settings icon
share icon
Kysymys

Kuinka voin ymmärtää Ilmestyskirjaa?

Vastaus


Avain Raamatun ja Ilmestyskirjan tulkitsemiseen on yhdenmukaisen hermeneutiikan (tulkinnan) käyttö. Hermeneutiikka käsittelee tulkinnan periaatteita. Toisin sanoen kyseessä on se, kuinka Raamattua tulkitaan. Raamatun normaali hermeneutiikka tai normaali tulkinta tarkoittaa sitä, että jos raamatunkohdasta ei selvästi käy ilmi, että kirjoittaja käytti kuvakieltä, silloin se pitää ymmärtää sanojen tavanomaisessa merkityksessä. Meidän ei pidä etsiä mitään muuta, kätkettyä merkitystä, jos kirjaimellinen tulkinta on järjellinen. Meidän ei myöskään pidä vertauskuvallistaa raamatunkohtaa antamalla sanoille tai lauseille jokin muu tulkinta, jos on selvää, että kirjoittaja Pyhän Hengen ohjaamana tarkoitti juuri sitä, mitä hän kirjoitti.

Yksi esimerkki on Ilm. 20. Monet tulkitsevat tuhatvuotisen aikakauden eri tavoin. Kuitenkaan tekstistä ei mitenkään käy ilmi, ettei tuhatta vuotta pitäisi ymmärtää millään muulla tavalla kuin kirjaimellisena tuhannen vuoden aikajaksona.

Ilmestyskirjan yksinkertainen runko löytyy Ilm. 1:19. Ensimmäisessä luvussa ylösnoussut ja kirkastettu Kristus puhuu Johannekselle. Kristus käskee Johannesta: "Kirjoita siis, mitä olet nähnyt ja mikä nyt on ja mitä tämän jälkeen on tapahtuva"(KR 33/38 käännös). Mitä Johannes oli jo nähnyt on tallennettu lukuun 1. "Mikä nyt on" (Johanneksen aikaiset tapahtumat) on kirjoitettu lukuihin 2 ja 3 (kirjeet eri seurakunnille). "Mitä tämän jälkeen on tapahtuva" (tulevaisuuden tapahtumat) on tallennettu lukuihin 4-22.

Ilmestyskirjan luvut 4-18 käsittelevät Jumalan tuomiota maan asukkaille. Nämä tuomiot eivät kohdistu Jumalan seurakuntaan (1. Tess. 5:2, 9). Kristus poistaa kaikki uskovat maailmasta tapahtumalla, jota kutsutaan uskovien ylöstempaamiseksi (1. Tess. 4:13-18; 1. Kor. 15:51-52). Luvut 4-18 kuvaavat Jaakobin ahdistuksen aikaa - joka on Israelin kansan ahdistuksen aika (Jer. 30:7; Dan. 9:12, 12:1). Tuona aikana Jumala tuomitsee myös häntä kohtaan kapinoivat uskottomat.

Luku 19 kuvaa Kristuksen paluun yhdessä hänen morsiamensa, seurakunnan, kanssa. Hän voittaa pedon ja väärän profeetan ja heittää heidät tuliseen järveen. Luvussa 20 Saatana sidotaan ja syöstään syvyyteen. Tämän jälkeen Kristus hallitsee valtakuntaansa maan päällä 1000 vuoden ajan. Tuhannen vuoden lopussa Saatana vapautetaan ja hän johtaa kansakunnat kapinaan Jumalaa vastaan. Hänet kukistetaan nopeasti ja syöstään tuliseen järveen. Tätä seuraa lopullinen tuomio, kaikkien uskottomien tuomitseminen, jonka jälkeen myös heidät kaikki heitetään tuliseen järveen.

Luvut 21 ja 22 kuvailevat iankaikkista aikakautta. Niissä kerrotaan, millaista elämä on Jumalan kanssa. Ilmestyskirja on siis täysin ymmärrettävissä. Jumala ei olisi antanut sitä meille, jos sen merkitys olisi täydellinen arvoitus. Avain Ilmestyskirjan ymmärtämiseen on sen tulkitseminen mahdollisimman kirjaimellisesti; se merkitsee mitä siihen on kirjoitettu ja siihen on kirjoitettu mitä se merkitsee.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Kuinka voin ymmärtää Ilmestyskirjaa?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries