settings icon
share icon
Kysymys

Keitä ovat Ilmestyskirjan 24 vanhinta?

Vastaus


Ilmestyskirja 4:4 kuuluu, “Tämän valtaistuimen ympärillä oli kaksikymmentäneljä valtaistuinta, ja niillä istui kaksikymmentäneljä vanhinta, joilla oli yllään valkeat vaatteet ja päässään kultaseppele.” Ilmestyskirja ei kerro, keitä nuo kaksikymmentäneljä vanhinta ovat. He ovat mitä ilmeisimmin seurakunnan edustajia. On epätodennäköistä, että he ovat enkeliolentoja, toisin kuin jotkut ovat ehdottaneet. He hallitsevat Kristuksen kanssa, koska he istuvat valtaistuimilla. Missään kohdin Raamattua enkelit eivät istu valtaistuimilla. Seurakunnan kerrotaan hallitsevan Kristuksen kanssa (Ilm. 2:26-27, 5:10, 20:4; Matt. 19:28; Luuk. 22:30).

Tämän lisäksi kreikankielen sanaa, joka on suomennettu ”vanhimmaksi”, ei koskaan käytetä enkeleistä. Sitä käytetään ainoastaan ihmisistä, erityisesti ikääntyneistä, kypsistä ja seurakuntaa hallitsemaan kykenevistä. Vanhin sana ei sovellu käytettäviksi enkeleistä, jotka eivät vanhene ja jotka ovat iättömiä. Heidän vaatekertansa kertoo heidän olevan miehiä. Enkeleillä ei ole valkoisia vaatteita, vaan niihin paremminkin pukeutuvat uskovat ja ne kuvastavat Kristuksen meille antamaa vanhurskautta pelastuksen kautta (Ilm. 3:5,18; 19:8).

Kultakruunut samoin kertovat vanhinten olevan miehiä enkelten sijaan. Kruunuja ei ole luvattu enkeleille, eikä enkelien koskaan kerrota käyttävän niitä. Sana ”kruunu” viittaa voittajan kruunuun, jonka Kristus on luvannut (Ilm. 2:10; 2; Tim. 4:8; Jaakob 1:12).

Joidenkin mielestä nuo kaksikymmentäneljä vanhinta edustavat Israelia, mutta tämän ilmestyksen aikana Israelia ei vielä ollut lunastettu kansana. Vanhimmat eivät myöskään voi edustaa ahdistuksen ajan pyhiä tuosta samaisesta syystä, koska he kaikki eivät vielä olleet päässeet taivaan kirkkauteen tässä vaiheessa Johannksen ilmestystä. Todennäköisin selitys on, että vanhimmat edustavat ylöstemmattua seurakuntaa ja he laulavat lauluja lunastuksesta (Ilm. 5:8-10). Heillä on voittajan kruunut ja he ovat Lunastajan heitä varten valmistamassa paikassa (Joh. 14:1-4).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Keitä ovat Ilmestyskirjan 24 vanhinta?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries