

Vastaus


Jeesus ei ole Jumalan Poika samassa mielessä kuin inhimillinen isä ja poika ovat suhteessa toisiinsa. Jumala ei mennyt avioon ja saanut Poikaa sen kautta. Jumala ei yhtynyt Mariaan ja saanut sillä tavoin Poikaa. Jeesus on Jumalan Poika siinä mielessä, että hän on Jumala ihmislihan muodossa (Joh. 1:1, 14). Jeesus on Jumalan Poika sen kautta, että Maria tuli raskaaksi Pyhän Hengen vaikutuksesta. Luuk. 1:35 kertoo, "Pyhä Henki tulee sinun yllesi, Korkeimman voima peittää sinut varjollaan. Siksi myös lapsi, joka syntyy, on pyhä, ja häntä kutsutaan Jumalan Pojaksi."

Ollessaan juutalaisten neuvoston edessä oikeudenkäyntinsä aikana, ylipappi kysyi Jeesukselta, "Minä vannotan sinua elävän Jumalan nimessä: sano meille, oletko sinä Messias, Jumalan Poika" (Matt. 26:63). "Itsepä sen sanoit", vastasi Jeesus. "Ja minä sanon teille: vastedes te saatte nähdä Ihmisen Pojan istuvan Voiman oikealla puolella ja tulevan taivaan pilvien päällä" (Matt. 26:64). Juutalaiset esimiehet vastasivat tähän syyttämällä Jeesusta jumalanpilkasta (Matt. 26:65-66). Myöhemmin Pontius Pilatuksen edessä: "Juutalaiset vastasivat: "Meillä on lakimme, ja lain mukaan hän on ansainnut kuoleman, koska hän väittää olevansa Jumalan Poika" (Joh. 19:7). Miksi Jumalan Pojaksi itsensä väittämistä pidettiin jumalanpilkkana ja kuolemanrangaistuksen arvoisena? Juutalaiset johtajat ymmärsivät tarkalleen, mitä Jeesus tarkoitti ilmaisulla "Jumalan Poika". Jumalan Poikana oleminen tarkoitti samaa kuin olla Jumalan kaltainen. Jumalan Poika on "Jumalasta". Väite olla Jumalan kaltainen – siis itse asiassa Jumala – oli jumalanpilkkaa juutalaisille johtajille ja siksi he vaativat Jeesukselle kuolemanrangaistusta 3. Moos. 24:15 mukaisesti. Hebr. 1:3 ilmaisee tämän hyvin selvästi, "Poika on Jumalan sädehtivä kirkkaus, hänen olemuksensa kuva."

Toinen esimerkki löytyy jakeesta Joh. 17:12, missä Juudasta kuvataan "kadotuksen lapseksi". Joh. 6:71 kertoo meille, että Juudas oli Simon Iskariotin poika. Mitä Joh. 17:12 tarkoittaa sanoessaan Juudaksen olevan "kadotuksen lapsi"? Sana kadotus merkitsee “hävitystä, särkemistä, tuhoa.” Juudas ei ollut kirjaimellisesti "hävityksen poika", mutta nuo seikat kuvasivat Juudaksen elämää. Juudas oli hävityksen ilmentymä. Samalla tavoin Jeesus on Jumalan Poika. Jumalan Poika on Jumala. Jeesus on Jumalan ilmentymä (Joh. 1:1, 14).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä tarkoitetaan sillä, että Jeesus on Jumalan Poika?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries